Slováci v KHL môžu naďalej reprezentovať, rozhodol hokejový zväz

Miroslav Šatan.
Miroslav Šatan. (Autor: TASR)
Sportnet|8. sep 2022 o 17:25

Podľa stanoviska SZĽH neporušujú medzinárodné dohody.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti, ktorí momentálne pôsobia v nadnárodnej KHL, budú aj naďalej môcť reprezentovať na medzinárodných podujatiach.

Vo štvrtok o tom informoval prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan prostredníctvom oficiálneho stanoviska zväzu.

Oficiálne stanovisko SZĽH znie: "Výkonný výbor SZĽH aj Slovenský zväz ľadového hokeja budú vždy rešpektovať medzinárodné dohody a platné zákony SR. Máme za to, že hráči, ktorí aktuálne hrajú v Rusku, neporušujú ako medzinárodné dohody, tak naše zákony.

Budeme sa teda opierať o Olympijskú chartu, podľa ktorej má byť šport nástrojom spájania. Útoky a nevraživosť voči športovcom sú neakceptovateľné rovnako, ako je neprijateľný akýkoľvek vojnový konflikt. Z tohto dôvodu budeme aj naďalej vyberať hráčov do reprezentácie podľa ich aktuálnej formy a nie ligy, v ktorej pôsobia."

V KHL má aktuálne platný kontrakt sedem slovenských hokejistov. Brankári Adam Húska a Patrik Rybár, obrancovia Christián Jaroš s Michalom Čajkovským a tiež trojica útočníkov Samuel Buček, Adam Liška a Michal Krištof.

VIDEO: Hovorca SZĽH Peter Jánošík o reprezentácii hráčov pôsobiacich v KHL

Z pôsobenia v národnom tíme doteraz vylúčili legionárov hrajúcich v KHL hokejové zväzy Švédska, Fínska, Česka, Lotyšska a Francúzska. 

V lige pôsobí najviac zahraničných hokejistov z Kanady (40 hráčov) a USA (12). Z európskych krajín je v počte legionárov na prvom mieste Bielorusko (34). Vo vojne na Ukrajine je to však partner Ruska a v KHL pôsobí Dinamo Minsk.

Slovensko spoločne so Švédskom má v lige sedem hráčov, čo je spomedzi ostatných európskych krajín najviac.

Rusko využíva KHL ako ideologický nástroj. Po vojenskej invázii na Ukrajinu Ruská hokejová federácia prikázala klubom povinne podporovať „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Kluby museli distribuovať medzi divákmi v hľadisku propagandistické letáky a plagáty. Okrem toho mali počas zápasov vysielať odkazy na informačných obrazovkách nad ľadovou plochou.

Táto propagácia bola povinná, kluby ju museli dokladovať a fotografie posielať zväzu. Najčastejšie však išlo o plagáty a zobrazovanie symbolu Z na informačnej obrazovke počas zápasov. 

"Samotné kluby nevyužívajú na podporu vojny priamo hráčov. Faktom však je, že legionári, ktorí do Ruska prichádzajú, legitimizujú Rusko a jeho politiku.

Čím viac je legionárov, tým viac legitimizujú ruské zločiny a politické ambície," vraví švédsky novinár Karl Mansson, ktorý sa venuje správam z ruského športu.

Bývalý lotyšský brankár Arturs Irbe sa vyjadril, že legionári, ktorí pôsobia v KHL sa "stali reklamou na Rusko a je to ich účasť v ruskej propagande".

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci v KHL môžu naďalej reprezentovať, rozhodol hokejový zväz