Slovensko prehralo s Anglickom 1:2

TASR|12. okt 2002 o 21:09



Anglický útočník Michael Owen dáva svoj prvý gól.






Konečný výsledok zápasu siedmej kvalifikačnej skupiny EURO 2004: Slovensko prehralo s Anglickom 1:2.





SLOVENSKO


ANGLICKO



Slováci začali nebojácne a hoci autorom prvej strely na bránku bol hosťujúci Heskey, v 7. minúte nevyužil Vittek stopercentnú šancu na skórovanie. Vitteka vysunul za anglickú obranu kolmou prihrávkou jeho spoluhráč z útoku Sz. Németh, no Vittek sa v rozhodujúcej chvíli pred Seamanom pokĺzol. Na druhej strane sa o zápis do listiny strelcov pokúsil kapitán Beckham, no z 22 metrov po priamom kope trafil iba múr. Po protiútoku vyzvŕtal súperových obrancov technicky dobre vybavený Vittek a Sz. Németh z hranice 16-tky tesne minul pravú žrď Seamanovej svätyne. Aktívny Sz. Németh v 18. minúte odcentroval z pravej strany dovnútra malého vápna a dobiehajúci Gerrard si v páde dal takmer vlastný gól. Rozhodujúci okamih úvodného polčasu nastal v 25. minúte. Po ľavej strane zbehol Janočko, odcentroval do anglického pokutového územia na Pinteho, ten hlavou posunul voľne stojacemu Sz. Némethovi a útočník FC Middlesbrough svojím 12. reprezentačným gólom dostal slovenský tím do vedenia. Beckham zavelil do útoku, no Buttova strela si cestu za Königov chrbát nenašla a anglickej obrane Slováci po brejkoch tiež výdatne podkurovali. V 39. minúte zahrávali hostia prvý rohový kop, lopta sa dostala k Southgateovi, ale jeho umiestnenú hlavičku slovenský brankár zázračne vyrazil. Domáci svojmu súperovi nezostali nič dlžní a dve minúty pred odchodom do kabín Sz. Németh z 25 metrov vyskúšal kvality veterána Seamana.

Po zmene strán sa majstri sveta z roku 1966 drali viac do ofenzívy, no ich rozohrávky buď zachytávala domáca obrana, alebo ak Owen napálil loptu iba do Hlinku, Gerardovej strele zase chýbala presnosť. V 55. minúte Beckhamov nešetrný zákrok na Petráša "odmenil" hlavný rozhodca Messina iba priamym kopom, z ktorého Karhan strieľal veľmi nepresne. Seaman rozohral, lopta sa dostala k Heskeymu, ten ju prepasíroval na Beckhama, ale tiesnený kapitán Albiónu z troch metrov trafil do náruče Königa. V 63. minúte zaúradoval Pinte, vysunul Németha, ktorý oklamal Southgateho a vypálil, ale lopta sa kotúľala iba meter pozdĺž bránkovej čiary. O dve minúty zahral zo 40 metrov Beckham priamy kop, Owen obišiel slovenských obrancov, ale lopty sa ani nedotkol a tá skončila za chrbtom slovenského brankára. Štvrťhodinu pred koncom riadneho hracieho času nevyužil Vittek dve sľubné šance, hlavne druhá po rohu zaváňala gólom. Keď sa už zdalo, že sa zápas skončí remízou, prihral v 82. minúte Scholes z pravej strany loptu k Owenovi, ktorého neustrážil domáci kapitán Dzúrik a hviezda Liverpoolu dala víťazný gól kolísky futbalu. V závere mal vyrovnanie na kopačke Sz. Németh, e Seaman jeho pokus zlikvidoval a v nadstavenom čase Zemanovu strelu zblízka tečoval nad padajúci Butt.

Hlasy po zápase:

Ladislav Jurkemik, tréner SR: "Som z tohto zápasu veľmi smutný, pretože na Angličanov sme mali a nezaslúžene sme prehrali. Spravili sme niekoľko chýb, za ktoré nás súper potrestal, ale hráčom som k výkonu aj tak pogratuloval. K futbalu potrebujete aj šťastie a tentoraz ho mali hostia, ktorí dali góly prakticky z ničoho. Zatiaľ nemáme na konte ani bod a tak sa naša šanca na postup zmenšila."

Sven Göran Eriksson, tréner Anglicka: "Som šťastný, že sme dokázali otočiť v náš prospech takýto dôležitý zápas. Prvých štyridsať minút sme nehrali dobre, boli sme málo agresívni, ale na konci prvého polčasu sa to zlepšilo a po prestávke to už bolo veľmi dobré. Máme tri body a to je pre nás najdôležitejšie hoci súper ukázal, že vie hrať futbal a najmä v úvodnom polčase hral veľmi dobre."

Marián Zeman, jeden z najlepších slovenských hráčov: "Podali sme dobrý výkon, škoda len, že tak ako dobre sme hrali, tak sme sa i sami porazili. Na Angličanov sme hrali to, čo tréner Jurkemik chcel. Nechávali sme ich prísť v trojici až na našu polovicu a tam sme ich úspešne napádali. V druhom polčase nám podľa mňa sily neodišli, góly sme dostali po dvoch nešťastných situáciách. Pri prvom kopol Beckham priamy kop výborne, pri druhom sme sa dopustili viacerých individuálnych chýb naraz. To je choroba nášho futbalu, že i keď hráme dobre, striedame svetlé chvíle s obrovskými chybami. Teraz chlapci sedia smutne v kabíne, polovica má spustené hlavy, druhá nadáva. Tréner Jurkemik s nami ešte nehovoril, zdá sa, že ho prehra vzala viac ako nás samých."

Szilárd Németh, strelec jediného gólu SR: "Samozrejme, že pociťujeme sklamanie. Dobre sme začali, bohužiaľ, keď hráme proti silnému súperovi, vždy spravíme osudnú chybu. Myslím, že divákom sa náš výkon páčil. Pri druhom góle mal obranca loptu odkopnúť, čo neurobil a takí kvalitní hráči to zvyknú využiť."

Milan Lešický, slovenský trénerský odborník: "Hrali sme veľmi dobre, naši chlapci si vypracovali dosť šancí. Zlomilo sa to po smoliarskej štandardke, prvý gól Owena vniesol do našich radov nervozitu, do súperových naopak upokojenie. Nastala dilema, či sa pokúsiť o víťazstvo alebo udržiavať remízu, zrejme sme trochu príliš otvorili hru a dali sme Angličanom priestor na strelenie víťazného gólu."

Nachádzate sa tu:
Domov