Mladí Slováci začali šampionát fantasticky, v úvodnom zápase zdemolovali Česko

Radosť Slovákov v zápase proti Česku.
Fotogaléria (15)
Radosť Slovákov v zápase proti Česku. (Autor: Andreas Robanser/Puckfans)
Sportnet|26. dec 2023 o 14:42

O dva góly v drese Slovenska sa postaral Servác Petrovský.

MS v hokeji U20 2024

Slovensko - Česko 6:2 (0:1, 2:0, 4:1)

Góly: 22. Petrovský (Mešár), 39. Repčík (Kmec, Sýkora), 42. Honzek (Mišiak, Petrovský), 45. Žabka (Štrbák), 46. Petrovský (Mešár), 52. Štrbák (Pekarčík, Honzek) – 2. Rymon (Becher, Melovský), 52. Šapovaliv

Rozhodovali: Pearce (Kan.), Kova – Thomann (obaja Fín.), Schlegel (Švaj.), vylúčení: 2:6, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0

Diváci: 984

Slovensko: Gajan - Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Radivojevič, Pišoja, Moško - Mešár, Petrovský, Sýkora - Čiernik, Dvorský, Mišiak - Pekarčík, Repčík, Honzek - Šotek, Dej, Žlnka

Česko: Vondráš - Čech, Kočí, Jiříček, Cibulka, Alscher, Hamara - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Rymon, Melovský, Becher - Bareš, Sapoušek, Štancl - Redlich, Hujer, Přibyl

GÖTEBORG. Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov zvíťazili v úvodnom zápase skupiny B na MS v hokeji do 20 rokov 2024 s rovesníkmi z Česka 6:2.

V zápase síce prehrávali 0:1, ale v druhej tretine otočili Slováci na 2:1 a v tej tretej pridali ďalšie štyri góly.

"Každý chcel vyhrať, ten zápas bol vyrovnaný, ale naša útočná kvalita sa od druhej tretiny ukázala. Sme radi, že sme ten zápas zvládli," hodnotil tréner Ivan Feneš.

"Ten turnaj je veľmi dlhý, my sme si v šatni povedali, že pre nás Vianoce skončili a toto sú práve tie darčeky, ktoré chceme dostať."

Duel sa hral v aréne Frölundaborg s kapacitou okolo 6-tisíc miest.

Do zápasu vstúpili lepšie hráči Česka, ktorí sa presadili už po 61 sekundách po peknej kombinácii Melovského, Bechera a Rymon. Práve posledný menovaný trafil puk z prvej a Gajanovi v bráne nedal šancu.

"Mali sme najlepší štart do zápasu. Dostali sme sa do prečíslenia, pred bránkou som videl Rymona, poslal som mu prihrávku a on to krásne premenil," hovoril pre ČT Sport Ondřej Becher. "Lepší začiatok do zápasu sme si nemohli ani priať. Ja som ani neuvažoval, že by som strieľal na bránku, videl som Rymona a chcel som mu prihrať." 

Česi boli v prvej tretine lepším a aktívnejším tímom a mladých Slovákov do mnohým šancí nepustili.

"Nie je to náš výborný výkon. Musíme pridať emóciu, nemáme tam zatiaľ nič. Nie som spokojný s našim výkonom," hodnotil prvú časť hry kapitán Adam Sýkora.

"Skúsenosti máme dosť, musíme to ukázať na ľade," hovoril o vyhliadkach do ďalších tréner expert JOJ Športu Rastislav Konečný.

To sa aj podarilo, vstup do druhej tretiny bol lepší. Už po pár sekundách Adam Sýkora posielal do výbornej šance Serváca Petrovského, ktorého ale zastavil brankár Hrabal.

Slováci avšak získali presilovú hru, kde sa Petrovský už presadil. Na 1:1 vyrovnával strelou z prvej po krížnej prihrávke Mešára.

"S Filipom sme trénovali krížne prihrávky cez tretinu, aj keď tréneri to veľmi nemajú radi. Nahral mi krásne a ja som to už z prvej vystrelil a zakončil do odkrytej bránky," zhodnotil strelec.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Česko

Následne prišli viaceré ďalšie príležitosti. Zverenci Ivana Feneša hrozili najmä v presilových hrách. Ich hra bola oproti prvej tretine rýchlejšia a nebezpečnejšia.

V 39. minúte za to prišla aj odmena. Strela Petra Repčíka z pravej strany prepadla brankárovi súpera a Slovákov poslala do vedenia 2:1.

"Dajte puk na bránu a dobré veci sa stanú, tak som to spravil a vyšlo to," opisoval situáciu strelec gólu.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Česko (MS v hokeji do 20 rokov 2024, skupina B)

Do tretej tretiny vstúpili slovenskí juniori priam ideálne. Už v druhej minúte sa v presilovke presadil Samuel Honzek, keď puk z bránkoviska dotlačil do brány.

Našim reprezentantom sa darilo aj naďalej. Pri vylúčení Mišiaka sa presadil netradičný strelec, obranca Boris Žabka, ktorý sa nebál ísť dopredu aj s ďalším zadákom Štrbákom.

"Odrazil sa mi tam puk a vystrelil som. Konečne som dal gól v tejto sezóne," tešil sa v rozhovore pre JOJ Šport po zápase Žabka. "Ani si nepamätám, koľký gól to bol, som rád, že sme vyhrali." 

"Od začiatku druhej tretiny je dnes všetko zle pre český tím. Odvážny slovenský výkon dostáva českú dvadsiatku nižšie a nižšie," hodnotil komentátor ČT Sport Robert Záruba.

Hralo sa len ďalších 67 sekúnd a Slováci pridali ďalší gól. V presilovke opäť zaúradovala dvojička Mešár - Petrovský. Prvý menovaný sa krásne uvoľnil a našiel úplne otvoreného spoluhráča. Trojbodového Serváca Petrovského po stretnutí vyhlásili za najlepšieho Slováka v zápase.

Hokejisti robili radosť aj trénerovi Fenešovi: "Boli to príjemné chvíle, keď sme skórovali, góly padali rýchlo po sebe." 

Chyby z českej strany pokračovali a v 50. minúte sa dopustili faulu Petra Repčíka, ktorý vyústil v trestné strieľanie. Rodák z Košíc ale ďalší gól nepridal.

Odpovedali na to súperi po dobrom tlaku prvého útoku. Na 2:5 znížili potom, ako si slovenskí hráči strelili vlastný gól, pripísali ho Šapovalivovi.

Tretia tretina bohatá na góly pokračovala a Slováci si prinavrátili štvorgólové vedenie už o tridsať sekúnd zásluhou Štrbáka po peknej akcii Honzeka.

Slovensko malo ešte ďalšie šance, ale gól už neprišiel, nad Českom vyhrali 6:2.

"Ukázali sme, že vieme hrať ako tím. Aj keď sme dostali prvý gól, ukázali sme, že sme perfektný tím," hodnotil stretnutie Peter Repčík.

Tabuľka skupiny B

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Mladí Slováci začali šampionát fantasticky, v úvodnom zápase zdemolovali Česko