Strelkyne získali na univerziáde zlato aj striebro

Mária Zemková (v strede) a Danka Barteková (vpravo)
Mária Zemková (v strede) a Danka Barteková (vpravo) (Autor: archív - SITA)
SITA|20. aug 2011 o 13:39

Slovenská strelkyňa Monika Zemková získala v sobotu zlatú medailu v disciplíne skeet na 26. svetovej letnej univerziáde v čínskom Šen-čene.

Úspech SR umocnila striebornou medailou Danka Barteková. Tretia bola domáca Ju Siou-min.

ŠEN-ČEN. Slovenská zbierka medailí na 26. svetovej letnej univerziáde v čínskom Šen-čene sa rozrástla v sobotu o dva cenné kovy. Po stredajšom striebre kladivára Marcela Lomnického sa podarilo uspieť reprezentantkám SR v športovej streľbe.

V disciplíne skeet žien získala Monika Zemková zlato, keď dosiahla kvalitný výkon 96 terčov (72+24). Prvenstvo si zabezpečila až v dodatočnom k.o. rozstrele.

V histórii letných univerziád vybojovala 22-ročná členka SŠŠR MV SR siedmu najcennejšiu medailu pre Slovensko. Zemková je po plavkyni Martine Moravcovej (5-násobná víťazka) a trapistke Zuzane Štefečekovej len treťou slovenskou športovkyňou, ktorá sa môže pochváliť triumfom na tomto športovom podujatí vysokoškolákov.

Úspech skeetarok zvýraznila 2. miestom Danka Barteková, ktorá pri svojich štartoch v aktuálnej sezóne zatiaľ nechýbala medzi finálovou šesticou ani na jednom z doterajších vrcholných podujatí (3x SP, 1x ME a 1x SU).

D. Barteková sa v sobotňajšej súťaži vyrovnala 96 terčmi (72+24) Zemkovej, ale v spomenutom rozstrele podľahla mladšej krajanke 4:5.

"Bolo to príjemné hlavne na konci, keď do rozstrelu šli už len naše dve reprezentantky a medaily sme mali isté. Monika Zemková si napokon na veľkých pretekoch pripísala po prvýkrát skalp Danky Bartekovej. Konkurencia bola v tejto disciplíne dosť vysoká, finále malo parametre aj majstrovstiev sveta," referoval z Číny vedúci slovenskej výpravy na SLU Mikuláš Ortutay.

Slovensko si tak pripísalo na konto v Šen-čene druhú a tretiu medailu, o prvý cenný kov sa postaral strieborný kladivár Marcel Lomnický. "Po striebre kladivára Lomnického sme mali radosť z ešte väčšiemu úspechu, špeciálne pre strelcov je to dobré po tých vysokých, ale bezmedailových miestach," doplnil Ortutay.

Slovenská bilancia zo svetových letných univerziád predstavuje po sobotňajších prírastkoch už 35 medailí (7 - 10 - 18).

Výsledky - sobota:

STREĽBA

Ženy:

skeet (konečné poradie): 1. Monika Zemková 96 bodov (72+24) - k.o. rozstrel 5, 2. Danka Barteková 96 (72+24) - k.o. rozstrel 4, 3. Ju Siou-min (Čína) 94 (71+23)

družstvá: 1. Čína 204, 2. Kazachstan 200, 3. Rusko 197

Muži:

skeet (poradie po I. časti kvalifikácie - 75 terčov): 1. Gorden Gosch (Nem.) 75,... 7. Michal Gašparík 71, 22. Filip Kucharovič (obaja SR) 64

Nachádzate sa tu:
Domov