11.07.2021 | Finále
11.07.2021 | Finále
2 - 1 pp
(1:1, 0:0)
Pokutové kopy
3:2

Realita je ešte sladšia ako sny. Taliani vo Wembley rozkvitli

Futbalisti Talianska po triumfe na EURO 2020.
Futbalisti Talianska po triumfe na EURO 2020. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. júl 2021 o 11:03

Ohlasy svetových médií na výhru Talianska.

BRATISLAVA. Futbalisti Talianska sa druhýkrát v histórii stali majstrami Európy. V nedeľňajšom finále vo Wembley zdolali domáce Anglicko po dramatickom rozstrele zo značky pokutového kopu. Prečítajte si ohlasy svetových médií. 

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Taliansko, ľúbime ťa ako blázni. Sme majstri Európy. Football is coming home - áno, môžeme to spievať alebo dokonca aj kričať bez toho, aby sme riskovali urážku majestátu. Pretože futbal je doma ja v Taliansku, v krásnom azúrovo modrom domove. Sme na vrchole Európy."

Corriere dello Sport (Tal.): "Taliansko je majstrom Európy! Azúrové opojenie vo Wembley proti Anglicku. Mancini v slzách a azúrová párty sa môže začať. It's coming home, pohár prichádza do Talianska a my ho očakávame s otvorenou náručou. Je to ako rozprávka, druhý triumf na ME po roku 1968. Šialená jazda - z dna po neúčasti na MS 2018 prišiel teraz triumf vo Wembley."

Tuttosport (Tal.): "Legendárne! Taliansko je majstrom Európy, Anglicko zdolané v jedenástkovom rozstrele. Realita je ešte sladšia ako sny. Temnota z roku 2018 bez majstrovstiev sveta a bez nádeje je už iba vzdialená spomienka - národný tím vo Wembley opäť rozkvitol."

La Repubblica (Tal.): "Európa je naša! Zoff, Riva, Rivera a Mazzola našli svojich dôstojných nástupcov. Po 53 rokoch pôstu sa Taliansko vracia na európsky trón. Možno to nie je náhoda, že sa to stalo 11. júla - dátum, ktorý všetkým utkvel v srdciach. Azúroví v tento istý deň v roku 1982 triumfovali na MS v Španielsku."

Daily Star (Angl.): "A znova nič! Odvážne Anglicko prehralo v srdcervúcom finále ME v rozstrele s Talianskom."

Mirror (Angl.): "Zlomený sen Anglicka. Neznesiteľná bolesť - naši hrdinovia prehrali v rozstrele."

Daily Mail (Angl.): "Celá krajina je v slzách po ďalšom fiasku z bieleho bodu."

The Sun (Angl.): "Ďalšia bolesť pre národný tím. Agónia po prehre v rozstrele. Ale tento tím nás naplnil hrdosťou."

BBC (Angl.): "Toto finále Anglicko veľmi bolí. Napokon však zostane pocit hrdosti."

AS (Šp.) : "Európa je modrá! Rozhodol rozstrel a v ňom zákroky hrdinu večera Donnarummu."

Marca (Šp.): "Taliansko sa zvečnilo vo Wembley. Azúroví pokorili Anglicko v katedrále futbalu a druhýkrát v histórii vyhrali ME. Museli na to čakať od roku 1968, ale stálo to za to."

El País (Šp.): "Wembley Talianov nevystrašilo. Tréner Southgate opäť zlyhal vo Wembley, rovnako ako hráč v semifinále 1996."

Diário de Notícias (Portug.): "Ruky Donnarummu spečatili návrat Manciniho Talianska na európsky trón. Taliani prevzali štafetu od predchádzajúcich šampiónov z Portugalska, najlepší strelec tohto turnaja bol Cristiano Ronaldo."

L'Équipe (Fr.): "Takmer tri hodiny dúfali Angličania, že sa po 55 rokoch dočkajú novej korunovácie, ale po rozstrele zostali smutní."

Le Figaro (Fr.): "Triumf La Nazionale! Odmena za veľké znovuzrodenie."

Kronen Zeitung (Rak.): "Starý futbalový kráľ je mŕtvy, nech žije nový. Portugalsko ako držiteľ titulu 2016 je minulosť, talianska squadra azzurra vyšla z tohtoročných ME ako veľký víťaz."

Kurier (Rak.): "Napokon musel rozhodnúť až jedenástkový rozstrel a v ňom Angličania opäť zlyhali."

Blick (Švajč.): "Je tu talianske leto - un'estate italiana!"

iDnes.cz (ČR): "Talianska eufória. Keď sa Angličania dostanú do penaltovej lotérie, väčšinou sa to pre nich končí zle. Potvrdilo sa to aj tentokrát v európskom finále. Opäť zlyhali. Toto sklamanie bude zrejme trvať roky. Taliani pôsobili na ME najdominantnejšie zo všetkých tímov."

sport.cz (ČR): "Nočná mora Anglicka vo Wembley ožila. Titul si v penaltách vystrieľali Taliani. Svätostánok v londýnskom Wembley sa premenil na fontánu talianskej eufórie. Vysnené zlato Angličanom doslova prekĺzlo medzi prstami a kliatbu nezlomili."

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Realita je ešte sladšia ako sny. Taliani vo Wembley rozkvitli