Slovensko - Kamerun 1:1, Kuciak je v nemocnici, Karhan nejde na MS

Miroslav Karhan
Miroslav Karhan (Autor: sita)
Sportnet|29. máj 2010 o 15:00

Futbalový reprezentant Miroslav Karhan na svetový šampionát do Juhoafrickej republiky pre achilovku nepocestuje.

KLAGENFURT. Slovenskí futbaloví reprezentanti remizovali v sobotňajšom medzištátnom prípravnom stretnutí s Kamerunom 1:1 (1:0). Prvý presný zásah duelu zaznamenal na štadióne Wörthersee v Klagenfurte už v 6. min stredopoliar Kamil Kopúnek, pre ktorého to bol premiérový gól v najcennejšom drese. V 83. min vyrovnal na konečných 1:1 Eyong Enoh. Slováci si v druhom oficiálnom tohtoročnom dueli pripísali prvú remízu, v marci rovnako v príprave nestačili v Žiline na Nórsko (0:1). Okrem toho odohrali zverenci trénera Vladimíra Weissa st. v stredu neoficiálny priateľský zápas proti rakúskemu tímu z nižšej súťaže FC St. Veit (5:0).

Slováci sú v Rakúsku na sústredení od nedele v rámci prípravy na blížiace sa majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike (11. 6. - 11. 7.). V Korutánsku pobudnú zverenci trénerského dua Vladimír Weiss st. - Michal Hipp do utorka 1. júna. Po presune na Slovensko budú reprezentanti SR trénovať v Senci a v sobotu 5. júna na nich potom čaká záverečný prípravný duel pred odchodom na šampionát proti Kostarike (17.00 h, bratislavské Pasienky).

Škvrnou bolo zranenie brankára SR Dušana Kuciaka. Gólmana SR museli vyniesť z trávnika štadióna v Klagenfurte na nosidlách po tom, ako sa nešťastne zrazil so súperovým krídelníkom Eyongom Enohom v 83. min. Slováci z tejto situácie inkasovali zároveň vyrovnávajúci gól na 1:1, takže musieť to mrzí dvojnásobne.

"Ide o podvrtnutie ľavého kolena, no bližšiu diagnózu zatiaľ nepoznáme. Ošetrili sme ho priamo v útrobách štadióna a momentálne prebiehajú na traumatologickej klinike v Klagenfurte ďalšie vyšetrenia - röntgenologické aj iné. Pri takýchto zraneniach je ťažké niečo prognózovať, musíme si počkať na výsledky," povedal po zápase lekár slovenskej futbalovej reprezentácie Ladislav Pavlovič.

Tréner Weiss st. sa teraz musí rozhodnúť pre konečnú nomináciu, ktorá pocestuje do Juhoafrickej republiky.

Kamerun - Slovensko 1:1 (0:1)

Gól: 6. Kopúnek - 83. Eyong Enoh. ŽK: Pekarík, Škrtel (Slovensko), rozhodovali: Lechner - Hoxha, Weinberger (všetci Rak.)

Kamerun: Souleymanou - Chedjou, Nkoulou, Bassong, Assou-Ekotto - Aboubacar, Alex Song, Eyong Enoh - J. Makoun, Emana - Webó

Slovensko: D. Kuciak - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, M. Čech - Kopúnek - J. Kozák, Kucka - Stoch, Hamšík - Jendrišek.

Slováci začali proti Kamerunu aktívne, hoci prvú šancu mal paradoxne v 4. min po centri Assou-Ekotta útočník Webó. Na druhej strane vyšla reprezentantom SR dokonale hneď prvá vážnejšia akcia. Hamšík vysunul v 6. min Stocha, ten sa veľmi dobre zorientoval v šestnástke, nabil Kopúnkovi, ktorý umiestnenou strelou do ľavého horného rohu otvoril skóre - 1:0. V 8. min si na Kozákov roh vyskočil Škrtel, no hlavičkoval nepresne. V 12. min po rýchlom brejku hľadal Pekarík nabiehajúceho Jendriška, dobre zasiahol brankár Souleymanou. Zvýšiť na 2:0 mohol v 14. min Kucka, ale svoju hlavičku poslal po Stochovom rohu mimo tri žrde.

Po svižnej slovenskej úvodnej štvrťhodinke sa začali viac presadzovať aj Kamerunčania. V 19. min vystrašil gólmana Kuciaka prudkou strelou Webó, do bezpečia "upratal" loptu Ďurica. V 26. min sa pokúsil o svoju povestnú strelu z diaľky Kucka, ale tentoraz mu zakončenie nevyšlo. Na opačnej strane pálil prudko, ale nad Eyong Enoh. Po polhodine hry vyskúšal Kuciaka aj Emana, slovenský brankár si udržal čisté konto. V ďalšom priebehu prvého dejstva tempo hry mierne upadlo. V 44. min sa dostali Slováci do prečíslenia štyroch proti dvom, ale Kozákovi nevyšla finálna prihrávka.

