15.05.2023 | Skupina A
15.05.2023 | Sk. A
3 - 4
(0:0, 0:1, 1:0, 2:3, 0:0)

Švédi inkasovali prvý gól na MS, napriek tomu vyhrali severské derby

Lucas Raymond (Švédsko) a Marko Antilla (Fínsko).
Lucas Raymond (Švédsko) a Marko Antilla (Fínsko). (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|15. máj 2023 o 21:52 (aktualizované 15. máj 2023 o 23:05)

O víťazovi sa rozhodlo až v samostatných nájazdoch.

MS v hokeji 2023 - skupina A

Fínsko - Švédsko 1:2 (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 47. Lammikko (Pesonen, Kapanen) - 38. Lindberg (Zetterlund, Berggren). Rozhodujúci nájazd Raymond

Rozhodcovia: Ansons (Lot.), Frandsen (Dán.) – Mackey (Kan.), SYNEK (SR), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 12.039 divákov

Fínsko: Larmi – Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman – Rantanen, Manninen, Hartikainen – Kakko, Sallinen, Armia – Kapanen, Lammikko, Pesonen – Anttila, Björninen, Oksanen

Švédsko: Johansson – Sandin, Tömmernes, Pudas, A. Lindholm, Bengtsson, Nemeth – Raymond, Carlsson, Nylander – Petersson, P. Lindholm, Grundström – Zetterlund, Lindberg, Berggren – Silfverberg, De La Rose, Sörensen – Johansson

TAMPERE. Hokejisti Švédska zvíťazili v pondelňajšom šlágri A-skupiny MS v hokeji nad Fínskom 2:1 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

Po troch zápasoch majú tri víťazstvá a za lídrom skupiny USA zaostávajú o bod. Fíni prehrali dva z úvodných troch duelov v Tampere.

Jedným z čiarových rozhodcov duelu bol Slovák Šimon Synek. Fíni nastúpia na ďalší duel v stredu o 19.20 SELČ proti Francúzsku, Švédov čakajú po dvoch dňoch voľna vo štvrtok o 15.20 Maďari.

VIDEO: Zostrih zápasu Fínsko - Švédsko na MS v hokeji 2023

Tabuľka skupiny A na MS v hokeji 2023

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Fínsko - Švédsko na MS v hokeji 2023

I. tretina:

Fíni chceli potvrdiť, že po prehre s USA (1:4) a víťazstve nad Nemeckom (4:3) sa dostali do hernej pohody.

Proti ním stál severský rival, ktorý v doterajších dvoch zápasoch na MS neinkasoval a pevnou defenzívou sa prezentoval aj v prvej tretine.

Tá priniesla vyrovnaný hokej v obojstranne vysokom nasadení. Bližšie ku gólu boli Fíni, keď Rantanen trafil v 6. minúte žŕdku.

II. tretina:

Aj v druhom dejstve si tímy dávali pozor na chyby v defenzíve, no mierne navrch mali Švédi.

Po viacerých šanciach na oboch stranách im v 38. minúte vyšla kombinácia, v ktorej Zetterlund prihrávkou na Lindberga prekvapil brankára Larmiho, ktorý inkasoval po strele bez prípravy - 0:1.

III. tretina:

Tretia tretina priniesla nápor aj výraznú streleckú aktivitu Fínov (14:2), ktorí ju zúročili v 47. minúte.

Lamikko dokončil útočnú akciu lišiackou strelou spoza bránkovej čiary a využil odraz puku od brankára Johanssona 1:1. Švédi inkasovali prvý gól na MS po 167 minútach.

Predĺženie a nájazdy:

Zápas napokon dospel po päťminútovom predĺžení do samostatných nájazdov. Tie vyzneli lepšie pre Švédov (3:2), autor víťazného nájazdu Raymond dvakrát prekonal Larmiho.

Hlasy po zápase

/zdroj: iihf.com/

Olli Määttä, obranca a kapitán Fínska: "V zakončení musíme byť suverénnejší a častejšie strieľať. To v našej hre dnes chýbalo a bol to hlavný dôvod, pre ktorý sme dali iba jeden gól."

Marcus Sörensen, útočník Švédska: "Hráme jeden za druhého a sústredíme sa na obranu. Súpera sme pustili k niekoľkým strelám, ale nemal žiadne veľké šance z nebezpečných priestorov. S vydareným štartom sme spokojní a myslím si, že sme aj v tomto zápase zopakovali skvelú hru v obrane."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Švédi inkasovali prvý gól na MS, napriek tomu vyhrali severské derby