Stosurová a Serena Williamsová sú v semifinále US Open

Samantha Stosurová
Samantha Stosurová (Autor: SITA/AP)
SITA|8. sep 2011 o 20:50

Austrálčanka Stosurová vyradila turnajovú dvojku Zvonarevovú, do semifinále aj Serena Williamsová, ktorá si v ňom zahrá proti svetovej jednotke Wozniackej.


NEW YORK. Austrálska tenistka Samantha Stosurová sa stala prvou semifinalistkou dvojhry žien US Open v New Yorku.

Deviatka tohto podujatia zvíťazila vo štvrtkovom stretnutí štvrťfinále nad dvojkou "pavúka" i svetového rebríčka WTA Verou Zvonarevovou až nečakane jasne 6:3, 6:3.

Rusku zdolala ôsmy raz v rade a celkovo vedie v bilancii zo vzájomných duelov 8:2. Predchádzajúce dva úspechy Austrálčanky pritom boli veľmi tesné - 2:6, 6:3, 7:6 (3) v apríli na antuke v Stuttgarte a 4:6, 7:6 (4), 6:4 v júni na tráve v Eastbourne (z manka 4:6, 2:6)

Robustná vlastníčka obávaného "kick"-servisu a drvivého forhendu Stosurová je finalistkou parížskeho antukového Roland Garros 2010, od stredy takisto 27-ročná Zvonarevová si v uplynulej sezóne zahrala o titul na wimbledonskej tráve, ale aj medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických.

Moskovčanka zdolala rivalku v ich dosiaľ jedinom súboji na úrovni "veľkej štvorky", a to vo Wimbledone už v sezóne 2004 (dvakrát 6:4), ale teraz sa potvrdilo, že Austrálčanka medzičasom asi vlastní na túto súperku fungujúci recept.

V dueli o postup do druhého singlového grandslamového finále nastúpi v piatok proti Nemke Angelique Kerberovej, ktorá vo štvrťfinále prekvapujúco zvíťazila nad nasadenou dvadsaťšestkou Taliankou Flaviou Pennettovou v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3.

Serena Williamsová do semifinále. Zahrá si proti svetovej jednotke

Americká tenistka Serena Williamsová nasadená ako dvadsiata ôsma zvíťazila vo štvrťfinále nad Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou za 79 minút 7:5, 6:1.

Miestna šampiónka zo sezón 1999, 2002 a 2008 bude v semifinále hrať so svetovou jednotkou Caroline Wozniackou, ktorá vyradila Nemku Petkovičovú.

Prvých šesť gemov v úvodnom sete duelu medzi najstaršou a najmladšou štvrťfinalistkou pomerne extravagantne prinieslo na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium brejk.

Dvadsaťročná Pavľučenkovová (16.) nasadená ako sedemnásta trikrát v rade nevyužila proti bývalej líderke renkingu Serene (teraz až 27. pozícia po takmer ročnej maródke) sľubný náskok a napokon za to pykala, keď stratila servis v dvanástom geme.

V druhej časti odskočila favorizovaná 13-násobná singlová grandslamová šampiónka S. Williamsová do vedenia 3:0 a pridala na príjme "poistku" v šiestej hre.

Serena uspela v oboch doterajších vzájomných súbojoch s Wozniackou, naposledy skrečom za stavu 6:4, 0:1 v semifinále "výberového" šampionátu 2009 v katarskej Dauhe. Petkovicovú zdolala vlani na antuke v Ríme 6:2, 3:6, 6:0. Skóre proti Pavľučenkovovej upravila na 2:0 po tom, ako ju v sezóne 2010 v 3. kole parížskeho antukového Roland Garros zdolala 6:1, 1:6, 6:2.

serena.jpg

Serena Williamsovaá (vpravo) a Anastasia Pavľučenkovová. Foto - SITA/AP

Wozniacka podľa predpokladov zdolala Petkovičovú

Dánska tenistka Caroline Wozniacka sa stala treťou semifinalistkou. Jednotka tohto podujatia i svetového rebríčka WTA zvíťazila vo štvrtkovom štvrťfinále nad Nemkou Andreou Petkovicovou nasadenou ako desiatou za 99 minút 6:1, 7:6 (5).

Wozniackej sa napokon nevypomstilo, že z náskoku 5:3 v druhom sete pustila súperku podávať na zisk tejto časti. V tajbrejku premrhala náskok 3:1, ale potom odskočila na 6:3, a pri jej treťom mečbale, prvom pri vlastnom servise, poslala Petkovicová loptičku za základnú čiaru.

Ofenzívne ladená Nemka síce vynikla na víťazné údery 24:9, lenže zároveň urobila 43 nevynútených chýb proti 25. Dánka s vytrvalou defenzívou a tentoraz na náhradnom kurte č. 13 aj nebezpečnými viac než sporadickými kontrami využila 6 z 9 brejkbalov, zdolaná 3 zo 7 takýchto možností.

Miestna finalistka z ročníka 2009 Wozniacka, ktorá stále čaká na svoj premiérový triumf z úrovne "veľkej štvorky", si medzi najlepšími štyrmi zmeria sily s 13-násobnou singlovou grandslamovou šampiónkou Serenou Williamsovou z USA, teraz až 27. v renkingu po takmer ročnej zdravotnej prestávke.

Proti víťazke medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 1999, 2002 a 2008 Serene má 21-ročná Dánka bilanciu 0:2 po odstúpení z druhého setu semifinále "výberového" šampionátu 2009 v katarskej Dauhe.

Duel Wozniackej s Petkovicovou presunuli na malý kurt z dôvodu, že povrch dvorca na Louis Armstrong Stadium bol nasiaknutý vodou po dvoch dňoch dažďa.

