Švajčiari o kandidatúre na ZOH 2022 rozhodnú v referende

(Autor: Ilustračné - SITA/AP)
SITA|26. jan 2013 o 09:50

O usporiadanie ZOH 2022 sa chcú spoločne uchádzať aj Poľsko a Slovensko, navrhovaným hlavným centrom je Krakov.

DAVOS. Ak by Švajčiarsko získalo právo usporiadať zimné olympijské hry v roku 2022, ich rozpočet by bol približne 2,8 miliardy frankov (2,9 miliardy dolárov).

Pod spoločným názvom Grisons 2022 sa o organizáciu usilujú Davos a St. Moritz. Ešte pred oficiálnym podaním kandidátskej prihlášky musia vo Švajčiarsku absolvovať zložitý proces pre získanie vládnej podpory.

Vedenie kantónu Graubünden síce podporuje snahy o ZOH 2022, definitívne však musia rozhodnúť obyvatelia Davosu a St. Moritzu. Referendum naplánovali na 3. marca. Následne o podpore kandidatúry bude rokovať švajčiarsky parlament a v prípade úspešného výsledku vláda.

Švajčiari by chceli z verejných a súkromných zdrojov získať 1,5 miliardy frankov, ďalšie financie by plynuli z marketingu. Do rozpočtu sú zahrnuté aj projekty na podporu dopravy a cestového ruchu v krajine, ktoré by sa robili aj bez ohľadu na zimné olympijské hry.

"Usilujeme sa o zlepšenie koncepcie a redukciu nákladov," uviedol v stanovisku riaditeľ výboru kandidatúry Gian Gilli, podľa ktorého sú to však reálne čísla. Pripravila ich renomovaná audítorská firma. Rozpočet počíta aj s dodatočnými bezpečnostnými nákladmi vo výške 250 miliónov švajčiarskych frankov.

Na samotnú kandidatúru sa podľa 20 Minuten Online počíta so 60 miliónmi frankov. Polovicu by poskytla vláda, 15 miliónov Švajčiarsky olympijský výbor, 8 miliónov kantón Graubünden, 5 miliónov St. Moritz a 2 milióny Davos. Zimné olympijské hry sa vo Švajčiarsku naposledy konali v roku 1948 v St. Moritzi, ktorý ich hostil aj v roku

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijsk黊vajčiari o kandidatúre na ZOH 2022 rozhodnú v referende