10.08.2024 08:00
Deň 15
Minúta po minúte
Live

Potešili atlétky, sklamali strelci. Slovenská výprava zhodnotila výsledky v Paríži

Vedúci členovia slovenskej výpravy na OH 2024
Vedúci členovia slovenskej výpravy na OH 2024 (Autor: TASR)
TASR|10. aug 2024 o 17:42

Jedinú medailu získal vodný slalomár Matej Beňuš.

PARÍŽ. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) plánuje v spolupráci s Ministerstvom cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR a jednotlivými športovými zväzmi nájsť východiská smerom k OH 2028 a 2032.

Historicky najmenšia slovenská výprava s 28 športovcami získala na prebiehajúcej olympiáde v Paríži len jednu medailu. To je najhoršia bilancia pre Slovensko v ére samostatnosti.

V sobotu definitívne stratil poslednú šancu na druhú slovenskú medailu zápasník Tajmuraz Salkazanov, ktorý nestačil v repasáži na Bielorusa Mahamedkhabiba Kadzimahamedaua.

Jediným slovenským medailistom tak zostal vodný slalomár Matej Beňuš, ktorý vybojoval bronz v C1.

Slovensko získalo na všetkých olympijských hrách od atlantských hier 1996 dovedna 33 medailí a do prebiehajúcej olympiády mala najmenšiu výpravu na predošlej v Tokiu, ktorú ovplyvnila pandémia koronavírusu (41).

Potrebujeme hľadať riešenie v dlhodobom horizonte, hovorí Liba

"Krátko po tom, ako sa vrátime na Slovensko, budeme musieť s ministerstvom cestovného ruchu a športu pripraviť stretnutie s jednotlivými zväzmi a ešte na jeseň hľadať východiská, ako sa pripraviť nielen na olympijské hry a na olympijský cyklus smerom k Los Angeles, ale už aj smerom na Brisbane.

Krátkodobé riešenia nie sú úplne tie, ktoré by nám pomohli. My potrebujeme hľadať riešenie v dlhodobom horizonte. Nehovoriac o tom, v akom stave sú na Slovensku zimné športy," povedal generálny sekretár SOŠV Jozef Liba na sobotnej záverečnej tlačovej konferencii slovenskej výpravy.

Slováci by si mohli podľa neho vziať za príklad Veľkú Britániu či Francúzsko v športovej príprave na OH, ktorých boli hostitelia. Londýnske hry v roku 2012 boli pre Britov tretie najúspešnejšie v histórii s 65 medailami (29-18-18) a na ďalších hrách v Riu dosiahli dokonca svoj druhý najlepší výsledok vôbec s 67 cennými kovmi (27-23-17).

Niečo podobné zažívajú momentálne Francúzi, ktorí bojujú o medaily až do nedele a ich úspech zmiernil aj nepokojnosť miestnych s obmedzeniami olympiády pre samotný Paríž. Domáci majú momentálne 57 medailí (15-20-22), čo je výrazne lepšie ako ich predošlé maximum z OH 2008 so 43 cennými kovmi.

"Akonáhle Francúzi vedeli, že budú organizovať hry, vytvorili veľký motivačný priestor pre športové zväzy. Do športu dali samozrejme veľa peňazí, ale potom sa snažili motivovať svojich športovcov, aby v rámci prezentácie svojej krajiny doma vo Francúzsku boli tak pripravení, aby dosiahli čo najlepšie výsledky.

Myslím si, že dnes, keď sa pozeráme na výkony francúzskeho národného olympijského tímu, sme určite presvedčení o tom, že sa im to podarilo a ten trend bude trvať dlho.

Podobný scenár bol aj pri olympijských hrách v Londýne a v takomto rozsahu musíme naštartovať aj my to, aby sa šport stal motivačným faktorom, aby športovalo ďaleko viac detí a mládeže a aby to bola prirodzená voľba. Pretože šport je už pomaly niečo, čo na Slovensku vnímame len veľmi, veľmi okrajovo," povedal Liba.

Športovci urobili, čo mohli

Napriek medailovej bilancii zaujali svojimi výkonmi viacerí slovenskí športovci, ktorí skončili tesne "pod pódiom".

Senzačné štvrté miesto obsadila v tenisovej dvojhre žien Anna Karolína Schmiedlová a na rovnakej pozícii bola aj vodná slalomárka Zuzana Paňková (K1) či strelkyňa Vanesa Hocková (skeet).

Finálovú účasť si vybojovala aj ďalšia slovenská skeetarka Danka Barteková, ktorá obsadila šieste miesto a o senzáciu sa postaral aj skejtbordista Richard Tury. Ten postúpil v kategórii street ako jediný z Európy do finále a obsadil piate miesto. Všetci spomenutí, okrem bronzovej olympioničky Bartekovej (2012), si odbili pod piatimi kruhmi premiéru.

"Ja osobne si myslím, že naše výsledky boli vzhľadom na možnosti dobré. Často sa stalo, že chýbalo veľmi málo k tomu, aby boli pretavené štvrté miesta na tú medailu. Športovci urobili, čo mohli.

