St. Louis Blues stratili dve 38-ky: Demitru i Koroľova

Pavol Demitra.
Pavol Demitra. (Autor: SITA/AP)
TASR|8. sep 2011 o 08:59

Pavol Demitra odohral v drese "bluesmanov" 8 sezón a jeho 493 bodov ho radí na 5. miesto historického rebríčka klubu.

MOSKVA/ST. LOUIS. Slovenský hokejista Pavol Demitra rozvinul najviac svoju zámorskú kariéru v tíme St. Louis Blues a hokejová komunita okolo tímu v štáte Missouri je zronená stratou svojho bývalého hviezdneho hráča.

Pri stredajšom leteckom nešťastí v Rusku prišli o život dve bývalé "tridsaťosmičky" klubu - okrem Demitru zahynul medzi hráčmi Lokomotivu Jaroslavľ aj veterán Igor Koroľov.

"Cookie Monster", ako Demitru v časoch jeho rozkvetu prezývali, prišiel do St. Louis v marci 1997 a postupne sa rozohral do vrcholového obdobia svojho pobytu v zámorí. Prezývku vysvetlil dlhodobý spoluhráč Keith Tkachuk: "Išiel na ľad, aby pojedol všetky tie kanadské bodíky ako sušienky."

Slovák odohral v drese "bluesmanov" 8 sezón a jeho 493 bodov ho radí na 5. miesto historického rebríčka klubu, ktorý odštartoval pôsobenie v NHL v roku 1967.

Najpokornejšia superhviezda

Slovenskí hokejoví fanúšikovia radi spomínajú na slovenský útok v Blues - Demitra s Ľubošom Bartečkom a Michalom Handzušom pomohli St. Louis k Prezidentskej trofeji v roku 2000. Na tieto časy spomínajú okrem vedenia aj priaznivci klubu, pretože sa po tomto bode úspechy zo St. Louis akoby vytratili.

"Bola to superhviezda a bol jedným z najlepších, ktorí kedy hrali za St. Louis. A ako superstar to bola najpokornejšia osoba, akú som kedy poznal, človek, ktorý nejavil ani najmenšie známky egoizmu," vyznal sa po smrti Demitru jeho bývalý spoluhráč Tyson Nash pre portál St. Louis Today.

Demitra bol súčasťou aj najväčšieho obratu v klubovej histórii, keď Blues otočili stav 0:5 na neuveriteľnú výhru 6:5 po predĺžení. V Toronte 29. novembra 2000 prehrávali v 45. minúte zápasu 0:5, ale potom naštartovali motory, Demitra pomohol dvoma asistenciami k obratu a prihral aj na víťazný gól Jochena Hechta v predlžení.

"Budem si navždy pamätať jeho radosť z hry. Nikdy som nevidel hráča tešiť sa viac z gólu, asistencie, čohokoľvek pozitívneho na ľade. Vždy si budem pamätať jeho tvár. Vždy šťastný, jednoducho miloval hokej," doplnil Nash.

Tkachuk: Pav bol ako môj brat

Aj keď Demitrov útok s Handzušom a Bartečkom zostane nezabudnuteľným, rozumel si aj so zámorskými spoluhráčmi - s Keithom Tkachukom a Scottom Mellanbym vytvorili rovnako úderné trio v ďalších rokoch. "Sme si veľmi blízki. Zrazu nás osud spojil do jednej formácie, začali sme sa stretávať aj mimo hokeja, chodiť na večere. Sme dobrí kamaráti a poznáme sa dobre," povedal Demitra o útočnej "chémii", ktorá presahovala mantinely klziska ešte v roku 2003.

Keď sa teraz o smrti kamaráta dozvedel Tkachuk, nechcel správam uveriť. "Som viac než zničený. Pav bol ako môj brat a nechcem uveriť, že už nie je medzi nami," reagoval.

Demitra nechcel odísť z Missouri, lebo sa cítil v St. Louis dobre a chcel práve v tomto tíme korunovať Stanleyho pohárom svoje individuálne úspechy. Ďalšia kariéra ho však zaviala v zámorí do Los Angeles, neskôr do Minnesoty i Vancouvru, ale blízko zisku vytúženého pohára už nebol nikdy.

