Slovenskí tenisti by sa mali vyhnúť Izraelu, Rumunsku či Belgicku

Filip Polášek, Martin Kližan a Igor Zelenay (zľava) po víťazstve nad Ukrajinou.
Filip Polášek, Martin Kližan a Igor Zelenay (zľava) po víťazstve nad Ukrajinou. (Autor: TASR)
SITA|19. sep 2011 o 09:27

Slováci takmer určite nebudú pred žrebom medzi nasadeným kvartetom.

BRATISLAVA. Tenisoví reprezentanti Slovenska si 16. - 18. septembra prostredníctvom víťazstva 4:1 nad Ukrajincami v bratislavskom zápase rozhodujúceho 2. kola play-off o zotrvanie zachovali príslušnosť k I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára družstiev mužov.

Pred stredajším žrebom budúceho ročníka (14.00 h SELČ v thajskom Bangkoku) prichádza do úvahy 10 najbližších súperov Slovákov, ale viacerí z nich len teoreticky.

V príslušnej skupine regionálnej zóny teda rovnako ako tento rok bude hrať 11 tímov - počet nemusí byť zo sezóny na sezónu konštantný.

Namiesto Švajčiarov a Talianov, ktorí zvládli minulotýždňové zápasy o svetovú skupinu, klesli z elitnej šestnástky Rumuni a Belgičania, zostupujúcich z I. skupiny Ukrajincov a Poliakov nahrádzajú Briti a Dáni, ktorí uspeli v II. skupiny euroafrickej zóny.

Slováci vzhľadom na svoje terajšie postavenie predmetných krajín v daviscupovom rebríčku Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) takmer určite nebudú medzi nasadeným kvartetom.

Nová verzia renkingu bude známa najskôr počas pondelka, ale v tejto chvíli sa "čiara" nachádza pod 22. Juhoafrickou republikou, zatiaľ čo tímu SR patrí 36. priečka. Ťažko predpokladať natoľko dramatické zmeny, aby sa družstvo SR dostalo z interného siedmeho miesta na štvrté či dokonca ešte vyššie.

Pred žrebom sú možné dva scenáre, ak sa neudejú spomenuté nečakane dramatické posuny v renkingu krajín. Slováci si buď zahrajú 10. - 12. februára v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny 2012 s niekým z okruhu takisto nenasadených (Holandsko, Slovinsko, Fínsko, Portugalsko, Veľká Británia a Dánsko), a to o možnosť vyzvať 6. - 8. apríla v 2. kole niekoho z kvarteta Izrael, Rumunsko, Belgicko, JAR; alebo budú mať rovnako ako nasadená štvorica voľno v 1. kole.

Výhoda by spočívala v tom, že by zverenci kapitána Miloslava Mečířa hrali v 2. kole priamo o postup do zápasu o svetovú skupinu (14. - 16. septembra), nevýhoda v tom, že by v prípade neúspechu hneď bojovali priamo v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie, čiže bez možnosti zachrániť sa už v letnom 1. kole (termín zatiaľ nezverejnili) v tejto sekcii diania v I. skupine euroafrickej zóny.

ico

Možní súperi Slovenska v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára 2012:

Nasadené krajiny v prípade dostatočne nepatrných zmien v rebríčku krajín ITF:

Izrael 10. v rebríčku krajín ITF - Slováci by hrali u súpera

Rumunsko 17. - Slováci by hrali u súpera

Belgicko 18. - Slováci by hrali u súpera

JAR 22. - Slováci by hrali doma

Nenasadené krajiny v prípade dostatočne nepatrných zmien v rebríčku krajín ITF (jedna z týchto krajín však takisto ako nasadené kvarteto bude mať v 1. kole voľno):

Holandsko 26. - Slováci by hrali u súpera

Slovinsko 31. - o výhode domáceho prostredia by rozhodol dodatočný žreb

SLOVENSKO 36.

Fínsko 38. - o výhode domáceho prostredia by rozhodol dodatočný žreb

Portugalsko 34. - Slováci by hrali doma

Veľká Británia 43. - Slováci by hrali u súpera

Dánsko 52. - o výhode domáceho prostredia by rozhodol dodatočný žreb

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Slovenskí tenisti by sa mali vyhnúť Izraelu, Rumunsku či Belgicku