Kližan až teraz pochopil, čo mu Hrbatý kedysi hovoril

Martin Kližan.
Martin Kližan. (Autor: TASR)
TASR|27. okt 2018 o 19:52

Kližan bol kľúčovým mužom stretnutia.

BRATISLAVA. Po postupe do svetovej skupiny Davisovho pohára ním lomcovali veľké emócie.

Kapitán slovenského tímu Dominik Hrbatý sa vyznal, že návrat medzi elitu znamená pre neho vari ešte viac ako postup do finále prestížnej súťaže v roku 2005.

Kližan má obrovský potenciál

"Keď som začínal s týmto tímom, mal som tajné želanie dostať sa hneď prvý rok do svetovej skupiny. Môj sen sa splnil. Také emócie ako dnes som nemal ani vo finále proti Chorvátom," priznal Hrbatý.

"Vtedy som si išiel svoje, nevnímal som veľmi okolie a plne som bol koncentrovaný na zápasy. Dnes som to celé prežíval oveľa intenzívnejšie. Som hrdý na to, že môžem byť lídrom tohto tímu," doplnil.

Davis Cup: Pozrite si momentky zo zápasu Martin Kližan - Jegor Gerasimov: fotogaléria

2.1.2019

Hrbatý následne vychválil Martina Kližana. Líder slovenského tímu vyhral obe dvojhry a po boku Filipa Poláška uspel aj vo štvorhre.

"Martin potvrdil, že je rozdielovým hráčom. Mentálne dozrel, má obrovský potenciál. Povedal som mu, že ho ešte ani zďaleka nevyužil. Takto by mal hrávať pravidelne na turnajoch. Mať takého hráča v Davisovom pohári je skvelé, dá sa na neho spoľahnúť. Verím, že na budúci rok sa mu bude dariť ešte viac," doplnil Hrbatý.

Medzi zápasmi mal iba 30-minútovú pauzu

Pre Kližana bol duel s Bieloruskom obrovským zážitkom. "Po postupe do svetovej skupiny sa ma zmocnili neskutočné pocity, najlepšie, aké športovec môže mať," priznal.

"Až teraz som pochopil, čo tým Domino myslel, keď mi hovoril, že jeho najväčší emočný strop bol v daviscupovom tíme. Keď sa na mňa vrhol celý tím a vytvorili sme kruh, bola tam neskutočná energia," pokračoval.

Kližan nastúpil na dvojhru proti Jegorovi Gerasimovovi pol hodinu po tom, ako s Poláškom vyhral štvorhru, no necítil únavu.

"Veľmi mi pomohli fanúšikovia, ktorí zostali v hľadisku až do konca, správne ma nahecovali. Veľká vďaka patrí aj ľuďom, ktorí sa o mňa starali v prestávke medzi štvorhrou a singlom," opisoval.

"Bol som v takom tranze, že som necítil žiadnu bolesť ani únavu. Postup do svetovej skupine určite poriadne oslávime, najprv pôjdeme s chalanmi a členmi tímu na spoločnú večeru," doplnil Kližan.

Štvorhra mala svetové parametre

Postup medzi svetovú daviscupovú elitu si nenechal ujsť ani Miloslav Mečíř, ktorý bol až do jesene 2017 kapitán slovenského tenisového tímu.

Po triumfe nad Bieloruskom spokojne skonštatoval, že žezlo odovzdal tomu pravému.

"Domino dobre prevzal kapitánsku štafetu. V hľadisku som sa predsa len cítil uvoľnenejšie ako na lavičke. Radosť je podobná, aj na tribúne to človek prežíva, no má menej stresov, ako keď musí chlapcov pripraviť na zápas a zorganizovať celý daviscupový týždeň," priznal Mečíř.

Olympijský šampión vo dvojhre zo Soulu 1988 si najviac vychutnal štvorhru.

"Deblový zápas mal svetové parametre. Kližan s Poláškom držali s Bielorusmi krok. Prvý set síce tesne prehrali, no v druhom ich brejkli a dostali sa na koňa," opisoval.

"Nebolo to ľahké, veď za Bielorusko nastúpil Mirnyj, ktorý bol v minulosti svetovou deblovou jednotkou. V singli Kližan ukázal, že je kvalitný hráč, ktorý dokáže súpera naháňať na kurte, meniť rytmus a taktiku. Podal poctivý výkon," dodal Mečíř.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Kližan až teraz pochopil, čo mu Hrbatý kedysi hovoril