28.07.2021 02:00
Deň 5
Tokio 2020
Koniec

Mama sa viac starala o pouličnú mačku. Bilesová to nikdy nemala ľahké

Simone Bilesová v Tokiu nedokončila preteky družstiev.
Simone Bilesová v Tokiu nedokončila preteky družstiev. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|28. júl 2021 o 00:40

Americká gymnastka uprednostnila svoje duševné zdravie.

TOKIO, BRATISLAVA. Mala byť najväčšou hviezdou olympiády. Americká televízna stanica NBC na nej postavila celé svoje olympijské vysielanie.

Štvornásobná olympijská víťazka a najúspešnejšia americká gymnastka všetkých čias Simone Bilesová však nedokončila súťaž družstiev. Po preskoku odstúpila pre psychické problémy.

Obeť zneužívania

„Veľa som vtedy spala. Bola to činnosť najpodobnejšia smrti, ktorú som mohla robiť bez toho, aby som si ublížila,“ opísala pred časom Bilesová obdobie, keď ju zneužíval tímový lekár americkej reprezentácie Larry Nassar.

Dlho tú spomienku vytesnila z mysle. Vedela, že sa jej Nassar nevhodne dotýkal, no hovorila si, že iné dievčatá si toho museli vytrpieť oveľa viac. Podľa odhadov za dve desaťročia zneužil zvrátený lekár asi tri stovky mladých gymnastiek.

Deň pred hlavným pojednávaním s Nassarom sa však o svoj príbeh Bilesová podelila na sociálnej sieti.

„Všetci ma poznáte ako šťastné, usmievavé, energické dievča. Ale v poslednom čase som sa cítila zlomená a čím viac chcem utíšiť ten hlas vo svojej hlave, tým hlasnejšie kričí,“ napísala. Príspevok označila hashtagom #MeToo.

Cereálie s vodou

Bilesová to nemala v živote ľahké. Žila s tromi súrodencami v štáte Ohio. Otec rodinu opustil a mama bola drogovo závislá alkoholička.

Vynikajúca gymnastka v rozhovoroch spomínala na obdobie, keď doma jedli cereálie s vodou, lebo mlieko nemali. Zato ich matka vždy nakŕmila pouličnú mačku, ktorá sa pri dome z času na čas objavila.

„Mačke vždy dala jesť, nám nikdy,“ poznamenala Bilesová o svojej biologickej matke.

Sociálni pracovníci súrodencov umiestnili v náhradnej rodine. Napokon Bilesovú a jej sestru Adriu adoptovali ich starí rodičia z matkinej strany. Ďalšiu sestru Ashley a brata Tevina adoptovala iná členka rodiny.

Orientácia vo vzduchu

Ku gymnastike sa dostala náhodou, keď počas daždivého dňa bolo treba vymyslieť nejakú aktivitu pre nesmierne energické dieťa.

Tréneri si však hneď všimli, že Bilesová po všetkých kotrmelcoch a premetoch vždy inštinktívne dopadla na nohu.

V angličtine sa to volá „air awareness“, orientácia vo vzduchu, a dá sa považovať aj za akýsi šiesty zmysel. Vďaka nemu si človek uvedomuje, v akej pozícii má svoje ruky a nohy.

Disponuje ním každý zdravý človek – pacienti, ktorým pre nezvyčajnú genetickú mutáciu táto schopnosť chýba, vedia chodiť, iba ak sa môžu pozerať na svoje končatiny.

Bilesovej orientácia vo vzduchu je výnimočná. Podľa niektorých špekulácií ju však práve táto schopnosť mohla zradiť v Tokiu.

Jade Barbosová, dvojnásobná medailistka z majstrovstiev sveta a expertka brazílskej televízie hneď po nepodarenom preskoku Bilesovej poznamenala, že sa zdala dezorientovaná. Môže to naznačiť aj fakt, že Bilesová nepredviedla avizovaný prvok Amanar s 2,5 obratmi, ale spravila iba jeden a pol obratu.

Predvádzať náročné gymnastické prvky v takomto stave predstavuje ohromné riziko.

Jej orientácia vo vzduchu je výnimočná.
Jej orientácia vo vzduchu je výnimočná. (Autor: SITA/AP)

Správna vec

„Fyzicky sa cítim dobre, zranená je trochu moja hrdosť,“ uviedla v mixzóne Bilesová po skončení tímovej súťaže, v ktorej Američanky napokon získali striebro za Ruskami.

Podľa vlastných slov cítila, že mentálne nie je v poriadku. Ak by cvičila v takom rozpoložení, riskovala by vážne zranenie.

„Spravila som správnu vec, ale, samozrejme, mrzí ma, že sa to stalo práve na olympiáde,“ dodala.

Ešte nevie, či nastúpi vo finále viacboja v súťaži jednotlivcov.