Druhé dejstvo otvoril nebezpečnou strelou približne z 25 m Emana, jeho pokus len tesne minul ľavú žrď Kuciakovej bránky. V 50. min individuálne prešiel pred pokutové územie striedajúci Weiss ml. a vysunul ďalšieho nového muža na ihrisku Šestáka. Jeho zakončenie sa odrazilo od brvna za bránkovú čiaru, radosť z druhého gólu však Slovákom prekazil ofsajdový verdikt rakúskych arbitrov. Spomenutá "čerstvá" dvojica si zopakovala spoluprácu aj o šesť minút neskôr, tentoraz však výborne zasiahol kamerunský gólman. V ďalšom priebehu držali loptu na svojich kopačkách Kamerunčania, ale Slováci si umne pomáhali v defenzíve a vďaka výbornej pozičnej hre nepúšťali Afričanov do zakončenia.

Až v 75. min strieľal spoza pokutového územia Song, Kuciak však nemusel zasahovať. "Neskrotným levom" sa napokon predsa len podarilo vyrovnať. V 83. min si po centri Assou-Ekotta prebral loptu Eyong Enoh a pri zakončení bol o krok rýchlejší ako Kuciak - 1:1. Pri svojej strele navyše Kamerunčan zranil slovenského brankára, ktorý musel ihrisko opustiť na nosidlách s obviazaným ľavým kolenom. Medzi tromi žrďami ho na záverečné minúty nahradil Perniš, ktorý si už udržal čisté konto. Keďže v samom závere neskórovali ani Slováci, zrodila sa v Klagenfurte zaslúžená remíza.

Zaujímavosti po zápase
  • Slováci nastúpili proti Kamerunu prvýkrát v ére samostatnosti.
  • Pre zverencov trénera Vladimíra Weissa st. to bol druhý oficiálny medzištátny duel v tomto roku. V marci Slováci prehrali v Žiline s Nórskom 0:1. Okrem toho sa reprezentanti SR stretli v stredu v neoficiálnom prípravnom zápase s rakúskym divíznym mužstvom FC St. Veit (5:0).
  • Obranca Peter Pekarík nastúpil na svoj jubilejný 20. zápas v najcennejšom drese.
  • Kapitán slovenského výberu Marek Hamšík načal štvrtú desiatku svojich reprezentačných štartov.
  • Stredopoliar Kamil Kopúnek strelil v ôsmom zápase za A-mužstvo SR svoj premiérový reprezentačný gól.
  • Rekordér v počte reprezentačných štartov za Slovensko Miroslav Karhan nemohol pre zranenie achilovky nastúpiť na svoj 97. zápas a napokon si v najbližšej dobe ani žiadny ďalší nepripíše, keďže sobotňajšie vyšetrenia potvrdili zlé prognózy a Karhan definitívne nebude štartovať na MS 2010.
  • Okrem Karhana chýbal na zápasovej súpiske ešte aj útočník Filip Hološko, ktorý má tiež zdravotné problémy. V jeho prípade sú však odhady optimistickejšie, keďže piatkové vyšetrenie nepotvrdilo žiadne poškodenie kosti v lýtku pravej nohy.
  • Konečnú 23-člennú nomináciu Slovenska na majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike (11. 6. - 11. 7.) oznámi hlavný tréner Weiss st. pravdepodobne v utorok 1. júna.

Karhan si na MS nezahrá. Vyradila ho achilovka

Slovenský futbalový reprezentant Miroslav Karhan na svetový šampionát do Juhoafrickej republiky nepocestuje.

Smutnú definitívu pre špílmachra bundelisligového Mainzu stanovilo potvrdenie diagnózy trhliny v achilovke na klinike vo Švajčiarsku v sobotu dopoludnia.

Tridsaťtriročný defenzívny stredopoliar mal chronické problémy s achilovkou, pauzovať bude jeden mesiac. Tým pádom Karhan nemôže figurovať vo finálnej nominácii trénera národného tímu Vladimíra Weissa na MS. V Južnej Afrike pritom mohol odchovanec Spartaka Trnava dosiahnuť jubilejnú stovku štartov v najcennejšom drese, momentálne ich má na konte 96.

"Žiaľ, potvrdila sa stanovená diagnóza, Miro má malú trhlinu v achilovke a pauzovať bude mesiac. Nebude tak k dispozícii pre šampionát," potvrdil v sobotu v Klagenfurte tesne pred prípravným zápasom proti Kamerunu lekár Viliam Fischer.

Karhan ešte v piatok dopoludnia riadne trénoval na predzápasovom tréningu, no na jeho záver už bol v opatere fyzioterapeuta Martina Rusňáka. Popoludní už spolu s Filipom Hološkom absolvoval vyšetrenie v klagenfurtskej nemocnici, navyše mu trhali aj zub.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovensko - Kamerun 1:1, Kuciak je v nemocnici, Karhan nejde na MS