Pán novinár, buďme objektívni. Z hviezdneho Lobotku je zrazu len tieň

Stanislav Lobotka si vymieňa dres s Lukom Modričom.
Stanislav Lobotka si vymieňa dres s Lukom Modričom. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|21. máj 2021 o 00:25

Aký je príbeh Stanislava Lobotku?

BRATISLAVA. Na Slovensku je výnimočným futbalovým zjavom. Na ihrisku dokáže robiť excelentné kúsky. Je kreatívny a inovatívny.

Na malom priestore vymanévruje zo zložitých situácii. Keď mu spoluhráči prihrajú loptu, akoby ju vložili do banky. Nestratí sa.

Pokiaľ je Stanislav Lobotka zdravý, vo výbornej fyzickej i mentálnej pohode, patrí k najlepším slovenským futbalistom. Bez debaty.

Akého Lobotku však videli fanúšikovia v poslednom čase?

Bez kondície, sily a zápasovej praxe. V defenzíve často len tieňoval, pri rozohrávke bol nevýrazný, často kazil.

O necelé štyri týždne sa začína futbalové EURO, na ktorom sa predstaví aj slovenská futbalová reprezentácia. Bude v záverečnej nominácii aj 26-ročný Lobotka?

Pripomínal hviezdu Barcelony

Už v devätnástich zaujal najslávnejší holandský klub. V Ajaxe Amsterdam odohral 30 druholigových zápasov za béčko.

Hoci za prvý tím nenastúpil na žiadny zápas, jeho hru chválili aj holandské futbalové legendy Denis Bergkamp a Frank de Boer.

Svoj potenciál naďalej rozvíjal v AS Trenčín, s ktorým získal dvakrát titul i víťazstvo v pohári. Ďalšie dva roky sa zlepšoval v dánskom FC Nordsjaelland.

Na chvíľu sa stratil z očí slovenských fanúšikov, až prišiel európsky šampionát do 21 rokov. A na ňom šikovný stredopoliar ukázal svoju extratriedu.

„Má výborný prvý dotyk. Skvele číta hru a neustále sa ponúka do kombinácie. V strede poľa absolútne dominuje. Svojimi ťahmi pripomína Andrésa Iniestu z Barcelony,“ hodnotili sme v denníku SME jeho výkony.

Zo všetkých slovenských futbalistov mal na šampionáte v priemere najvyššiu známku. Proti Poľsku a Švédsku ho vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu.

Po šampionáte prestúpil do španielskej Celty Vigo za 5 miliónov eur.

Môže nahradiť Modriča v Reale

Postupne sa prepracoval do základnej zostavy, začal hrávať za slovenskú seniorskú reprezentáciu. Jeho výkonnosť raketovo rástla. Blysol sa gólom vo Wembley proti Anglicku.

„Lobotka patrí na svojom poste medzi absolútnu elitu. O rok či dva môže nahradiť Luku Modriča v Reale Madrid,“ tvrdil pre Sportnet bývalý slovenský futbalista Ľubomír Moravčík.

Mal dvadsaťtri, keď sa o neho zaujímali svetové veľkokluby.

Stanislav Lobotka ešte v minulom ročníku Serie A.
Stanislav Lobotka ešte v minulom ročníku Serie A. (Autor: TASR/AP)

„Konkrétnu ponuku dal Neapol, ale nebola dostačujúca. Druhým záujemcom bol Paríž St. Germain. Ich tréner Thomas Tuchel je z jeho hry nadšený,“ vravel Lobotkov agent Branislav Jašurek.

Celta Vigo jeho výkupnú klauzulu stanovila na 50 miliónov eur. „Je to suma, ktorú si môže dovoliť len zopár klubov na svete. Keby stál 20 miliónov, na stole máme aj desať ponúk,“ doplnil Jašurek.

Bolo to v októbri 2018 tesne pred zápasom slovenskej reprezentácii v Lige národov proti Česku. Slováci napokon v derby prehrali 1:2.

Pán novinár, buďme objektívni

A na tlačovej konferencii to od trénera Jána Kozáka staršieho schytali dva mladé slovenské talenty. Milan Škriniar a Stanislav Lobotka.

„Buďme objektívni a majme na každého rovnaký pohľad. Pán novinár, myslím aj priamo na vás,“ ukázal Kozák prstom na mňa.

