Greif zrejme nepôjde na Euro. Uškodilo mu jeho správanie v Slovane?

Dominik Greif na tréningu slovenskej reprezentácie.
Dominik Greif na tréningu slovenskej reprezentácie. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|18. máj 2021 o 12:40

Aké starosti má reprezentačný tréner?

BRATISLAVA. Keď futbaloví fanúšikovia prvýkrát uvideli nomináciu slovenskej reprezentácie na EURO 2020, ostali poriadne prekvapení. 

Dávid Hancko, Martin Koscelník, Jakub Hromada, Martin Valjent či Ivan Schranz len medzi náhradníkmi? A taký Erik Jirka, Jakub Holúbek či Denis Vavro v hlavnom výbere. Nečakané.

„Nie je to finálna nominácia, ale len výber hráčov na tréningový kemp. Bola ovplyvnená tým, že krajiny ako Česko, USA a Španielsko majú klubový program do 30. mája,“ vysvetlil na tlačovej konferencii reprezentačný tréner Štefan Tarkovič.

Prípravný kemp slovenských futbalistov sa začína 24. mája v rakúskom Windischgarstene a vyvrcholí prípravným zápasom 1. 6. v Riede proti Bulharsku.

A po ňom tréner Tarkovič zverejní finálnu nomináciu, v ktorej bude 26 hráčov. Za ideálnych okolností už má predstavu, kto by mal cestovať na EURO.

O Dominikovi Greifovi

V nominácii sú brankári Martin Dúbravka, Marek Rodák a Dušan Kuciak. Ak sa nestane nič nepredvídateľné, všetci traja by mali ísť aj na záverečný turnaj.

„Nepotrebujeme do kempu štyroch brankárov. To však neznižuje kvalitu Dominika Greifa. Rozhodli sme sa však pre túto trojicu,“ priznal Tarkovič.

Dominik Greif.
Dominik Greif. (Autor: TASR)

Greifovi v zime nevyšiel prestup do Mallorcy, ktorý vedenie Slovana na poslednú chvíľu zastavilo. Aj talentovaný brankár počas jarnej časti viackrát ukázal svoju frustráciu.

„Neposudzujem jeho pôsobenie v klube. Vo vzťahu ku mne a reprezentácii bol vždy profesionálny. Je nepredstaviteľné, že pre takéto niečo by nebol v nominácii,“ dodal Tarkovič.

O Lászlóovi Bénesovi

Na poslednom reprezentačnom zraze sa o ňom veľa hovorilo. Najprv sa riešilo, prečo nedostal šancu na Cypre v prvom zápase kvalifikácie o postup na MS 2022.

A neskôr bolo témou, či si László Bénes nezavrel dvere do reprezentácie. Po zápase na Cypre sa rovnako ako Peter Pekarík a Ondrej Duda mal hlásiť vo svojom nemeckom klube.

Vzápätí prišiel obrat, keď Slovensko už nefigurovalo v Nemecku na zozname nebezpečných krajín v súvislosti s pandémiou a reprezentanti z Bundesligy sa mohli pripojiť k slovenskému tímu na zápas proti Rusku.

Kým Pekarík a Duda cestovali na Slovensko, Bénes sa vyhovoril na únavu. 

„Zavolal mi a ospravedlnil sa. Porozprávali sme sa, je to skončená kauza. Chcem hráčov, ktorí majú výkonnosť. Tá je prvoradá. Ak ukáže správny prístup, bude nominácii,“ tvrdí Tarkovič.

O Stanislavovi Lobotkovi

V Neapole prežíva slovenský stredopoliar náročné obdobie. Takmer celú sezónu do zápasov zasahoval len ako striedajúci hráč.

Pred dvoma týždňami navyše absolvoval operáciu mandlí, ktorá môže výrazne skomplikovať jeho štart na majstrovstvách Európy.

„Od štvrtka je v individuálnom posilňovacom tréningu. Klub trvá na tom, aby v ňom ostal až do konca sezóny,“ načrtol reprezentačný tréner.

„Vieme, v akej je situácii, odohral málo zápasov a obmedzovali ho zdravotné problémy. Bol v oboch mojich nomináciách a má kvalitu na to, aby bol aj v tej konečnej,“ dodal Tarkovič.

O Marekovi Hamšíkovi

Pred jarnou časťou sa zdalo, že posilní bratislavský Slovan. Napokon však kapitán reprezentácie odišiel do švédskeho IFK Göteborg, kde začal postupne hrávať.

„Som rád, že je v tréningovom a zápasovom procese. Mnohí ľudia možno spochybňujú, že je vo Švédsku. Ale podstatné je, že sa pripravuje, je medzi spoluhráčmi a hráva zápasy,“ skonštatoval Tarkovič.

Som rád, že je Marek Hamšík v tréningovom a zápasovom procese. Mnohí ľudia spochybňujú, že je vo Švédsku. Ale podstatné je, že sa pripravuje, je medzi spoluhráčmi a hráva zápasy.


Štefan Tarkovič

V pondelok dokonca Hamšík strelil aj svoj prvý gól vo Švédsku, ktorý označil za jeden z najkrajších vo svojej kariére. „Bol výstavný. Je vidieť, že momentálne je v pohode,“ naznačil Tarkovič. 

O Ivanovi Schranzovi

S trinástimi gólmi je aktuálne druhým najlepším strelcom českej ligy. O gól viac má len útočník Slavie Jan Kuchta.

Ivan Schranz prežíva v Jablonci životnú sezónu. Pred dvoma týždňami však v zápase s Teplicami opustil ihrisko už v 20. minúte.

