Slafkovského vystriedal Fico, svet zaujal kolaps hráča NFL

Damar Hamlin z Buffalo Bills.
Damar Hamlin z Buffalo Bills. (Autor: TASR/AP)
Matej Hank|12. dec 2023 o 11:42

Google zostavil najvyhľadávanejšie výrazy za rok 2023.

BRATISLAVA. V rebríčkoch slovenských osobností nefiguruje žiadny športovec, tie svetové však ovládli.

Spoločnosť Google zostavila rebríčky najvyhľadávanejších výrazov za rok 2023 z rôznych odvetví. Nezabudla ani na šport, keď zostavila poradie najvyhľadávanejších športovcov, štadiónov či športových tímov.

V slovenskom rebríčku najvyhľadávanejších osobností sa najčastejšie objavili politici, ktorí obsadili šesť pozícií z desiatich. Žiadneho športovca tam nenájdete.

Top 10 bez športovcov

Oproti minulému roku ide o výraznú zmenu v rebríčku. Ten vtedy ovládol Juraj Slafkovský, ktorý bol draftovou jednotkou v NHL. Tretí bol hokejový brankár Patrik Rybár, ktorý chytal na zimných olympijských hrách v Pekingu.

Na ôsmom mieste bol Attila Végh a v rebríčku sa objavil aj športový komentátor Marcel Merčiak. V rebríčku za rok 2023 vládne predseda strany Smer a súčasný premiér Robert Fico.

Vo vyhľadávaní svetových osobností na Slovensku v roku 2023 obsadil siedme miesto bývalý futbalista David Beckham. Najviac ľudí si ho napísalo do vyhľadávania v druhom októbrovom týždni, krátko potom, čo sa v ponuke spoločnosti Netflix objavil štvordielny dokument o bývalej futbalovej ikone.

V samostatnom rebríčku vyhľadávaných športových udalostí figurujú na čele MS v hokeji, pred Tour de France a tenisovým Wimbledonom.

Preslávila ho zástava srdca

Svetový rebríček je na športovcov oveľa bohatší. Najvyhľadávanejšou osobou na celom svete sa za rok 2023 stal hráč amerického futbalu z Buffalo Bills Damar Hamlin.

Lídrom sa stal však pre mimoriadne nepríjemnú udalosť - začiatkom roka dostal zástavu srdca počas zápasu Buffalo Bills na pôde Cincinnati Bengals. Prvé informácie hovorili o kritickom stave. Po približne 62 hodinách sa začali objavovať prvé pozitívne správy. 

Nasledovali týždne rekonvalescencie, ktorá sa skončila začiatkom júla, keď sa opäť zapojil do tréningového procesu. Emotívny návrat zažil začiatkom októbra v zápase NFL proti Miami Dolphins. Pravidelne však zatiaľ nehráva.

Ľudia z celého sveta vyhľadávali aj francúzskeho futbalistu Kyliana Mbappého, ktorý pútal pozornosť športového sveta počas letného prestupového obdobia.

Damar Hamlin skolaboval priamo na ihrisku počas zápasu NFL Cincinnati Bengals - Buffalo Bills.
Damar Hamlin skolaboval priamo na ihrisku počas zápasu NFL Cincinnati Bengals - Buffalo Bills. (Autor: TASR/AP)

Do top 5 sa dostal aj ďalší hráč amerického futbalu Travis Kelce, ktorý sa do povedomia dostal vďaka vzťahu s americkou speváčkou Taylor Swift.

Fenomén Messi

Google zostavil aj rebríček najvyhľadávanejších športových klubov na svete. Prvú priečku obsadil Inter Miami CF, kam v lete prestúpil argentínsky futbalista Lionel Messi.

Na druhom mieste bol účastník NBA Los Angeles Lakers, ktorý sa v predošlej sezóne prebojoval do finále západnej konferencie.

Tretí tím bol Al-Nassr, ktorého dres si v Saudi Pro League oblieka portugalský fenomén Cristiano Ronaldo. Vysoko skončil aj Manchester City, ktorý vyhral Ligu majstrov.

