Slováci majú na MS na dosah štvrťfinále, ale boli to nervy

Slovenský útočník Jakub Demek (číslo 19) v zápase proti Lotyšsku.
Slovenský útočník Jakub Demek (číslo 19) v zápase proti Lotyšsku. (Autor: Andreas Robanser/Puckfans)
Sportnet|13. aug 2022 o 02:57 (aktualizované 13. aug 2022 o 07:25)

Slovensko zdolalo Lotyšsko na MS v hokeji do 20 rokov 2022.

MS v hokeji hráčov do 20 rokov 2022

Slovensko - Lotyšsko 3:2 sn (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Góly: 18. Sýkora (Demek, Nátny), 30. Dvorský (Nemec, Faith) – 10. Ločmelis (Lavinš, Bergmanis), 33. Fenenko (Andersons, Bergmanis). Nájazd premenili Faith a Kašlík

SR: Latkóczy - Kmec, Petrovický, Štrbák, Nátny, Groch, Stripai, Žabka - Kašlík, Petrovský, Myklucha - Jedlička, Demek, Sýkora - Nemec, Dvorský, Faith - Mišiak, Repčík, Honzek

Lotyšsko: Bruveris - Fenenko, Bergmanis, Simanovičs, Brants, Ozolinš, Hodass, Goršanovs - Silkalns, Ravinskis, Veinbergs - Ločmelis, Lapinskis, Vilmanis - Lavinš, Dukurs, Gavars - Vitolinš, Andersons, Darzinš - Purmalis

EDMONTON. Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov má bližšie k postupu do štvrťfinále majstrovstiev sveta v Kanade.

V treťom zápase na turnaji zdolali zverenci Ivana Feneša po napínavom priebehu Lotyšsko 3:2 po nájazdoch. V tabuľke majú o bod viac ako súper.

Slovákov čakajú v poslednom zápase v skupine v nedeľu od 20.00 h Fíni, Lotyši nastúpia z nedele na pondelok proti Čechom. Do štvrťfinále postúpia prvé štyri tímy.

Slováci nezačali zápas dobre, dlho sa nevedeli dostať do tempa a v 10. min v oslabení inkasovali. Z útlmu ich prebral až vyrovnávajúci gól, ktorý strelil po peknej spolupráci s Jakubom Demekom Adam Sýkora.

Sedemnásťročný útočník skóroval tento rok na všetkých troch šampionátoch - na turnaji I. A. divízie MS do 18 rokov v Piešťanoch, na seniorských MS vo Fínsku a aj v Edmontone.

V druhej tretine už slovenský tím prebral iniciatívu, strelecky aj herne prevýšil súpera a vyústením náporu bol gól Dalibora Dvorského.

Namiesto poistenia náskoku však Slováci inkasovali. Po nenápadnej akcii obranca Fenenko nastrelil puk z ostrého ohla v rohu klziska na bránku a brankár Latkóczy si ho zrazil za chrbát.

V treťom dejstve plnom nepresností si brankári poradili so všetkými pokusmi a víťazovi sa nerozhodlo ani v predĺžení, hoci Slováci boli aktívnejší a najmä rýchly a šikovný Sýkora robil lotyšskej obrane starosti.

V nájazdoch uspeli zo Slovákov Faith a Kašlík a keďže Latkóczy pustil za chrbát iba jeden puk, slovenská striedačka mohla oslavovať víťazstvo.

VIDEO: Hlasy po zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2022

Hlasy po zápase

Ivan Feneš, tréner SR 20: "Absolvovali sme nesmierne náročný zápas, sme radi, že sme ho zvládli. Hoci až po nájazdoch, ale každé víťazstvo sa ráta na tomto turnaji. Verím, že nás na ňom naštartuje k lepšiemu výsledku."

Matej Kašlík, autor víťazného gólu v nájazdoch: "Bol to piaty nájazd, niekto by v ňom nechcel vymýšľať a šiel by na istotu. Ja som však vedel, čo chcem urobiť. Mám to dobre nacvičené. Veril som si, mal som sebavedomie. Veľmi ma teší, že som tímu pomohol vyhrať zápas spolu so Šimonom Latkóczym, ktorý chytil posledný lotyšský pokus."

Šimon Latkóczy, brankár SR, v zápase 23 úspešných zákrokov: "Tieto zápasy sú najnáročnejšie. Hráme o postup do play off a každý tím dá do toho maximum. Som hrozne rád, že sme to zvládli. Emócie, ktoré sme mali po zápase, v nás zostanú ešte dlho. Pre takéto víťazstvá hráme hokej."

Niks Fenenko, autor druhého gólu Lotyšska: "Myslím si, že sme odohrali skutočne dobrú druhú tretinu, s pukom na našich hokejkách. Musíme byť však viac koncentrovaní, viac hladní po góloch. V zápasoch proti Kanade a Fínsku sme neboli dostatočne sebavedomí. Teraz si už viac veríme a dovolíme si viac s pukom, čo nám dodáva sebavedomie."

Tabuľka skupiny A

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci majú na MS na dosah štvrťfinále, ale boli to nervy