Šance Slovákov v Davis Cupe stúpli, Raonic chýba v kanadskej nominácii

Martin Kližan s Dominikom Hrbatým.
Martin Kližan s Dominikom Hrbatým. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|22. jan 2019 o 14:18

Slováci nastúpia proti svetovej špičke.

BRATISLAVA. Pred troma mesiacmi prežívali slovenskí tenisti veľkú radosť z jedinečného úspechu. Po trinástich rokoch sa im podarilo v Davisovom pohári postúpiť do svetovej skupiny.

Nominácia Slovenska

Martin Kližan (40. v ATP vo dvojhre/455. vo štvorhre)

Filip Horanský (217./650.)

Norbert Gombos (244./418.)

Igor Zelenay (- /67.)

Filip Polášek (- /164.)

"Sú to nádherné pocity. Chalani si to zaslúžili za všetko, čo tento rok urobili. Tento tím má potenciál niečo ukázať aj vo svetovej skupine," vravel po postupe Martin Kližan, slovenská tenisová jednotka.

Teraz čaká Slovákov mimoriadne silný súper – Kanada. Tá však do Bratislavy zrejme príde bez svojej jednotky Milosa Raonica. Lídrom tímu má byť Denis Shapovalov.

Súboj o postup na finálový turnaj Davisovho pohára sa bude hrať v NTC 1. a 2. februára.

Bez Raonica je to 50 na 50

Shapovalov už účasť potvrdil a v Bratislave bude hrať. Raonic, ktorý hrá na Australian Open v skvelej forme a postúpil už do štvrťfinále, v tíme zatiaľ nie je.

V čase, keď kapitán slovenského tímu Dominik Hrbatý oznamoval nomináciu, to však ešte nebolo známe. Kanaďania svoju nomináciu zverejnili v utorok až o niekoľko hodín neskôr.

"Počkáme si na oficiálnu kanadskú nomináciu. S Raonicom by boli Kanaďania v pozícii jasných favoritov. Iste, ani Raonic nie je nezdolateľný, ale ak by Kanaďania prišli bez neho, boli by šance otvorenejšie. Podľa mňa aj 50 na 50. Ale všetko je to len teória. Výkony musia hráči podať na kurte," hovoril Hrbatý.

Raonic patrí do úzkej svetovej špičky. V roku 2016 hral vo Wimbledone o titul, hoci nestačil na Andyho Murrayho. Vo svetovom rebríčku je aktuálne na 14. mieste. Vyniká na tvrdom povrchu a jeho silnou zbraňou je výborné podanie.

To, že Raonic nie je v nominácii, berie Hrbatý s rezervou. "O tom, či príde alebo nie, sa podľa mňa rozhodne až po Australian Open. Nechcú ho teraz zaťažovať a čakajú, ako dopadne," reagoval Hrbatý.

V Bratislave sa Kanaďania budú spoliehať na mladého Shapovalova.

"Veľmi sa mi páči jeho hra. Som jeho fanúšik, hrá úžasný, technicky krásny tenis. Ak to zvládne mentálne, má veľké šance dostať sa v budúcnosti do elitnej svetovej päťky a bojovať o grandslamové tituly," opisoval Hrbatý.

Shapovalov je najmladším hráčom vo svetovej stovke. Hoci má len 19 rokov, má výbornú techniku. V Melbourne vypadol v treťom kole po prehre s Novakom Djokovičom.

Denis Shapovalov
Denis Shapovalov (Autor: SITA/AP)

Dvojku vyberie podľa formy

Slovenský kapitán urobil v porovnaní s nomináciou na predchádzajúci zápas proti Bielorusku jednu zmenu. Do tímu zaradil ďalšieho špecialistu na štvorhru Igora Zelenaya.

"Štvorhra bude jedným z rozhodujúcich momentov a chcem mať rezervu, ak by niekto zo singlistov nebol schopný nastúpiť na štvorhru. Potrebujeme ju zahrať najlepšie, ako vieme, preto pracujeme aj s inou alternatívou. Prichádzala by do úvahy, ak by Kližan na štvorhru nemohol nastúpiť. Potom by mohli hrať Polášek so Zelenayom, ale nevravím, že to tak bude. Rozhodneme sa podľa vývoja," vysvetľoval Hrbatý.

Z nominácie vynechal Lukáša Lacka, ktorý mal zdravotné problémy. "Okrem toho Lukáš hrá hardový tenis a jeho prejav by mohol súperom viac vyhovovať," naznačil Hrbatý.

Jednotkou slovenského tímu bude Kližan. Kto však nastúpi s ním na dvojhry, ešte Hrbatý nevedel. Rozhodujúca bude podľa neho aktuálna forma medzi dvojicou Filip Horanský – Norbert Gombos.

"Chalani sú na zápas motivovaní a veľmi sa tešia. Asi prvýkrát mi poďakovali len za to, že som ich na súboj nominoval. Vidím, že si túto šancu vážia a chcú urobiť všetko pre to, aby vyhrali," dodal Hrbatý.

Zápasy sa budú hrať na antukovom povrchu v NTC v Bratislave. V piatok 1. februára sa odohrajú úvodné dvojhry od 15.00. V sobotu je na programe štvorhra (od 11.00) a záverečné dvojhry.

Davisov pohár sa prvý raz bude hrať podľa nového formátu. Víťaz súboja postúpi do svetového finále, ktoré sa uskutoční v novembri v Madride. Zdolaný tím bude v septembri hrať súboj o svetovú skupinu proti niektorému tímu z euro-africkej zóny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Šance Slovákov v Davis Cupe stúpli, Raonic chýba v kanadskej nominácii