Černák si na tretí titul musí počkať. Stanley Cup získali hráči Colorada

Víťazné Colorado Avalanche so Stanley Cupom.
Víťazné Colorado Avalanche so Stanley Cupom. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|27. jún 2022 o 04:58 (aktualizované 27. jún 2022 o 09:56)

Colorado dnes získalo Stanleyho pohár v sezóne 2021/2022.

Finále play off NHL - 6. zápas

Tampa Bay - Colorado 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)

Góly: 4. Stamkos (Palát) – 22. MacKinnon (Byram, Landeskog), 33. Lehkonen (MacKinnon, Manson)

Brankári: Vasilevskij 28/30 - Kuemper 22/23

/Erik Černák (Tampa Bay) odohral 19 minút a 41 sekúnd, pripísal si jeden mínusový bod, dve strely na bránu, päť hitov a jeden blok/

/konečný stav série: 4:2 pre Colorado/

TAMPA. Colorado Avalanche vyhralo Stanley Cup. Vo finálovom zápase číslo šesť porazilo Tampu Bay na jej ľade 2:1. Duel medzi dvoma najlepšími tímami priniesol skvelý hokej plný tvrdých súbojov a krásnych akcií.

Slovenský obranca Erik Černák odohral bojovný zápas. Na ľade nastupoval pravidelne proti najlepším. Mal päť hitov a jednu zblokovanú strelu.

Tampa Bay zápas začala lepšie, na výborné zákroky Vasilevského nadviazal gólom ich kapitán. Puk sa od Ondřeja Paláta odrazil k Stevenovi Stamkosovi, ktorý bol pred bránou sám a rýchlou otočkou poslal puk medzi nohy Kuempera.

Začiatok druhej tretiny bol lepším zo strany "lavín". Proti "bleskom" začali vo vysokom tempe a udreli už v druhej minúte prostrednej časti.

Presadil sa Nathan MacKinnon po strele z prvej. Bol to jeho trinásty gól vo vyraďovacích bojoch. Vyrovnal tým rekord Evandera Kanea.

Coloradu sa v druhej tretine podarilo nielen vyrovnať, ale aj získať náskok. Skóroval Artturi Lehkonen. Fín využil prečíslenie 3 na 2 a po prihrávke od MacKinnona so zakončením neváhal. Jeho gól bol zároveň víťazným.

V tretej tretine sa od domácich očakával veľký tlak, ale ten neprišiel. S jednogólovým mankom sa im nedarilo dostávať do šancí, na prvú strelu na bránu v tejto hernej časti čakali až jedenásť minút, aj tá ale nebola vôbec nebezpečná.

V závere Tampa odvolala brankára, ale obrana Colorada bola v celej tretine pevná a súperovi nedovolili žiadnu vážnu šancu. "Avs" vyhrali 2:1 a na ľade vypukli víťazné oslavy, ktoré mužstvo z Denveru nezažilo 21 rokov.

Tampa Bay Lightning hrali vo finále tretí rok za sebou. Po dvoch výhrach sa im úspech nepodarilo zopakovať. Zároveň sa skončila séria jedenástich víťazných sérií pre Tampu vo vyraďovacích bojoch NHL.

Asistent komisára NHL Bill Daly udelil Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off obrancovi Caleovi Makarovi, ktorý v 20 dueloch získal až 29 bodov a bol vôbec tretím najproduktívnejším hráčom play off.

Makar v tejto sezóne vyhral aj Norris Trophy pre najlepšieho obrancu. Stal sa len tretím obrancom NHL, ktorému sa podarilo vyhrať tieto dve ocenenia. Ďalší dvaja boli legendárni obrancovia Bobby Orr a Nicklas Lidström.

Keď sa kapitána Gabriela Landeskoga po zápase opýtali, čo potrebujú tímy na to, aby vyhrali Stanley Cup, odpovedal stručne: "Nájdite si niekde Calea Makara."

Líder Avs Landeskog následne prebral Stanley Cup a oslavy na ľade začali.

"Viac ako dvadsať rokov snívania, chcenia a práce a teraz to všetko došlo do naplnenia," hodnotil Švéd. "Táto skupina je proste skvelá od vedenia, cez masérov, naše ženy, fanúšikov či zamestnancov v Ball aréne. Je to neskutočné."

Po svojej oslave odovzdal Landeskog najslávnejšiu hokejovú trofej Erikovi Johnsonovi a postupne si chvíľu s hokejovým grálom užili všetci hráči. Pre Colorado to bolo prvé víťazstvo Stanley Cupu od roku 2001 a tretie celkovo.

Švéd sa stal len štvrtým európskym kapitánom, ktorý doviedol tím k zisku Stanley Cupu. Pred ním to dokázali jeho krajan Nicklas Lidström (Detroit Red Wings, 2008), Slovák Zdeno Chára (Boston Bruins, 2011) a Rus Alexander Ovečkin (Washington Capitals, 2018).

Na Slovensko sa po dvoch výhrach Černákovej Tampy Stanley Cup nepozrie. Z výhry sa však raduje český brankár Pavel Francouz.

Zoznam tímov podľa počtu titulov v NHL

  • 24 - Montreal Canadiens
  • 13 - Toronto Maple Leafs
  • 11 - Detroit Red Wings
  • 6 - Boston Bruins, Chicago Blackhawks
  • 5 - Edmonton Oilers, Pittsburgh Penguins
  • 4 - New York Islanders, New York Rangers
  • 3 - New Jersey Devils, Tampa Bay Lightning, Colorado Avalanche
  • 2 - Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers
  • 1 - Anaheim Ducks, Carolina Hurricanes, Calgary Flames, Dallas Stars, Washington Capitals, St. Louis Blues

*uvedené sú len aktívne tímy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Černák si na tretí titul musí počkať. Stanley Cup získali hráči Colorada