Rusi napadli výsledok súťaže gymnastiek. Nemohli nás nechať zvíťaziť, tvrdia

Ruská gymnastka Dina Averinová.
Ruská gymnastka Dina Averinová. (Autor: SITA/AP)
TASR|9. aug 2021 o 16:25

Kontroverzné bolo bodovanie rozhodcov.

TOKIO. Ruský olympijský výbor (ROC) predložil Medzinárodnej gymnastickej federácii (FIG) oficiálnu sťažnosť proti výsledkom sobotného olympijského viacboja moderných gymnastiek v Tokiu.

Šéf inštitúcie Stanislav Pozdňakov medzitým už vyjadril kritiku voči strešnej organizácii, ktorá údajne mešká so spracovaním sťažnosti a prepásla dôležitú lehotu. Informuje o tom webový portál insidethegames.biz.

Prvýkrát od Atlanty 1996 sa nestala šampiónkou Ruska. Pred favoritkou Dinou Averinovou s malým bodovým rozdielom zvíťazila Linoy Ašramová z Izraela.

A ako to býva v tesných a kontroverzných okolnostiach súťaží, v ktorých rozhodujú známky od rozhodcov, vzplanuli vášne. Už v sobotu ROC na twitteri hlásil: "Celý svet je svedkom tejto nespravodlivosti".

Vyhrala o neviditeľnú hodnotu 

Nová olympijská víťazka dostala od rozhodkýň 107,800 bodu a 18-násobnú šampiónku z MS a ME zdolala v ohromne tesnom súboji o 150 tisícin.

Aj pri jednom cvičení je to rozdiel, ktorý sa dá ťažko vyjadriť hmatateľným hodnotením jednotlivých úsekov zostavy.

A v sústave prvkov a kreácií, ktoré dievčatá predviedli v štyroch zostavách s obručou, loptou, kužeľmi a stuhou, je to v podstate neviditeľná hodnota. 

Ašramová patrila medzi kandidátky na medailu, z MS má 11 cenných kovov, ale nie ten najcennejší. Na zlatý piedestál ju nepustili práve 13-násobná majsterka sveta Dina Averinová a 4-násobná svetová šampiónka, jej dvojča Arina.

Vášne vzbudila chyba Izraelčanky 

Súťaž v Tokiu bola kontroverzná. Averinová dostávala od začiatku trochu nižšie hodnotenia (v lopte rovnaké) ako Ašramová, obe cvičili bez väčších chýb.

Lenže kým Izraelčanka mala známky za obruč, loptu a kužele prevažne výrazne lepšie ako na júnových ME, u Averinovej to bolo zväčša opačne.

Najväčší rozruch vyvolala záverečná stuha, Ašramovej padla a napriek povinným zrážkam jej to stačilo na 23,300, čo bolo len o 200 tisícin menej ako v kvalifikácii a o pol bodu viac ako na nedávnom európskom šampionáte.

Naopak fenomenálna ruská gymnastka na ME vo Varne s týmto náčiním triumfovala so známkou 24,700, v Tokiu však dostala za bezchybné prevedenie len 24 rovných. Prišla o celých sedem desatín. 

"Dina Averinová prehrala so súperkou, ktorá spravila hrubú chybu. Pred konečným rozhodnutím arbitri počítali body príliš dlho. Presnejšie povedané, kalkulovali," uviedol ROC podľa insidethegames.biz.

Rozhodcovia sfalšovali výsledky, tvrdia v Rusku

Ešte ďalej zašla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová, ktorá obvinila rozhodcov z úmyselnej manipulácie a zaujatosti.

"Tí, ktorí vyvolali rusofóbnu vojnu v športe, nás nemohli nechať zvíťaziť. Rozhodcovia sfalšovali výsledky priamo pred zrakom celého sveta."

Linoj Ašramová získala zlato vo viacboji pred Dinou Averinovou a Alinou Gornoskovovou.
Linoj Ašramová získala zlato vo viacboji pred Dinou Averinovou a Alinou Gornoskovovou. (Autor: TASR/AP)

Dina Averinová sa po súťaži "zložila" a plačúc sa médiám vyznala:

"Roky som drela. Vydala som zo seba všetko a lepšie ísť už nedokážem. Nemyslím si, že dnes to bolo férové známkovanie a bolo to zrejmé od začiatku....

Dostala som nižšiu známku. Jasné, že som roztrpčená, neviem si spomenúť na žiadnu zásadnú chybu, cvičila som konzistentne a čisto na rozdiel od Linoy, ktorej padlo náčinie. Moje svedomie je čisté. Som presvedčená, že som vyhrala."

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová gymnastika»Rusi napadli výsledok súťaže gymnastiek. Nemohli nás nechať zvíťaziť, tvrdia