Basketbal potvrdzuje svoju dominanciu v USA, keďže na piatom mieste skončil Miami Heat z NBA, ktorý hral o Larry O'Brien Trophy, no vo finále nestačil na Denver Nuggets.

Lionel Messi (uprostred) drží svoj nový dres Interu Miami a pózuje so spolumajiteľmi tímu Jorgem Masom (vľavo), Josém Masom (druhý sprava).
Lionel Messi (uprostred) drží svoj nový dres Interu Miami a pózuje so spolumajiteľmi tímu Jorgem Masom (vľavo), Josém Masom (druhý sprava). (Autor: TASR/AP)

Šiesty skončil bejzbalový tím Texas Rangers, ktorý ovládol americkú Major Baseball League (MLB). Siedmy bol Al-Hilal, kam v auguste prestúpil Brazílčan Neymar.

Ôsmu priečku obsadila Borussia Dortmund, deviate skončilo indické národné mužstvo v krikete. Dôvodom je veľká popularita tohto športu v najľudnatejšej krajine sveta.

Prvú desiatku uzavreli hokejisti Boston Bruins, ktorí predvádzali v minulej sezóne dominantné výkony v základnej časti.

Camp Nou aj San Siro

Google sa venoval aj štadiónom, ktorých polohu si ľudia hľadali na mapách. Najčastejšie si pozerali Spotify Camp Nou v Barcelone, ktorý momentálne rekonštruujú a klub hrá svoje zápasy na Olympijskom štadióne.

Druhý najvyhľadávanejší štadión je stánok ďalšieho španielskeho giganta Realu Madrid - Santiago Bernábeu. Ľudia si ho hľadali najviac v čase, keď sa hralo semifinále Ligy majstrov. Na zápase vtedy bolo necelých 64-tisíc ľudí.

Spotify Camp Nou, domáci štadión tímu FC Barcelona.
Spotify Camp Nou, domáci štadión tímu FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)

Na treťom mieste skončil Wembley Stadium, no medzi top 3 sa neumiestnil vďaka športovým podujatiam, ale pre koncerty Taylor Swift v roku 2024.

Rovnaká speváčka a kapela Coldplay dostali do popredia aj štadión Tokyo Dome. Piate miesto obsadil štadión San Siro v Miláne, ktorý je domovským stánkom AC Miláno aj miestneho Interu. Štadión mali zbúrať, no napokon tak neurobia.

Populárny bol aj štadión Narenda Modi v Indii, kde sa v novembri odohralo finále majstrovstiev sveta v krikete, v ktorom sa z výhry radovala Austrália, domáca krajina získala striebro.

Pre pestrosť športových aj kultúrnych podujatí sa do rebríčku prebojovala aj Madison Square Garden v New Yorku. Na ôsmom mieste skončil Tottenham Hotspur Stadium, na ktorom v máji a júni vystupovala speváčka Beyoncé.

Na posledných dvoch priečkach v prvej desiatke skončili Saint-Denis Stadium v Paríži a Emirates Stadium v Londýne.

Čo bude v roku 2024?

Absencia športu v slovenských rebríčkoch môže byť ovplyvnená aj tým, že sa nekonali olympijské hry či futbalový šampionát a slovenský šport nezažil podobnú udalosť, ako bol výber jednotky a dvojky draftu NHL v roku 2022.

Rok 2024 však bude iný. Už v januári by sa mali predstaviť najlepšie svetové lyžiarky v Jasnej, v máji sa konajú majstrovstvá sveta v hokeji v susednom Česku.

Mesiace jún a júl budú patriť európskemu futbalu, aj za účasti Slovenska sa bude konať EURO v Nemecku.

Po dvojtýždňovej prestávke sa pozornosť presunie na olympijské hry v Paríži, ktoré potrvajú až do polovice augusta.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slafkovského vystriedal Fico, svet zaujal kolaps hráča NFL