Španieli vyhrali piaty Davis Cup, rozhodol Nadal

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Autor: SITA/AP)
TASR|4. dec 2011 o 17:24

Španielský tím získal tretí daviscupový triumf v priebehu posledných štyroch rokov.

SEVILLA. Španielski tenisti sa stali piatykrát v histórii víťazmi Davisovho pohára mužských reprezentačných družstiev. Po úvodnej nedeľňajšej dvojhre totiž vedú vo finále na antuke v Seville nad Argentínou už 3:1.

O rozhodujúci tretí bod pre Španielov sa na vypredanom Olympijskom štadióne postaral Rafael Nadal, ktorý v strhujúcom súboji tímových jednotiek napriek slabšiemu úvodu zdolal Juana Martina del Potra po vyše štvorhodinovej štvorsetovej bitke 1:6, 6:4, 6:1 a 7:6 (0).

daviscup-120x90.JPEG ico
Z piateho zisku Davis Cupu sa tešia Španieli.

Nevyšiel ani štvrtý pokus

Argentínčanom sa ani na štvrtý pokus nepodarilo získať vytúženú "šalátovú misu". Pred tromi rokmi v domácom prostredí v Mar del Plata im cennú trofej vyfúkli práve Španieli, ktorí vtedy nastúpili bez Nadala. Juhoameričania neuspeli ani v predchádzajúcich dvoch finále v rokoch 2006 a 1981.

Španielsky tím naopak získal v metropole Andalúzie tretí daviscupový triumf v priebehu posledných štyroch rokov. Víťaznú sériu zverencov kapitána Alberta Costu prerušili vlani v belehradskej Arene Srbi vo svojom strede so svetovou jednotkou Novakom Djokovičom.

Nadal sa tešil v Seville zo zisku daviscupovej trofeje aj v roku 2004, pred dvomi rokmi sa v Barcelone rozhodujúcou mierou zaslúžil o hladké víťazstvo nad Českom.

Nadal po triumfe nad del Potrom žiaril spokojnosťou. "Zisk Davisovho pohára v domácom prostredí je tým najkrajším záverom sezóny, aký si tenista dokáže predstaviť. Ďakujem fanúšikom v Seville za to, že vytvorili skvelú atmosféru. Pred takouto kulisou som ešte nikdy nehral, bolo to niečo úžasné. Úvod zápasu proti del Potrovi bol veľmi komplikovaný. Jedným zo zlomových momentov bol úvod druhého setu, keď som si prehral podanie, no odpovedal som rebrejkom, čo mi veľmi pomohlo a dodalo veľa síl do ďalšieho priebehu zápasu," povedal Nadal v prvom interview priamo na kurte.

Veľkú radosť mal aj španielsky kapitán Albert Costa. "Bolo to oveľa ťažšie finále, ako pred dvomi rokmi proti Česku, kde sme už po štvorhre viedli 3:0. Nadal i del Potro predviedli dnes fantastický tenis a potvrdili, že nie náhodou patria medzi absolútnu svetovú špičku. Po prvom sete som Rafovi poradil, aby sa snažil chodiť viac do kurtu a hral agresívnejšie. Zmena taktiky zabrala. Rafa je jednoducho Rafa, opäť získal dva body a potvrdil pozíciu lídra tímu."

Obhajoba bez Nadala

Rafael Nadal sa v sezóne 2012 v daviscupovom tíme Španielska neobjaví. Za dôvod označil akcent na olympijské hry v Londýne. "Považujem to za nemožné počas olympijského roka," skonštatoval Nadal na margo štartov v Davis Cupe 2012 a dodal, že napriek svojej neprítomnosti vníma španielsky tím ako opätovného uchádzača o trofej.

Španieli začnú 10. - 12. februára v osemfinálovom 1. kole svetovej skupiny doma proti Kazachom.