„V predvečer pretekov som už nedokázala udržať svojich démonov na uzde,“ opísala svoje pocity.

Naznačoval to už aj jej príspevok na sociálnej sieti, ktorý publikovala ešte pred finále súťaže družstiev:

„Niekedy mám pocit, že na svojich pleciach nesiem váhu celého sveta. Viem, že napokon sa bude zdať, ako keby tlak na mňa nemal vôbec vplyv, ale doparoma, niekedy je to ťažké, hahaha! Olympiáda nie je žiadny vtip!“

Už to nerobila pre seba

Po jej odstúpení sa medzi fanúšikmi rozprúdila vášnivá debata. Mnohí Bilesovú chvália, že ako pravá líderka ukázala dôležitosť duševného zdravia.

„Už som necítila, že to robím pre seba. Stále som mala pocit, že to robím pre niekoho iného,“ objasnila svoje rozhodnutie Bilesová.

Iní jej krok považujú za zbabelý. Pripomínajú príbeh Kerri Strugovej z Atlanty – americká gymnastka si zlomila členok, ale na to, aby Spojené štáty získali zlato, potrebovala ustáť aj posledný skok.

„Dokážeš to,“ povzbudzoval ju slávny tréner Béla Károlyi a Strugová to naozaj spravila. So sebazaprením predviedla skok, ustála aj dopad.

Počas slávnostného ceremoniálu mala už nohu v sadre, na pódium ju vyniesol na rukách tréner Károlyi.

Počúvaj svoje telo

S legendárnym trénerom spolupracovala aj Bilesová. Károlyi sa narodil v Rumunsku ako predstaviteľ tamojšej maďarskej menšiny. Stal sa trénerom vynikajúcej rumunskej reprezentácie.

Svojho času ho za tvrdé metódy obdivovali, v retrospektíve sa však skôr javí ako diktátor.

Nekompromisná povaha mu ostala aj po tom, čo emigroval do Ameriky. Gymnastky mu vyčítajú, že podobne ako mnohí predstavitelia americkej gymnastickej federácie, musel vedieť o ohavnostiach Larryho Nassara.

Károlyi tvrdí, že sa o zneužívaní dozvedel až vtedy, keď vypukol škandál.

Bilesová v rozhovore pre Guardian pripomenula prípad, keď ju Károlyi nútil na pretekoch do prvku, ktorý ešte neovládala. Zhodou okolností išlo práve o Amanar, ten istý prvok, ktorý Bilesová pokazila aj v Tokiu.

„Nebola som na to vtedy pripravená. Musíš dôverovať svojmu telu a inštinktom. Mohla som si privodiť vážne zranenie. Takže som povedala: v žiadnom prípade,“ priblížila Bilesová okolnosti. Bola to malá vzbura proti trénerovi.

V Tokiu hlasno povzbudzovala reprezentačné kolegyne.
V Tokiu hlasno povzbudzovala reprezentačné kolegyne. (Autor: SITA/AP)

Dodala silu aj iným

Bilesová sa nebojí vysloviť svoj názor. Na Instagrame ju sleduje 4,4 milióna ľudí, je jednou z najvplyvnejších športovkýň sveta.

Jej slová a činy dokázali pohnúť vecami v štruktúrach americkej gymnastickej federácie a mnohokrát presahujú rámce športu.

Ako gymnastka tmavej pleti podporila hnutie Black Lives Matter, odsúdila násilie voči Američanom ázijského pôvodu a nabádala ľudí, aby išli voliť.

Bilesová v Tokiu ukázala, že športovci a športovkyne nie sú stroje.

„Simone, sme na teba hrdí. Tlieskame tvojmu rozhodnutiu dať na prvé miesto svoje duševné zdravie a máš našu plnú podporu,“ uviedla Sarah Hirshlandová, riaditeľka olympijského výboru Spojených štátov.

Podobne sa vyjadrili viacerí bývalí i súčasní športovci. „Olympionici sú tiež len ľudia a robia všetko, čo môžu. Je naozaj ťažké predviesť najlepší výkon svojho života pod takým tlakom,“ poznamenala bývalá americká olympijská víťazka Aly Raismanová.

„Len stále vyťahuj ten svoj úsmev, lebo je nepopierateľne zlatý. Stále,“ napísala na sociálnej sieti americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová.

Rodáčka z Veľkej Británie Danusia Francisová, ktorá reprezentuje Jamajku, zase reagovala slovami:

„Myslím si, že Simone Bilesová dodala silu všetkým, aby uprednostnila svoje duševné zdravie. Ozajstná kráľovná. Najlepšia všetkých čias. A nie iba jedným spôsobom.“

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová gymnastika»Mama sa viac starala o pouličnú mačku. Bilesová to nikdy nemala ľahké