Spraviť radosť iným, to je zmysel športu, hovorí Riapoš po zisku zlata

Peter Lovaš (vľavo) a Ján Riapoš pózujú so zlatými medailami.
Peter Lovaš (vľavo) a Ján Riapoš pózujú so zlatými medailami. (Autor: TASR)
TASR|31. aug 2024 o 20:50

Predseda Slovenského paralympijského zväzu prezradil, že pred duelom ich nakopol prvý medailový úspech Slováka v Paríži.

PARÍŽ. Ján Riapoš získal už piate zlato, jeho menej skúsený partner Peter Lovaš prvé a spoločne premiérové vo štvorhre na paralympijských hrách.

V sobotňajšom finále zdolali najvyššie nasadený pár Džang Jong-džin, Pak Sung-džu z Kórejskej republiky v štyroch setoch.

"Keď sme viedli 2:1, tak sme si povedali, že nebudeme robiť drámu pre trénera, ktorého sme už dosť vytrápili a skúsime to dať na 3:1," povedal so smiechom a už sedemnásobný medailista Riapoš.

Predseda Slovenského paralympijského zväzu prezradil, že pred duelom ich nakopol prvý medailový úspech Slováka v Paríži.

Cyklista Jozef Metelka získal svoje tretie zlato v stíhačke na 4 km po páde jeho finálového súpera Archieho Atkinsona.

"Pri našej rozohrávke za mnou prišiel vedúci výpravy a povedali mi, že sa stalo nemožné, že Jožo Metelka získal zlato aj napriek tomu, že tomu sám neveril.

Vtedy som získal ešte väčší vnútorný pokoj. Vedel som, že dneska to nedopadne inak, ako to dopadlo, že vyhráme tento zápas," pokračoval Riapoš.

Slovenská dvojica bola piata nasadená, no na turnaj si priniesla najlepšiu formu a postupne vyradila tretí, druhý i prvý nasadený pár.

Vo štvorhre je to pre oboch premiérový triumf, keďže doteraz sa na paralympiáde hrali tímové súťaže.

"Je to viac menej nová súťaž, teraz sa hrajú prvýkrát štvorhry. V nej môžu hrať hráči kategórie MD4, kde sa v podstate spočítavajú znevýhodnenia.

Včera sme hrali proti dvom ´dvojkárom´ a dnes proti jednému z kategórie jedna a druhému z kategórie tri.

Ten ´trojkár´ s najľahším postihnutím bol z nás najlepší hráč, bol neudržateľný vo svojich forhendoch a bekhendoch, takže taktika bola, aby sme čo najviac eliminovali jeho hru.

No tým, že má v úvodzovkách zdravé ruky, tak tie jeho rotácie boli veľmi silné, čo sa prejavovalo v úvode," pokračoval Riapoš.

Peter Lovaš (vľavo) a Ján Riapoš pózujú so zlatými medailami.
Peter Lovaš (vľavo) a Ján Riapoš pózujú so zlatými medailami. (Autor: TASR)

Slováci odštartovali víťazstvom vo vyrovnanom prvom sete 12:10, v druhom ich súper vyrovnal, no tretí dopadol opäť pre Riapoša s Lovašom.

"Dôležité bolo, že sme ustáli prvý set a za stavu 10:8 a 10:10 sme ho vyhrali. Stále sme si verili, že to môže dobre dopadnúť a keď sme viedli 2:1, tak sme si povedali, že nebudeme robiť drámu pre trénera a skúsime to dať na 3:1.

Oni tam urobili viacero taktických chýb, práve ten ´trojkár´ bol zbytočne premotivovaný a to nám hralo do kariet. On pokazil dve záverečné lopty a prišla zlatá medaila," dodal Riapoš.

Jeho spoluhráč mal po zlatom triumfe veľkú radosť, dosiahol ho pri svojej paralympijskej premiére: "Je to úžasné. Poviem pravdu, ani som nečakal, že by sme mohli spraviť takýto úspech.

Ale myslím si, že sme venovali veľmi veľa času spoločným tréningom a štvorhre s Jankom.

Moje pocity sú neskutočné, je to moja prvá paralympiáda a keď som videl, ako nám to od zápasu k zápasu klape a že tam tá súhra je, vedel som, že z toho môže niečo byť. Je úžasné, že máme to zlato."

Riapoš bral zlatý úspech už trochu s rezervou, predsa len, na konte ich má už päť: "Môj otec hovoril, že chleba lacnejší nebude. Nič sa nedeje a za päť minút ide svet ďalej.

Netreba z toho urobiť niečo, čo to nie je. Dokázali sme urobiť radosť iným a to je zmysel športu. Nenechávať si radosť pre seba."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Spraviť radosť iným, to je zmysel športu, hovorí Riapoš po zisku zlata