14.06.2021 | E
14.06.2021 | E
0 - 0

Nevzal nikoho z Realu. Prvý zápas je ako meranie teploty, vraví tréner Španielov

Španieli vstupujú do diania na EURO 2020 zápasom proti Švédsku.
Španieli vstupujú do diania na EURO 2020 zápasom proti Švédsku. (Zdroj: TASR/AP)
Daniel Dedina|14. jún 2021 o 13:40

Podľa Luisa Enriqueho nepatrí jeho tím k favoritom turnaja.

BRATISLAVA. Španieli majú radi loptu. To je známy fakt. Preto neprekvapí, že zo všetkých tímov v kvalifikácii EURO 2020 ju na kopačkách držali najdlhšie. V priemere až 70 percent času ich zápasov.

Na konte majú najväčšiu úspešnosť prihrávok (91 percent) i počet striel (227 v desiatich zápasoch).

Sú jediným tímom, ktorý dokázal obhájiť titul európskeho šampióna. Po zlate v roku 2008 ho získali aj o štyri roky neskôr.

Pred pondelkovým vstupom do turnaja proti Švédsku však nechýba v španielskom tíme pokora. „Nie sme favoritom turnaja," tvrdí tréner Luis Enrique.

Prvý zápas? Ako meranie teploty

Zloženie kádra rozdelilo španielsku verejnosť na dva tábory. V kádri nefiguruje žiaden hráč Realu Madrid.

Miesto sa neušlo ani doterajšiemu kapitánovi reprezentácie Sergiovi Ramosovi, ktorého v uplynulom období trápili zranenia.

„Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale musím spraviť to najlepšie pre tím. Sergio dlho nehral ani netrénoval,“ obhajoval Luis Enrique svoje rozhodnutie pri zverejnení záverečnej nominácie.

El Mundo Deportivo upozorňuje, že v mužstve absentujú aj Jesús Navas či Segio Canales. Sú to hráči sevillských klubov, teda z mesta, kde Španieli odohrajú zápasy v skupinovej fáze šampionátu.

Kanonier Gerard Moreno, či mladučký 18-ročný stredopoliar Barcelony Pedri, začnú podľa spomínaného periodika úvodný zápas proti Švédsku len na lavičke.

Mužstvu sa nevyhli problémy s koronavírusom. Pozitívne testovaný bol nový kapitán Sergio Busquets a falošnú pozitivitu vykázal test stopéra Diega Llorenteho.

„Ak by sme prehrali úvodný zápas, ale ďalšie dva vyhrali a v skupine skončili prví, bol by som s tým okej,“ cituje web UEFA slová Enriqueho.

„Prvý zápas je ako meranie teploty. Zistí, či ste v poriadku. Duel proti Švédsku nám môže pomôcť získať sebavedomie,“ doplnil španielsky kouč.

Švédi: Najväčšia výzva vo futbale

Švédsku stojí v ceste náročná prekážka. Podľa trénera Janneho Anderssona úloha hrať proti Španielsku na jeho pôde predstavuje jednu z najťažších výziev vo svete futbalu.

„Potrebujeme podať perfektný výkon. V minulosti sme ho už niekoľkokrát predviedli a teraz ho potrebujeme zopakovať. Ak všetko do seba zapadne, máme šancu,“ verí Andersson.

Budú sa Emil Forsberg a jeho spoluhráči tešiť z gólu do siete favorizovaného Španielska?
Budú sa Emil Forsberg a jeho spoluhráči tešiť z gólu do siete favorizovaného Španielska? (Zdroj: TASR/AP)

Ani Švédsku, ktoré na majstrovstvách Európy postúpilo zo skupiny naposledy v roku 2004, sa nevyhli problémy týkajúce sa Covid-19.

Pozitívne testy vyradili z hry stredopoliara Juventusu Turín Dejana Kulusevského i Mattiasa Svanberga z Bologne. Napokon však zostanú v reprezentačnom tíme.


"Mattias a Dejan sa pripoja k tímu hneď, ako bude potvrdené, že nemajú infekciu. Sme radi, že sú na tom zdravotne dobre a že sa môžu vrátiť do mužstva.

Naši lekári boli s nimi neustále v telefonickom kontakte, bude určite zábava, keď sa nimi budeme môcť opäť stretnúť," uviedol tréner Janne Andersson v oficiálnom tímovom vyhlásení.

Oba tímy na seba narazili aj v kvalifikácii EURO 2020.

V Madride na štadióna Santiaga Bernabeua zvíťazil favorit 3:0, ale o svojom triumfe definitívne rozhodol až dvoma gólmi v závere. V odvete v Solne ratovali Španieli remízu 1:1 v nadstavenom čase.

Súboj tímov, ktoré budú ďalšími súpermi Slovenska v E-skupine, sa začína v pondelok 14. júna o 21.00 hod. Hlavným rozhodcom duelu je Slavko Vinčič zo Slovinska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Nevzal nikoho z Realu. Prvý zápas je ako meranie teploty, vraví tréner Španielov