Dvadsiatka začala na MS víťazne, outsiderovi strelila štyri góly

Adam Gaži strieľa gól v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Adam Gaži strieľa gól v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|21. máj 2023 o 00:54 (aktualizované 21. máj 2023 o 01:16)

Mladí Slováci mohli vyhrať oveľa vyšším rozdielom.

MS vo futbale do 20 rokov 2023 - skupina B

Slovensko - Fidži 4:0 (2:0)

Góly: 17. Gaži, 25. Szolgai, 70. Gajdoš, 79. JamborŽK: Šnajder - Rabuka

Rozhodoval: Sy (Senegal)

Slovensko: Hrdina - Bagín, Kóša, Šikula, Kopásek - Szolgai (80. Ovšonka), Gajdoš (86. M. Sauer), Šnajder (46. Murgaš) - Jambor, L. Sauer, Gaži (66. Marcelli)

Fidži: Mustahib - Ravai, Aiyas, Laqeretabua, Vasconcellos - Raheem, Dunn (84. Khan), Hussain (46. Dekedeke) - Rabuka (65. Begg), Ali, Razool (32. Ratu)

SAN JUAN. Slovenskí reprezentanti vyhrali svoj úvodný duel na MS vo futbale do 20 rokov 2023, keď v skupine B zdolali outsidera z Fidži 4:0.

Slováci mali v dueli veľa príležitostí, ale doplácali na slabú efektivitu. Nakoniec sa presadili štyria - Adam Gaži, Máté Szolgai, Artur Gajdoš a Timotej Jambor.

Na šampionáte štartuje 24 tímov rozdelených do šiestich skupín po štyroch. Do osemfinále postúpia prví dvaja z každej skupiny plus štyria najlepší z tretích miest.

Pôvodne sa mali MS konať v Indonézii, Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) jej však odobrala organizátorstvo po protestoch proti účasti izraelskej reprezentácie.

Druhý zápas odohrajú mladí Slováci v utorok 23. mája o 23.00 SELČ proti Ekvádoru. Účinkovanie v základnej skupine uzavrú v piatok 26. mája o 20.00 SELČ súbojom s USA.

FOTO: Momentky zo zápasu Slovensko - Fidži na MS vo futbale U20 2023

Clarence Hussain (vpravo) a Artur Gajdoš v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Adam Gaži strieľa gól v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Tréner Bobby Mimms v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Brankár Adam Hrdina v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Nicolas Šikula (vľavo) a Thomas Dunn v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Adam Gaži (vľavo) a Apisai Rabuka v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Slovakia's Artur Gajdos, 8, celebrates scoring his side's third goal against Fiji during a FIFA U-20 World Cup Group B soccer match at the Bicentenario stadium in San Juan, Argentina, Saturday, May 20, 2023. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Fiji's Mohammed Raheem, left, and Slovakia's Nicolas Sikula, go for a header during a FIFA U-20 World Cup Group B soccer match at the Bicentenario stadium in San Juan, Argentina, Saturday, May 20, 2023. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Fiji goalkeeper Aydin Mustahib, left, and Slovakia's Adam Gazi , fight for the ball during a FIFA U-20 World Cup Group B soccer match at the Bicentenario stadium in San Juan, Argentina, Saturday, May 20, 2023. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Slovakia's Jan Murgas, right, and Fiji's Faazil Ali, battle for the ball during a FIFA U-20 World Cup Group B soccer match at the Bicentenario stadium in San Juan, Argentina, Saturday, May 20, 2023. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Fiji's Sailasa Ratu, front, and Slovakia's Artur Gajdos go for a header during a FIFA U-20 World Cup Group B soccer match at the Bicentenario stadium in San Juan, Argentina, Saturday, May 20, 2023. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Fiji's Thomas Dunn, left, and Slovakia's Mate Szolgai, go for a header during a FIFA U-20 World Cup Group B soccer match at the Bicentenario stadium in San Juan, Argentina, Saturday, May 20, 2023. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Fiji players gather together before the start of the second half during a FIFA U-20 World Cup Group B soccer match against Slovakia at the Bicentenario stadium in San Juan, Argentina, Saturday, May 20, 2023. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Slovakia's Timotej Jambor, left, and Fiji's Peter Rava, battle for the ball during a FIFA U-20 World Cup Group B soccer match at the Bicentenario stadium in San Juan, Argentina, Saturday, May 20, 2023. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Tabuľka skupiny B na MS vo futbale U20 2023

Priebeh zápasu Slovensko - Fidži na MS vo futbale U20 2023

I. polčas:

Tréner Rusnák nemohol pre trest koučovať slovenský tím z lavičky, ale jeho zverencom to vôbec neprekážalo a od úvodného výkopu sa pustili do súpera.

Výsledkom bola ich jasná prevaha a tri strelecké pokusy v úvodnej desaťminútovke, ani jedna však nemierila medzi žrde. Až hlavička Jambora prinútila Mustahiba k zákroku, loptu vyrazil na roh.

Po aktívnom vstupe do zápasu sa Slovákom podarilo relatívne rýchlo otvoriť skóre. Presný center L. Sauera z ľavej strany našiel pred bránou Gažiho a ten prudkou hlavičkou zblízka nezaváhal - 0:1.

V 25. minúte už bol náskok favorita dvojgólový. Po aktívnom napádaní rozohrávky sa dostal k lopte Szolgai a brankára Fidži prekonal kurióznym spôsobom ľahkou strelou medzi nohy - 0:2.

Slováci pokračovali v tlaku, v prvom polčase sa hralo prakticky iba na polovici outsidera z Oceánie.

Po polhodine Jambor vo výskoku hlavičkoval do brvna a Šnajder z diaľky tesne minul pravú žrď. Jamborovi nebolo súdené tešiť sa, hoci bol strelecky jasne najaktívnejší hráč.

II. polčas:

V 52. minúte sa slovenský kapitán rozhodol prihrať lepšie postavenému L. Sauerovi, ktorý v čistej šanci neprekonal Mustahiba.

Mladí Slováci sa predbiehali v zahadzovaní šancí. Minimálne šesť či sedem si ich pýtalo cestu do siete, smoliarom v tomto smere bol Jambor.

Hráči Fidži aj so šťastím odolávali, v 69. minúte Mustahib vyškriabal na roh pokus Gajdoša. Slovenský stredopoliar sa dočkal o pár desiatok sekúnd neskôr, keď zakrútená lopta z jeho kopačky pristála v sieti - 0:3.

Fidži sa pokúsilo o prvý strelecký pokus až v 76. minúte, Slováci ich v tej chvíli mali na konte 30. Jambor predsa len zlomil prekliatie a v 79. minúte hlavičkou po rohovom kope pridal štvrtý gól svojho tímu - 0:4.

Slováci si pripísali povinné víťazstvo, môže ich však mrzieť plejáda nepremenených tutoviek.

MS vo futbale U20 2023 - ostatné výsledky:


Skupina A:

Guatemala - Nový Zéland 0:1 (0:0)

Gól: 80. Garbett

Argentína - Uzbekistan 2:1 (2:1)

Góly: 27. Veliz, 41. Carboni - 24. Machamadjonov

Skupina B:

USA - Ekvádor 1:0 (0:0)

Gól: 90.+3 Gomez

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Dvadsiatka začala na MS víťazne, outsiderovi strelila štyri góly