SOV schválil výpravu do Ria, vlajku ponesie Barteková

Danka Barteková.
Danka Barteková. (Autor: Jozef Jakubčo - SME)
Sportnet|8. júl 2016 o 11:38

Slovensko bude na olympijských hrách reprezentovať minimálne 52 športovcov v štrnástich odvetviach.

BRATISLAVA. Slovenský olympijský výbor (SOV) v piatok na svojom 50. valnom zhromaždení schválil zloženie výpravy na olympijské hry 2016 do brazílskeho Ria de Janeiro, ktoré sa budú konať v dňoch od 5. do 21. augusta.

Slovensko bude v Brazílii reprezentovať minimálne 52 športovcov v štrnástich odvetviach, pričom ešte ďalší môžu získať miestenky.

V cestnej cyklistike prekvapilo schválenie účasti Patrika Tybora, pôvodne mal do Ria cestovať Martin Haring. Zmena nastala aj vo vzpieraní - Mateja Kováča v tíme nahradil Ondrej Kružel.

V hre sú ešte atléti aj plavci

V hre sú ešte ďalší atléti, ktorých kvalifikačný proces sa končí až 11. júla a do 14. júla sa budú prerozdeľovať voľné miestenky.

Šancu majú aj siedmi plavci s B-limitmi, o ich zaradení na hry by mala rozhodnúť Medzinárodná plavecká federácia v príbehu piatka. Vedenie SOV tak má možnosť ešte dodatočne schváliť ďalších členov výpravy.

Menovité prihlášky odošle organizátorom 18. júla. O päť dní neskôr sa športovci zídu na Bratislavskom hrade, kde zložia sľub do rúk prezidenta SR Andreja Kisku. O ten sa postarajú strelec Erik Varga a lukostrelkyňa Alexandra Longová.

Po sľube sa budú športovci aj s realizačnými tímami už postupne presúvať do dejiska hier. Vlajkonosičkou výpravy na slávnostnom otváracom ceremoniáli na štadióne Maracana bude strelkyňa Danka Barteková.

Danka Barteková bude na olympijských hrách v Riu obhajovať bronz z Londýna 2012.

Menej bolo iba v Londýne

V Atlante 1996 súťažilo 71 Slovákov, v Sydney 2000 rekordných 108. V Aténach 2004 už len 64, v Pekingu 2008 zasa o niečo menej 57 a v Londýne bola zatiaľ najmenšia výprava so 47 športovcami v 11 odvetviach. 

Brazília usporiada olympijské hry ako prvá juhoamerická krajina v dejinách, štafetu prevzala po Londýne.

Pre samostatné Slovensko to bude dvanásta účasť pod bielou vlajkou s piatimi farebnými kruhmi, z toho šiesta na letnej verzii olympijských hier.

Odmeny sú rovnaké

Odmeny za dosiahnuté výsledky ostali na rovnakej úrovni ako pred dvomi rokmi na ZOH v Soči.

Zlatí medailisti v individuálnych športoch na OH 2016 v Rio de Janeiro tak dostanú prémie vo výške 45.000 eur, za striebro zinkasujú 35.000 a za bronz o desaťtisíc menej.

SOV udelí odmeny aj ďalším športovcom na 4.-8. mieste (15.000-10.000-8000-6000-4000 eur). V súťažiach štafiet, viacčlenných družstiev a posádok (do počtu 4 pretekárov) v individuálnych športoch sa za každého ďalšieho športovca pripočíta k stanovenej čiastke ďalších 75 percent.

Členovia realizačných tímov si prilepšia maximálne do 33 percent z výšky odmien športovcov. U viacčlenných družstiev sa výška vypočíta zo základnej sumy, bez pripočítania za ďalšieho člena.

V Londýne bol vlajkonosičom slovenskej výpravy strelec Jozef Gönci.

