Chaos okolo stanoviska SZĽH. O KHL sme nehlasovali, tvrdí člen výkonného výboru

Novozvolení členovia výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) zľava Miroslav Lipovský, Branislav Semančík, Jozef Kužma, Miroslav Dráb, novozvolený prezident SZĽH Miroslav Šatan, Rudolf Hrubý, Miro Lažo a Michal Handzuš.
Novozvolení členovia výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) zľava Miroslav Lipovský, Branislav Semančík, Jozef Kužma, Miroslav Dráb, novozvolený prezident SZĽH Miroslav Šatan, Rudolf Hrubý, Miro Lažo a Michal Handzuš. (Autor: TASR)
Sportnet|14. sep 2022 o 00:10

Handzušov odchod vyvolal ďalšiu reakciu.

BRATISLAVA. Päť dní po zasadnutí výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja, po ktorom hokejový zväz vydal stanovisko k ďalšiemu pôsobeniu hráčov z KHL v reprezentácii, sa objavujú protichodné vyhlásenia. 

V utorok popoludní oznámil Michal Handzuš, že odstupuje z pozície člena výkonného výboru SZĽH a zo všetkých jeho ďalších aktivít.

"Dôvodom môjho rozhodnutia je prijatie stanoviska výkonného výboru ohľadom možnosti reprezentovania Slovenskej republiky hráčom z KHL. Ako som komunikoval aj na zasadnutí Výkonného výboru, je to pre mňa hodnotová otázka a preto si neviem ďalej predstaviť moje ďalšie pôsobenie pri takomto smerovaní organizácie," informoval Handzuš.

Hokejový zväz po štvrtkovom zasadnutí výkonného výboru vydal oficiálne stanovisko s týmto znením: 

"Výkonný výbor SZĽH aj Slovenský zväz ľadového hokeja budú vždy rešpektovať medzinárodné dohody a platné zákony SR. Máme za to, že hráči, ktorí aktuálne hrajú v Rusku, neporušujú ako medzinárodné dohody, tak naše zákony.

Budeme sa teda opierať o Olympijskú chartu, podľa ktorej má byť šport nástrojom spájania. Útoky a nevraživosť voči športovcom sú neakceptovateľné rovnako, ako je neprijateľný akýkoľvek vojnový konflikt. Z tohto dôvodu budeme aj naďalej vyberať hráčov do reprezentácie podľa ich aktuálnej formy a nie ligy, v ktorej pôsobia."

V utorok večer reagoval na Handzušov odchod ďalší člen výkonného výboru Branislav Semančík. Tvrdí, že výkonný výbor o otázke Slovákov v KHL nehlasoval. 

"Bol som prekvapený vyhláseniami niektorých médií, že VV SZĽH rozhodol. Áno, VV SZĽH sa zaoberal na svojom zasadnutí aj touto vážnou témou.

Nakoľko dvaja vekovo najstarší a najskúsenejší členovia VV SZĽH sa z dôvodu pracovnej vyťaženosti zo zasadnutia ospravedlnili, všetci zúčastnení na zasadnutí na čele s prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom mali za to, že si v tak vážnej téme a vážnom rozhodnutí počkajú na najbližšie spoločné stretnutie kompletného VV SZĽH.

Až následne najbližší VV SZĽH mal vydať spoločné stanovisko k štartu hráčov hrajúcich v KHL v drese slovenskej reprezentácie," napísal na sociálnej sieti Semančík, predseda klubu HOBA Bratislava.

Vo výkonnom výbore SZĽH, ktorý vzišiel z májového kongresu, pôsobí po Handzušovom odstúpení osem členov: Miroslav Lipovský, Branislav Semančík, Jozef Kužma, Miroslav Dráb, Rudolf Hrubý, Miroslav Lažo, Dušan Mráz a Miroslav Šatan ako šéf zväzu.

Dvaja najstarší, spomínaní vo vyhlásení Semančíka, sú Hrubý a Mráz. Rudolf Hrubý bol v čase zasadnutia výkonného výboru s výpravou Slovana Bratislava na zápase Ligy majstrov vo Fínsku.

V KHL má aktuálne platný kontrakt osem slovenských hokejistov. Brankári Adam Húska, Patrik Rybár a Július Hudáček, obrancovia Christián Jaroš s Michalom Čajkovským a tiež trojica útočníkov Samuel Buček, Adam Liška a Michal Krištof.

Hokejové zväzy vo Švédsku, Fínsku, Česku, Lotyšsku a Francúzsku rozhodli, že hráči, ktorí podpísali v KHL kontrakt po ruskej invázii na Ukrajinu, si neoblečú reprezentačný dres.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Chaos okolo stanoviska SZĽH. O KHL sme nehlasovali, tvrdí člen výkonného výboru