Viktória Forsterová mala sezónne maximum v behu na 100 metrov a Gabriela Gajanová prekonala dlhoročný slovenský rekord v behu na 800 m. Je mi trocha ľúto výsledkov v streľbe, kde sme mali najvyššie ambície," zhodnotil vedúci výpravy Roman Buček.

Zároveň potvrdil slová Libu o potrebe zmeny prístupu v príprave športovcov: "Myslím si, že aj ochota rodičov dávať deti na šport je veľká, ale často sa stáva, že nechcú, aby sa z nich formovali vrcholoví športovci. To odchýlenie sa od masového športu k tomu vrcholovému športu si vyžaduje špecifický prístup."

Športovci pripravujúci sa na beh 110 m cez prekážky.
Šimon Čopdnes 07:304
(Ne)kultúra na olympijských štadiónoch? Niektorí športovci sa sťažujú na fanúšikovNa olympiáde sa objavilo aj vypískanie národnej hymny.
Šimon Čopdnes 07:304
Srbskí basketbalisti oslavujú zisk bronzu na OH 2024.
dnes 12:586
Majstri sveta odchádzajú z Paríža bez medaily. Súboj o bronz ovládli basketbalisti SrbskaSrbská hviezda Nikola Jokič zaznamenala v zápase triple-double.
dnes 12:586
Viktória Forster.
dnes 15:102
Veľká pocta pre Forster a Salkazanova. Na záverečnom ceremoniáli ponesú vlajku SlovenskaV sobotu to v priestoroch slovenského domu potvrdil vedúci slovenskej výpravy Roman Buček.
dnes 15:102
Mallory Swansonová (hore) a Lindsey Horanová sa tešia po strelenom góle v zápase Brazília - USA vo finále turnaja na OH 2024 v Paríži.
dnes 19:05
Brazília neuspela ani v treťom finále. Americké futbalistky oslavujú piate olympijské zlatoFutbalistky USA ovládli už piaty z celkovo ôsmich olympijských turnajov.
dnes 19:05
Tamirat Tola v cieli maratónu na OH 2024 v Paríži.
dnes 10:11
Etiópsky bežec si podmanil olympijský maratón, na náročnej trati zabehol nový rekordKipchogeho útok na tri zlaté medaily v maratóne bol neúspešný.
dnes 10:11
Tajmuraz Salkazanov (vľavo) po prehre v repasáži s Bielorusom Magomedchabibom Kadimagomedovom.
dnes 11:156
Medailové ambície nenaplnil. Salkazanov sa s Parížom lúči bez vyhratého zápasuSlovenský reprezentant sa dostal do repasáže vďaka postupu jeho premožiteľa do finále.
dnes 11:156
Volejbalisti Francúzska.
dnes 14:31
Poliaci odvrátili štyri mečbaly, no nestačilo to. Domáci volejbalisti oslavujú zlatoBronz si odniesli reprezentanti USA.
dnes 14:31
Josef Dostál.
dnes 14:04
Česko získalo už druhé zlato v kanoistike, olympijské prekliatie zlomil DostálČeský reprezentant získal svoju prvú zlatú medailu.
dnes 14:04
Nafissatou Thiamová.
dnes 09:47
Belgičanka dovŕšila zlatý hetrik. Vnímam to ako zápis do histórie, hovoríSedembojárka vyrovnala zápis poľskej kladivárky Anite Wlodarczykovej.
dnes 09:47
Tony Estanguet
dnes 16:14
Seina bola veľká výzva, ale zvládli sme ju. Estanguet považuje olympiádu za úspešnúOrganizátorom spôsobil komplikácie dážď.
dnes 16:14
Nórska brankárka Katrine Lundeová sa raduje so spoluhráčkou
dnes 16:38
Má po štyridsiatke a tretie zlato. Brankárka doviedla Nórsko k historickému úspechuNórky sa čele historického rebríčka vyrovnali Dánkam.
dnes 16:38
OH 2024 v Paríži
dnes 18:14
Na Seine sa plaviť nemohli. Rusom a Bielorusom povolili účasť na záverečnom ceremoniáliNa otváracom ceremoniáli sa zúčastniť nemohli.
dnes 18:14
Thomas Bach
dnes 19:19
Olympiáda v Paríži je pre neho posledná. Bach končí na poste prezidenta MOVVo funkcii bol od roku 2013.
dnes 19:19
Plávanie v Seine na OH 2024
dnes 19:41
Po plávaní v Seine skončili v rukách lekárov. Traja Nemci vracali a mali hnačkyLeonie Becková uviedla, že vracala až deväťkrát.
dnes 19:41
Zápasník Razambek Žamalov získal zlato na OH 2024 v Paríži.
dnes 20:20
V osemfinále zdolal Salkazanova. Reprezentant Uzbekistanu si vybojoval zlatoVo finále uspel tiež jasným výsledkom.
dnes 20:20
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Potešili atlétky, sklamali strelci. Slovenská výprava zhodnotila výsledky v Paríži