Bývalý líder svetového rebríčka Nadal, momentálne druhý v renkingu, bol vo víťaznom tíme vo finále tretí raz. V roku 2008 absentoval v argentínskej Mar del Plate, radoval sa už v sezónach 2004 a 2009. Prvý raz však dosiahol rozhodujúci tretí bod.

ico

Španielsko - Argentína 3:1

Rafael Nadal - Juan Monaco 6:1, 6:1, 6:2

David Ferrer - Juan Martin del Potro 6:2, 6:7 (2), 3:6, 6:4, 6:3

Feliciano Lopez, Fernando Verdasco - Eduardo Schwank, David Nalbandian 4:6, 2:6, 3:6

Nadal - del Potro 1:6, 6:4, 6:1, 7:6 (0)

Nadal hneď v úvodnom geme duelu s del Potrom prelomil Argentínčanovo podanie, no víťaz US Open z roku 2009 potom začal predvádzať skvelý útočný tenis, získal šesť hier za sebou a úvodný set získal jasne vo svoj prospech.

Na začiatku druhého dejstva sa del Potro po rýchlom brejku ujal vedenia 1:0, no Nadal hneď vzápätí kontroval, čo bol jeden z kľúčových momentov zápasu. Španiel získal úderovú istotu, začal viac bodovať z obávaného forhendu a po brejku v desiatom geme sa stal druhý set jeho korisťou.

Nadal sa dostal na koňa a v treťom sete dovolil uhrať del Potrovi iba jediný gem. Vo štvrtom dejstve mal šesťnásobný šampión Roland Garros dvakrát brejk k dobru, ani raz ho však nedokázal potvrdiť a po ďalšej strate podania v ôsmom geme prehrával 3:5. "Antukový kráľ" však v ďalších minútach zabojoval a vynútil si tajbrejk, v ktorom jasne dominoval.

Za stavu 6:0 premenil po víťaznom forhende pri vlastnom servise hneď prvý mečbal a spečatil triumf španielskych farieb.

ico

Ohlasy médií:

DavisCup.com (V. Brit.): "Nadal získal Španielsku Davisov pohár. V tajbrejku štvrtého setu zápasu s Del Potrom okamžite prevzal kontrolu a už sa neobzeral. Bol úplne nemilosrdný a forhendom zavŕšil na nulu."

Marca (Šp.): "Nadal naservíroval piaty ´šalát´. Proti Del Potrovi sa pozviechal po zlom začiatku."

AS (Šp.): "Neprekonateľná armáda. Nadal dodal Španielsku definitívu. Po Monacovi zdolal aj Del Potra, nad ktorým predtým zvíťazil i Ferrer."

El Mundo (Šp.): "´Pentacampeones´ Davisovho pohára! Del Potro si zaslúži pochvalu, ale Nadal v zápase proti nemu zavŕšil triumf tímu. Frustrujúci poker finálových prehier Argentínčanov."

La Vaguardia (Šp.): "Argentína zostáva pred bránami. Postarali sa o to Spojené štáty americké, Rusko a už dva razy Španielsko."

InfoBAE (Arg.): "Nadalovo veľké gesto: najprv pochlácholil Del Potra a pozdravil zvyšok argentínskeho tímu, až potom začal oslavovať so svojím družstvom. Nezabudol pochváliť aj fanúšikov hostí."

El Comercial (Arg.): Del Potro po prehre nedokázal skryť svoje sklamanie a smútok - zaliali ho slzy."

Olé (Arg.): "Del Potro síce padol, ale aspoň vo veľkom štýle. Nadal napokon pripomenul, prečo je na tomto povrchu najlepší."

Clarín (Arg.): "Del Potro odohral nezabudnuteľnú partiu, ale šampiónom je Španielsko. Argentínčan rástol s významom zápasu a bol veľmi blízko k zázraku v podobe zdolania Nadala v Davisovom pohári na antuke v domácom prostredí."

La Nación (Arg.): "Rozbitý pohár. Sen znova zostal nenaplnený, zázrak sa nekonal. Del Potro vzdoroval, dal do toho srdce a vzbudil nádeje, ale Nadal naordinoval Argentínčanom ďalší zármutok. Španiel je z inej planéty a včas sa spamätal."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Španieli vyhrali piaty Davis Cup, rozhodol Nadal