Bach opäť vyzval Ukrajinu, aby prestala hroziť bojkotom OH 2024

Šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
Šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. feb 2023 o 18:00

Je načase, aby MOV niesol za svoje činy zodpovednosť, tvrdia Ukrajinci.

BERLÍN. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach opätovne vyzval Ukrajinu, aby prestala hroziť bojkotom OH 2024 v Paríži v prípade, že na podujatí budú štartovať Rusi a Bielorusi.

MOV uvažuje, že by umožnil ich štart v Paríži pod neutrálnou vlajkou. Ukrajina sa proti tomu ohradila a pohrozila bojkotom hier, k čomu vyzvala aj ostatné členské krajiny MOV.

Bach poslal Ukrajinskému olympijskému výboru list, v ktorom upozornil, že by išlo o porušenie olympijskej charty. Pripomenul tiež, že podľa Organizácie spojených národov je vylúčenie Rusov a Bielorusov diskriminujúce.

"Okrem toho sme ich návrat do súťaží ako neutrálnych športovcov ešte nijako konkrétne neriešili," poznamenal Bach, ktorý je vo funkcii od roku 2013.

Ukrajinskí športovci uviedli, že MOV si musí vybrať, na akej strane chce stáť. Naďalej požadujú vylúčenie športovcov z Ruska a Bieloruska z OH.

"MOV stojí na zlej strane histórie a jeho list je ďalším dôkazom, aký vplyv má na neho Rusko. Odmeňuje Putinovu agresiu, kým obete vojny ho nezaujímajú.

Je načase, aby sponzori, organizátori hier a vlády prestali tolerovať neustále poklonkovanie MOV Rusku. Je načase, aby MOV niesol za svoje činy zodpovednosť," uvádza sa v reakcii ukrajinských športovcov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bach opäť vyzval Ukrajinu, aby prestala hroziť bojkotom OH 2024