Hokejový zväz rozhodol o zostupujúcich, hoci sa ligy nedohrali. Liptáci sa búria

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
SITA|20. apr 2020 o 18:21

Vypadnúť môžu aj tímy zo SHL.

BRATISLAVA. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) definitívne uzavrel súťaže vo svojej pôsobnosti v sezóne 2019/2020.

V žiadnej lige nevyhlásil víťaza či majstra, no v kategóriách juniorov a dorastu pristúpil k určeniu postupov a zostupov napriek tomu, že tieto súťaže nedohrali.

Hokejové ligy pre pandémiu koronavírusu prerušili 12. marca.

Zostúpiť môžu aj tímy zo SHL

"Pri udeľovaní titulov, víťazov súťaží a medailistov sme uplatnili princíp rovnosti. To znamená, že v žiadnej, nami organizovanej súťaži, sme neudelili titul majstra republiky a neudelili sme ani medaily," uviedol riaditeľ súťažného oddelenia SZĽH Igor Guryča.

K súťažiam dorastu a juniorov doplnil: "Riadiaci orgán ani v týchto súťažiach po odporúčaní Komisie mládeže a na základe princípu rovnosti nevyhlásil víťaza, neudelil majstrovský titul, ale určil postupujúcich a zostupujúcich. Tí vzišli na základe postavenia v tabuľkách tak, ako boli družstvá umiestnené v momente predčasného ukončenia súťaží.“

V súťažiach seniorov, teda Slovenskej hokejovej lige a II. lige mužov, ešte môže prísť k určeniu postupov a zostupov.

"V týchto súťažiach ešte riadiace orgány a licenčné orgány budú rozhodovať o postupujúcich či zostupujúcich tímoch,“ potvrdil Guryča.

Strácali 24 bodov, v hre bolo 24 bodov

Postup zväzu pri junioroch a dorastencoch sa nepozdáva klubu MHk 32 Liptovský Mikuláš, ktorého dorast na základe verdiktu SZĽH zostúpil z extraligy do I. ligy.

Liptáci pred prerušením súťaže mali stratu 24 bodov na priečku zaručujúcu zotrvanie v najvyššej súťaži.

"V I. lige dorastu do konca súťaže play out zostávalo odohrať ešte osem kôl, to znamená, že v hre bolo 24 bodov. Ako sa teda mohli určiť postupujúci do súťaže a zostupujúci zo súťaže, ktorá sa takisto nedohrala?

Ako sa k tomu postavia v Ružinove, kde práve ich dorastenci boli v aktívnom boji o postup do extraligy spolu so Zvolenom? Zväz určil ako postupujúcich dorastencov Zvolena.

Ružinov strácal na svojho súpera z druhého miesta štyri body. Zvolen s Ružinovom sa mali stretnúť vo vzájomnom súboji ešte dvakrát," argumentovalo vedenie MHk 32 Liptovský Mikuláš pre web hokejportal.net.

Pýtajú sa, kde je princíp rovnosti

Podľa vedenia Liptákov nešlo priamo o ich tím, ale o "princíp rovnosti“, ktorým sa prezentoval zväz.

"Vo vyjadrení o odobraní seniorského titulu Banskej Bystrici, v ktorom sa odvolával Výkonný výbor SZĽH na nemožnosť udelenia titulu, bola reč o tom, že sa súťaž nedohrala podľa regúl.

Pýtame sa teda, princíp rovnosti sa v tomto prípade vytratil? Alebo, že by zväz nemal rovnaký meter na všetky svoje kluby, ktoré sú registrované v jeho organizácii?

Zaujímavosťou je, že podnet proti udeleniu titulu Banskej Bystrici podal klub, ktorého družstvo je po tomto rozhodnutí postupujúce do extraligy dorastu. A v tomto prípade mu to nevadí, že sa súťaže nedohrali a ich družstvo postúpi aj napriek nedokončenej sezóne?" uvádza sa vo vyhlásení MHk 32 Liptovský Mikuláš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Hokejový zväz rozhodol o zostupujúcich, hoci sa ligy nedohrali. Liptáci sa búria