"Nechcem odísť, fanúšikovia sú tu takí skvelí. Chcem vyhrať pohár v tomto meste. Chceme tu byť prví, ktorým sa to podarí," povedal predtým, než napokon zmenil predsa dres od roku 2004 pokračoval v "meste anjelov" vo farbách Los Angeles Kings.

"Bol to hráč, s ktorým bola vždy zábava. Hokejová časť je len jedna strana veci, s niektorými nás spájali aj silné rodinné väzby," spomínal na kolegu z útoku Mellanby.

St. Louis prišli v stredu aj o Koroľova, ktorý sa zapísal do histórie v dvoch sezónach 1992/93 a 1993/94 s celkovou produktivitou 43 bodov. Podobne ako Demitra, aj on hral s číslom 38 na drese.

Najhorší trejd Ottawy

Kanadské médiá zhodne konštatujú, že Pavol Demitra zanechal už na svojej prvej zastávke v NHL výraznú stopu. Počas pôsobenia v Ottawe Senators síce hrával aj na farme, ale odborníci považujú jeho výmenu v roku 1996 za najhorší trejd v histórii klubu.

"V čase, keď mal Demitra po dvoch sezónach v NHL na konte len 28 zápasov, bol čoraz viac frustrovaný z čakania na svoj hrací čas na ľade. Jedna z legiend tvrdí, že ľavý krídelník na záver tréningu v Charlottetowne premenil za sebou všetkých desať samostatných nájazdov. Potom si nakorčuľoval do stredového kruhu, dal si dolu výstroj, zodvihol ruky a zakričal po anglicky: 'Čo tu vlastne robím?'. Bola to správna otázka na správnom mieste," konštatuje redaktor ottawacitizen.

Produktívna sezóna v AHL 1995/1996, keď si pripísal do kanadského bodovania 28 gólov a 53 asistencií v 48 stretnutiach, pomohla Demitrovi definitívne otvoriť dvere do NHL.

"V 31 zápasoch nastupoval často po boku ruského centra Alexeja Jašina, pričom zaznamenal sedem gólov a desať asistencií. V nasledujúcej sezóne získal jednocestnú zmluvu, ktorá mu garantovala plat hráča NHL, no generálny manažér Pierre Gauthier ho vymenil do St. Louis Blues za Christera Olssona. Všeobecne sa to považuje za najhorší trejd v histórii senátorov. Obranca Olsson napokon odohral len 25 duelov a kariéru uzavrel v Európe," uvádza spomínaný kanadský portál.

Smúti aj Vancouver

Hokejoví priaznivci z dejiska vlaňajšej zimnej olympiády sa len nedávno museli vyrovnať s náhlou smrťou bývalého útočníka Ricka Rypiena, ktorý v auguste spáchal samovraždu.

V roku 2009 postihla tragédia ďalšieho hráča klubu Taylora Pyatta, keď pri autonehode prišiel o snúbenicu Carly Bragnalovú a rok predtým skonal pri motocyklovej havárii aj nadaný obranca Luc Bourdon.

Demitra strávil v drese Canucks posledné dve zo svojich 16 sezón v NHL. Aj keď už nežiaril tak jasne ako v predchádzajúcich rokoch v St. Louis, natrvalo sa zapísal do sŕdc svojich spoluhráčov i kanadských fanúšikov.

"Bol som šokovaný, boli to príšerné správy. Ako tím sme si za posledné roky museli prejsť mnohými vecami a museli sme sa s nimi vyrovnať," povedal kapitán Henrik Sedin. "Demitra bol skvelý spoluhráč a mal vždy dobrú náladu. Viem, že tu bol šťastný."

Aj keď Demitrovi nevyšla najmä posledná sezóna v NHL podľa predstáv, Sedin je presvedčený, že patril medzi najlepších hráčov v profilige.

"Poznali ste ho možno ako najlepšieho hráča Slovenska v histórii. Na olympijskom turnaji vo Vancouvri, kde sa stal najproduktívnejším hráčom, jasne ukázal, aký dobrý v skutočnosti bol," dodal Sedin.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»St. Louis Blues stratili dve 38-ky: Demitru i Koroľova