Djokovič vyradil Molčana a na kurte spomenul Vajdu. Ťažký súper, vravel

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|25. máj 2022 o 22:14 (aktualizované 25. máj 2022 o 23:20)

Alex Molčan nestačil na Roland Garros na Novaka Djokoviča.

PARÍŽ. Roky mali v podstate rodinné vzťahy. Boli nerozlučná dvojica. Slovenský tréner Marián Vajda bol pri každom úspechu Novaka Djokoviča.

No na konci roka 2021 sa ich cesty rozišli. Djokovič sa už chcel sústrediť iba na grandslamy. V tíme si nechal iba druhého kouča Gorana Ivaniševiča. Mať pri takomto turnajovom kalendári dvoch trénerov už viac nedávalo zmysel.

Aj Vajda si za chvíľu našiel nového zverenca. Rozhodol sa trénovať aktuálnu slovenskú jednotku Alexa Molčana.

"Bolo by zvláštne robiť taktiku na Novaka, ale som profesionál. Ak bude treba, tak spravíme taktiku," smial sa ešte začiatkom mája Vajda, keď s Molčanom oficiálne oznamovali novú spoluprácu.

Prvýkrát u súpera

Ani netušil, že tá chvíľa, keď bude musieť vymýšľať taktiku na Djokoviča, príde už na Roland Garros. Tam ešte pred rokom doviedol srbského tenistu k druhému titulu z tohto podujatia. Teraz sedel v lóži jeho súpera.

"Ešte nikdy som nezažil, aby bol Marián v lóži súpera," hovoril Djokovič pred zápasom. Túto situácii si všimli aj viaceré svetové médiá.

Djokovič mal od prvej chvíle zápas pod kontrolou. Najťažší moment musel riešiť v treťom sete, kde viedol 2:1 o brejk, ale Molčan taktiež odpovedal brejkom. Nakoniec však z toho bol tajbrejk a trojsetové víťazstvo pre Djokoviča.

"Dnes to boli náročné podmienky a hral som proti ťažkému súperovi, ktorý je veľmi dobrý na antuke. Minulý týždeň bol vo finále. Udržal som však nervy na uzde aj v ťažkom treťom sete. Všetko ide zatiaľ dobre," hodnotil Srb po zápase.

Nezabudol spomenúť ani Vajdu, ktorý prvýkrát nepovzbudzoval jeho. "Tento zápas bol špeciálny, veď Alexa vedie môj bývalý dlhoročný tréner Marián Vajda. Prvýkrát sedel v inej lóži," hovoril v pozápasovom rozhovore na kurte.

Molčan má veľké ambície

Molčan druhýkrát v kariére nenašiel recept na Djokoviča. Hral s ním aj pred rokom, keď sa senzačne prebojoval ako hráč tretej stovky do finále turnaja ATP v Belehrade. Vtedy ešte Vajda trénoval Djokoviča.

"Novak po zápase sám hovoril, že Alex s ním vedel hrať. Alexa ten zápas veľmi posunul," hovoril Vajda.

Dokonca našiel aj podobnosť v tom, keď začal trénovať Djokoviča a keď začal s Molčanom. Obaja boli v tom čase približne na rovnakom mieste v rebríčku. Molčan sa na začiatku ich spolupráce prvýkrát dostal do top 50. Momentálne je na 38. mieste.

Na začiatku spolupráce s Djokovičom pritom Vajda nebol jeho hrou až taký očarený.

"Trénoval, nebol ničím špeciálny. Bola pri mne dcéra, ktorej som sa spýtal: 'Čo si myslíš o tomto chlapíkovi?'

Odpovedala mi: 'Oci, nevyzerá zle, ale jeho bekhend nie je dobrý'," spomínal Vajda na prvé stretnutie s dnes už 20-násobným grandslamovým víťazom pre portál firstsportz.com.

Molčan bol už na začiatku ich spolupráce starší ako Djokovič. Srbský tenista mal 19 rokov, keď ho začal Vajda trénovať. Molčan má už 24.

"Alex má veľké ambície. Zaujalo ma na ňom, že chce mať silný tím, už vlani ma oslovil na poradenstvo," hovoril Vajda.

Molčan zrejme po Roland Garros mierne klesne v rebríčku ATP, keďže v pre pandémiu posunutom kalendári sa mu až po Roland Garros odrátajú body za minuloročné finále v Belehrade. Djokoviča čaká v treťom kole čakať Slovinec Aljaž Bedene.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič vyradil Molčana a na kurte spomenul Vajdu. Ťažký súper, vravel