Súhrn 4. dňa: V Rige vypukli oslavy. Prvý raz sme zdolali Čechov, jasal strelec víťazného gólu

Lotyšskí hokejisti sa tešia z triumfu nad Českom na MS v hokeji 2023.
Lotyšskí hokejisti sa tešia z triumfu nad Českom na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. máj 2023 o 23:50

Fíni na domácich MS opäť prehrali, zo severského derby majú iba bod.

RIGA. Hovorí sa, že Lotyši sú najlepší hokejoví fanúšikovia. Keď pred tromi rokmi IIHF zrušila majstrovstvá sveta, konali sa len akési virtuálne. V zápasoch rozhodovalo o víťazovi počet hlasov fanúšikov a titul získalo Lotyšsko.

Na tohtoročných majstrovstvách sveta však ich viera prechádza silnou skúškou. Musia ukázať ako veľmi sú ochotní povzbudzovať svoj tím, aj keď kráča od jednej prehry k druhej.

V pondelok si išli hlasivky vykričať. Ich tím bojoval, blokoval strely, snažil sa. Hral s veľkým nasadením. Snaha? Maximum. Výsledok?  Vytúžený.

V niektorých fázach dokázali Čechov zatlačiť do pásma a najmä ich prestrieľali 35:25. V zápase dali 3 góly. Nezvládli úplne záver zápasu, kedy tesné vedenie 3:2 neudržali. O víťazovi sa rozhodlo v predĺžení. Víťazný gól strelil v predĺžení Oskars Batna

Lotyši majú prvé dva body, Česi zase prvé body stratili. „Čechov sme zdolali prvý raz v histórii. To je neuveriteľné,“ tešil sa Blatna.

Celá hala ešte dlho po skončení zápasu skandovala: Lat-vi-ja.

Naopak Česi ostali sklamaní. "Zaslúžená prehra," napísalo o zápase idnes.cz.

"Chýbala nám energia. Oni mali dosť síl. Hrali výborne. Nie je to ospravedlnenie. Nebol to z našej strany ideálny zápas," vravel kapitán Roman Červenka pre idnes.cz.

Ramsay: Môžeme zdolať každého

Slovenský tím po bojovnom výkone získal nad Kanadou jeden bod, keď favorit vyhral až po samostatných nájazdoch 2:1. V zápase malo Slovensko veľa vylúčených hráčov. Kanaďania však nedokázali využiť ani jednu. 

„O to viac som hrdý na chalanov, ako hrali a bojovali. Ukázali odvahu, pripravenosť, bojovnosť. Blokovali strely, hádzali sa do striel, nechali na ľade úplne všetko.

Slovenská hokejová budúcnosť je aj vďaka týmto aspektom priaznivá,“ hodnotil zápas tréner Craig Ramsay

Z hľadiska vývoja v skupine môže byť aj tento bod dôležitý. So 4 bodmi po troch zápasoch je Slovensko na 4. priečke. Lotyši majú 2 body. 

„Mohli sme mať viac bodov. Chlapci hrajú výborne, robia všetko, čo môžu. Ako som povedal už neraz, môžeme poraziť kohokoľvek a kedykoľvek,“ dodal tréner. 

Fíni znovu stratili body

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Súhrn 4. dňa: V Rige vypukli oslavy. Prvý raz sme zdolali Čechov, jasal strelec víťazného gólu