„Lobotka hral zle, najmä prvý polčas. Ani Škriniar nehral dobre. Veľa sa rozpráva o miliónoch, ale to treba ukázať na ihrisku,“ zdôraznil slovenský kouč.

O niekoľko hodín neskôr sedem jeho zverencov porušilo večierku. Medzi nimi aj Lobotka. Keď sa ho Kozák spýtal na dôvod, povedal, že potreboval vypnúť, keďže má za sebou náročné obdobie v klube.

Stanislav Lobotka patrí na svojom poste medzi absolútnu elitu. O rok či dva môže nahradiť Luku Modriča v Reale Madrid.


Ľubomír Moravčík, bývalý futbalista

Odvtedy sa jeho progres spomalil, možno až zastal. A začal trochu stagnovať. V reprezentácii pod trénerom Pavlom Hapalom podával nevyrovnané výkony.

Ako v kvalifikačnom zápase proti Maďarsku, v ktorom Slováci vyhrali 2:1.

„V prvom polčase bol v defenzíve stratený. Robil nevynútené chyby. Pri zakladaní útoku vedel vyviesť loptu, ale chýbala mu presnejšia prihrávka.

Prišla až pred druhým gólom, keď výborne našiel Róberta Boženíka. Potom jeho výkon gradoval,“ písali sme v jeho hodnotení.

Podľa experta by mal schudnúť

Na začiatku roka 2020 prestúpil do Neapola za približne 21 miliónov eur. Ak by sa naplnili aj bonusy v hodnote ďalších šiestich miliónov, išlo by o najdrahší transfer slovenského futbalistu.

Po príchode do Neapolu dostával slušný priestor, v Serii A nastúpil v základnej zostave až deväťkrát. V aktuálnom ročníku sa to úplne zmenilo.

Na jeseň dostával šancu aspoň v Európskej lige. Nikdy však neodohral viac ako 65 minút. V talianskej lige naskakoval do hry len ako náhradník.

Svoju pozíciu začal strácať aj v reprezentácii. Na ihrisku pôsobil mdlo, chýbala mu iskra, ale najmä kondícia. Z výnimočného futbalistu sa stal zrazu priemerný, až podpriemerný.

„Tréner Gattuso nemá problém s Lobotkom, ale chce hráčov, ktorí veľa nabehajú. Myslím si, že by mal schudnúť,“ priznal Giovanni Frezzetti, reportér z denníka La Gazzetta dello Sport, ktorý je expertom na SSC Neapol.

Celý zápas odohral Lobotka naposledy v septembri v reprezentačnom dvojzápase proti Izraelu a Česku. Odvtedy na jeho mieste odohrali solídne zápasy Patrik Hrošovský i Jakub Hromada.

Tarkovič: Vieme, v akej je situácii

V tomto kalendárnom roku odohral Lobotka 226 minút. Od marca len osem minút. Zdalo sa, že ho limitujú aj iné ťažkosti. Ukázalo sa, že mal už dlhodobo problémy s mandľami.

Pre ich zápal vynechal v marci úvod kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta. V apríli mu lekári museli vysať absces a pred dvoma týždňami mu mandle odstránili.

„Od štvrtka je v individuálnom tréningu a začína svoj program na ihrisku. Podľa posledných informácií, ktoré mám a čo mi hovoril, tak by mal byť s Neapolom až do konca klubového programu,“ uviedol reprezentačný tréner Štefan Tarkovič.

V predbežnej nominácii na EURO 2020 Lobotka figuruje. Prvý zápas však slovenskí futbalisti odohrajú 14. júna proti Poľsku.

Záverečnú nomináciu tréner Tarkovič oznámi 2. júna, ešte predtým odohrajú Slováci prípravný zápas proti Bulharsku.

„Vieme, v akej je situácii. Odohral málo, do toho prišli zranenia a zdravotné problémy. U mňa bol v oboch nomináciách.

Má kvalitu, ale aby mohol byť aj vo finálnej nominácii, tak sa musí v prvom rade prezentovať tak, ako by sa mal,“ doplnil Tarkovič. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Pán novinár, buďme objektívni. Z hviezdneho Lobotku je zrazu len tieň