Wozniacka.jpg

Caroline Wozniacka. Foto - SITA/AP

Kerberová prekvapila aj Pennettovú

Nemecká tenistka Angelique Kerberová, až 92. vo svetovom rebríčku WTA, šokujúco doplnila menoslov semifinalistiek.

23-ročná ľaváčka z Kielu si poradila s favorizovanou Taliankou Flaviou Pennettovou nasadenou ako dvadsiatou šiestou za 134 minút 6:4, 4:6, 6:3. Napokon sa jej nevypomstilo, že premrhala náskok setu a brejku.

Zaujímavosťou je fakt, že až tri semifinalistky majú aspoň vzdialené poľské korene, hoci ani jedna nereprezentuje túto krajinu: okrem Kerberovej aj jej najbližšia súperka Samantha Stosurová z Austrálie a Dánka Caroline Wozniacka, ktorá bude čeliť domácej Serene Williamsovej.

Vo vstupnej časti Kerberová okamžite stratila náskok brejku z úvodnej hry, ale na returne sa presadila aj v deviatom geme, v desiatom využila hneď prvý setbal nádherným krížnym bekhendom. V druhej časti Kerberová, dosiaľ najlepšie 45. v renkingu, bola prvou hráčkou, ktorá si na kurte č. 17 udržala servis - podarilo sa jej to na sľubných 4:2, lenže odvtedy prehrala 6 hier v rade.

Bývalá členka Top 10 Pennettová viedla v rozhodujúcej časti 2:0 a 30:0 i 40:30 pri vlastnom podaní, ale pripustila brejk. Talianka neskôr mala aj náskok 3:1, následne však v tomto "hojadčkovom" dueli prišla veľká séria Nemky, ktorá akoby sa viezla na vlne pozoruhodných tohtoročných výkonov krajaniek (Andrea Petkovicová, Sabine Lisická, Julia Görgesová).

Členka Akadémie Waske-Schüttler Kerberová, ktorá sa pri štyroch predchádzajúcich vystúpeniach na úrovni "veľkej štvorky" lúčila bez výnimky už v 1. kole, si v sobotňajšom semifinále zmeria sily s finalistkou parížskeho antukového Roland Garros 2010 Stosurovou.

Pôjde o premiérový vzájomný duel. Pennettovej, teraz 25. v hodnotení, sa Nemka revanšovala za prehru 2:6, 3:6 z júlového antukového podujatia vo švédskom Bastade. Kerberová nastupovala s tohtoročnou štatistikou 2:10 v trojsetových zápasoch. Pennettová si pripísala 99. "maratónsku" prehru v kariére.

Postupujúca je len šiestou semifinalistkou US Open od zavedenia renkingu v novembri 1975, ktorá sa medzi najlepšie štyri prebojovala ako hráčka mimo Top 20. Platilo by to aj v prípade úspechu Pennettovej.

Belgičanka Kim Clijstersová (2009) a domáca Billie Jean Kingová (1979) neboli vôbec v počítačovom poradí, Američanka Venus Williamsová (1997) na 66. mieste, Belgičanka Yanina Wickmayerová (2009) na 50. priečke a Ruska Jelena Dementievová (2000) na 25. poste. Znamená to, že medzi hráčkami s konkrétnym renkingom (pri vylúčení Kingovej a Clijsterovej) Kerberová vedie. Z celého okruhu predchodkýň len Clijstersová aj získala titul, Venus bola vo finále.

Pre Kerberovú bolo doterajším osobným rekordom na Majors 3. kolo z Australian Open i Wimbledonu 2010. Na US Open bola predvlani ako kvalifikantka v 2. kole, v ktorom nestačila na Španielku Maríu José Martínezovú-Sánchezovú.

Dosiaľ poslednou Nemkou v semifinále medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických bola pred pätnástimi rokmi legendárna Steffi Grafová, ktorá sa napokon aj radovala z trofeje. Na celej grandslamovej úrovni bola z tejto krajiny vo štvorke nedávno Lisická vo Wimbledone.

Aj v prípade nezdaru proti Stosurovej sa Kerberová k 12. septembru katapultuje do Top 35 rebríčka, predznamenala Tenisová asociácia žien (WTA). Nemka sa ponúkla do pozornosti prienikom do semifinále predminulý týždeň v texaskom Dallase, svojho tretieho na hlavnej profesionálnej úrovni po Bogote 2010 (napokon finalistka) a Luxemburgu 2010.

Dvadsaťdeväťročná niekdajšia líderka deblového renkingu Pennettová si zahrala vo štvrťfinále US Open tretí raz po sezónach 2008 a 2009, na žiadnej inej súčasti Grand Slamu nebola v singli aspoň takto ďaleko. Po sérii 17 úspechov proti hráčkam mimo Top 90 inkasovala zverenkyňa Gabriela Urpiho druhú takúto prehru v rade. V kanadskom Toronte podľahla Galine Voskobojevovej, vtedy 135. v hodnotení. Vo štvrtok nevyužila šancu vrátiť sa do Top 20.

Kerber.jpg

Angelique Kerberová, Foto - SITA/AP

Dvojhra žien - štvrťfinále:

Samantha Stosurová (Aus.-9) - Vera Zvonarevová (Rus.-2) 6:3, 6:3

Serena Williamsová (USA-28) - Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-17) 7:5, 6:1

Caroline Wozniacka (Dán.-1) - Andrea Petkovicová (Nem.-10) 6:1, 7:6 (5)

Angelique Kerberová (Nem.) - Flavia Pennettová (26-Tal.) 6:4, 4:6, 6:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Stosurová a Serena Williamsová sú v semifinále US Open