Druhý deň MS: Pokus o vzburu outsiderov nevyšiel. Nováčik však sníva veľký sen

Krzysztof Macias skóruje v zápase Poľsko - Lotyšsko na MS v hokeji 2024
Krzysztof Macias skóruje v zápase Poľsko - Lotyšsko na MS v hokeji 2024 (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|12. máj 2024 o 00:20

Česko sa na triumf nad Nórskom nadrelo.

OSTRAVA. Skôr si získajú sympatie fanúšikov a sú to tímy, ktoré spestria turnaje i dlhodobé ligy. Prinášajú nečakané výsledky a ich príbehy sú inšpiráciou. 

Outsideri. Mužstvá, ktoré sú v pozícii, že svoje body odovzdajú silnejším súperom. V sobotu počas druhého dňa MS v hokeji 2024 sa však práve outsideri postarali o skvelý hokej a prekvapivý priebeh zápasov. 

Veľká Británia patrí medzi kandidátov na vypadnutie. Do elitnej kategórie postúpila tento rok. V sobotu však zaskočila úradujúcich majstrov sveta Kanaďanov.

Prvý gól Liama Kirka rozhodcovia pre postavenie hráča v bránkovisku neuznali. Tak ho strelil o pár minút v presilovke. Veľká Británia viedla nad Kanadou 1:0.

Kirk je útočníkom Litvínova a v play-off českej extraligy strelil 9 gólov.

„Bol to skvelý pocit, keďže predchádzajúci gól mi neuznali. Je skvelé, že som i tak dokázal skórovať. Mojim cieľom je dostať sa do NHL, ale bude ťažké sa tam dostať," hovoril Kirk.

Kanada, ktorá prišla s hviezdnymi útočníkmi, pôsobila v úvode stretnutia vlažným dojmom a nevyzeralo to, že by majstri sveta hrali s tímom, ktorí postúpil z B-kategórie MS.

Nakoniec však aj vďaka dvom gólom Connora Bedarda Kanaďania zvíťazili 4:2. 

VIDEO: Zostrih zo zápasu Veľká Británia - Kanada

Lotyši rolu favorita nepoznajú

Ďalší outsider majstrovstiev však dokázal jeden bod uchmatnúť, hoci bol blízko aj k dvom.

Hokejisti Poľska sa do elitnej kategórie vrátili po 22 rokoch, v príprave prakticky všetky zápasy prehrali, ale v sobotu v Ostrave vybehli proti bronzovým medailistom Lotyšom s obrovským nasadením a svojho súpera zaskočili.

Viedli 1:0, 2:1 aj 3:2. 

Niektoré poľské góly padli aj s veľkou dávkou šťastia, napríklad pri druhom nešťastne tečoval puk do vlastnej bránky lotyšský hráč, ale celkovo podali veľmi sympatický výkon.

„Nie je jednoduché byť favoritom. Vlani získali Lotyši medailu a uplietli na seba bič. Nevedia byť v tejto situácii. Musia sa to učiť,“ hovoril odborník TV JOJ Michal Hudec. 

„Poliaci sa nezľakli, hrajú disciplinovane, pokrývali stredné pásmo. Je to veľmi dobré z ich strany,“ pridal sa Branko Radivojevič. 

Zápas dotiahli do predĺženia, v ňom mali šance rozhodnúť, no kapitán Kaspars Daugavinš až také prekvapenie nepripustil a predĺženie ukončil. 

Lotyšsko vyhralo 5:4. Obhajcovia bronzu po zápase vraveli, že v tomto zápase 2 body získali, pretože väčšinu riadnej hracej doby vyhrávali Poliaci.

Kaláber: Máme šancu bojovať s elitnými tímami

„Teraz nás mrzí, že sme nezískali aj druhý bod, ale zajtra to asi uvidím inak a budeme si vážiť aj tento jeden. Užili sme si to a myslím, že to vyzeralo z našej strane veľmi dobre,“ hovoril poľský útočník Kamil Walega.

Trénerom Poliakov je Slovák Róbert Kaláber a na vzostupe poľského hokeja v posledných rokoch má veľký podiel.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Druhý deň MS: Pokus o vzburu outsiderov nevyšiel. Nováčik však sníva veľký sen