Zoznam slovenských športovcov na OH 2016:

/zoznam schválilo 50. VZ SOV (52)/

ATLETIKA (16): Lucia Hrivnák Klocová (800 m), Katarína Berešová (maratón), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo), Mária Gáliková, Mária Czaková (obe 20 km chôdza), Iveta Putalová (400 m), Jana Velďáková (diaľka), Anton Kučmín (20km chôdza), Jozef Repčík (800 m), Matúš Bubeník (výška), Matej Tóth (20 a 50 km chôdza), Martin Tišťan a Dušan Majdán (obaja 50 km chôdza), Marcel Lomnický (kladivo), Martin Kučera (400 m prek.)

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (7): Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka (K4 na 1000 m), Vlček, Tarr (K2 na 1000 m), Peter Gelle (K1 na 1000 m), Martina Kohlová (K1 500 m, K1 200 m), v C1 na 1000 m a 200 m sa ešte rozhodne (Matej Rusnák/Vincent Farkaš)

VODNÝ SLALOM (5): Matej Beňuš (C1), Jana Dukátová (K1), Jakub Grigar (K1), Ladislav a Peter Škantárovci (C2)

STRELECTVO (5): Erik Varga (trap), Juraj Tužinský a Pavol Kopp (ľubovoľná pištoľ a vzduchová pištoľ), Danka Barteková (skeet), Marián Kovačócy (trap - namiesto Zuzany Rehák-Štefečekovej, ktorá je na materskej dovolenke)

Trapista Erik Varga bude patriť medzi favoritov na medailu.
Trapista Erik Varga bude patriť medzi favoritov na medailu. (Autor: Jozef Jakubčo - SME)

TENIS (4): Dominika Cibulková, Anna Karolína Schmiedlová (obe dvojhra, štvorhra), Martin Kližan (dvojhra, štvorhra), Andrej Martin (štvorhra)

STOLNÝ TENIS (3): Wang Jang, Barbora Ódorová, Barbora Balážová

PLÁVANIE (3): Katarína Listopadová (100 m motýlik, 100 m znak), Tomáš Klobučník (100 m prsia), Richard Nagy (400 m pol. pr., 1500 m v.sp., 10 km diaľkové plávanie)

SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE (2): Naďa Daabousová, Jana Labáthová (dvojcie)

LUKOSTREĽBA (2): Boris Baláž, Alexandra Longová

HORSKÁ CYKLISTIKA (1): Peter Sagan (cross country)

Medaila je pre Sagana len snom
Prečítajte si tiež:
Medaila je pre Sagana len snom

CESTNÁ CYKLISTIKA (1): Patrik Tybor (preteky s hromadným štartom)

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (1): Barbora Mokošová (viacboj)

TRIATLON (1): Richard Varga

VZPIERANIE (1): Ondrej Krušel (nad 105 kg)

Reakcie:

František Chmelár, prezident SOV: "Na OH je veľmi ťažké sa prebojovať. Aby sa tam športovci dostali, musia patriť medzi svetovú špičku, pre viacerých je to vrchol kariéry. Pre nás ako Slovenský olympijský výbor je účasť vrcholom snaženia, ale aj privilégiom, ktoré si musíme vážiť a užívať si ho. Zároveň musíme vytvoriť z jednotlivých športových osobností jednoliaty olympijský tím a zabezpečiť mu najlepšiu logistiku."

Peter Korčok, člen výkonného výboru SOV, predseda Slovenského atletického zväzu, vedúci výpravy v Brazílii: "Poslednými prírastkami sú tenista Andrej Martin, jeden z dvojice rýchlostných kanoistov v C1 a vo štvrtok si vybojoval miestenku aj Martin Kučera v behu na 400 m cez prekážky. Šancu majú ešte ďalší atléti a plavci. Myslím si, že na to, že sme už dlho vedeli, že nebudeme mať zastúpenie v kolektívnom športe, je tento počet 52 uspokojivý. Dokonca je to viac ako pred štyrmi rokmi v Londýne."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»SOV schválil výpravu do Ria, vlajku ponesie Barteková