„Má natiahnutý stehenný sval. Bolo tam aj poškodenie. Momentálne je v pokojovom režime a postupne začne s tréningovým procesom,“ prezradil Tarkovič.

Ak rýchly útočník nebude môcť do konca sezóny nastúpiť za klub, reprezentačný tréner by ho mal rád v národnom tíme pod drobnohľadom.

O Denisovi Vavrovi

Posledné dve sezóny prežíval náročné obdobie. V reprezentácii pod bývalým trénerom Pavlom Hapalom dostával veľa šancí, ale viackrát zlyhal.

Nepresadil sa ani v Laziu Rím a odišiel na hosťovanie do španielskej Huescy, kde si postupne vybojoval pozíciu v základnej zostave.

„Vnímam to pozitívne, inak by nebol v nominácii. Je to kvalitný futbalista, na svojom poste jeden z najlepších na Slovensku,“ priznal Tarkovič.

Huesca momentálne bojuje v lige o záchranu. Pred posledným kolom má rovnaký počet bodov ako Elche, ktoré je zatiaľ na zostupovej priečke.

„Španielska liga je veľmi kvalitná. Videl som takmer všetky jeho zápasy. Začal si veriť. Ukázal to, keď chcel prekonať brankára z vlastnej polovice ihriska,“ vysvetľoval Tarkovič.

O Erikovi Jirkovi

Na prvý pohľad najväčšie prekvapenia v predbežnej nominácii. Talentovaný krídelník hráva momentálne v druhej španielskej lige za Mirandés. V sezóne strelil päť gólov.

„Je to pre nás typologicky zaujímavý hráč. Potrebujeme hráčov v krídelnom priestore. Som zvedavý, v akom je stave,“ načrtol Tarkovič.

Jirka patrí medzi hráčov, ktorí sú v predbežnej nominácii, ale ich účasť na šampionáte by bola veľkým prekvapením.

„Máme ho napozeraného len cez video či rôzne štatistiky. Nebol som s ním osobne v kontakte. Do konca kvalifikácie však nemôžeme veľa skúšať a je dobré, že teraz ho uvidíme,“ dodal reprezentačný tréner.

Pozrite si program Slovenska na EURO 2020.

Slovensko na EURO 2020 - nominácia na prípravný kemp (zostava)

Brankári:

  • Martin Dúbravka (Newcastle United)
  • Dušan Kuciak (Lechia Gdansk)
  • Marek Rodák (FC Fulham)

Obrancovia:

  • Peter Pekarík (Hertha Berlín)
  • Ľubomír Šatka (Lech Poznaň)
  • Denis Vavro (SSD Huesca)
  • Milan Škriniar (Inter Miláno)
  • Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia)
  • Jakub Holúbek (Piast Gliwice)

Stredopoliari:

  • Marek Hamšík (IFK Göteborg)
  • Stanislav Lobotka (SSC Neapol)
  • Patrik Hrošovský (KRC Genk)
  • Juraj Kucka (Parma Calcio)
  • Ondrej Duda (1. FC Kolín)
  • Róbert Mak (Ferencváros Budapešť)
  • Vladimír Weiss (ŠK Slovan Bratislava)
  • László Bénes (FC Augsburg)
  • Lukáš Haraslín (Sassuolo Calcio)
  • Tomáš Suslov (FC Groningen)
  • Matúš Bero (Vitesse Arnhem)
  • Erik Jirka (CD Mirandés)

Útočníci:

  • Michal Ďuriš (Omonia Nikózia)
  • Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam)
  • Dávid Strelec (ŠK Slovan Bratislava)

Náhradníci:

Dominik Greif (ŠK Slovan Bratislava), Adam Jakubech (KV Kotrijk), František Plach (Piast Gliwice), Dominik Holec (Raków Czestochowa)

Martin Valjent (RCD Mallorca), Lukáš Pauschek (ŠK Slovan Bratislava), Dávid Hancko (Sparta Praha), Martin Koscelník (Slovan Liberec), Boris Sekulič (Chicago Fire), Kristián Koštrna (Spartak Trnava), Norbert Gyömbér (Salernitana), Branislav Niňaj (OSK Sepsi), Tomáš Huk (Piast Gliwice), Róbert Mazáň (MFK Karviná), Michal Sipľak (Cracovia Krakov)

Ján Greguš (Minnesota United), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Jakub Hromada (Slavia Praha), Branislav Niňaj, Martin Chrien (Mezőkövesd-Zsóry), Erik Sabo (Caykur Rizespor), Jakub Považanec (Jablonec), Samuel Mráz (Zaglebie Lubin), Dávid Hrnčár (FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble), Michal Faško (Slovan Liberec), Nicolas Špalek (Brescia Calcio)

Pavol Šafranko (OSK Sepsi), Ivan Schranz (FK Jablonec), Samuel Mráz (Zaglebie Lubin), Ladislav Almási (Achmat Groznyj)

Realizačný tím:

Štefan Tarkovič (hlavný tréner), Marek Mintál, Samuel Slovák (asistenti trénera), Miroslav Seman (tréner brankárov), Martin Rusňák (kondičný tréner), Michal Slyško (videoanalytik), Róbert Tomaschek (technický vedúci), Ján Baťalík, Vladimír Pener (lekári), Marián Drinka, Peter Hečko, Martin Nozdrovický (fyzioterapeuti), Mário Prelovský (masér), Ján Beniak, Marek Košáň (kustódi)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Greif zrejme nepôjde na Euro. Uškodilo mu jeho správanie v Slovane?