Slovenskí hádzanári prehrali s Chorvátskom 25:31

(Autor: SITA AP)
TASR|25. jan 2009 o 22:15

Slovenskí reprezentanti nestačili vo svojom druhom zápase I. štvrťfinálovej skupiny na majstrovstvách sveta v Chorvátsku na domácich Chorvátov.

ZÁHREB. Slovenskí hádzanári podľahli v druhom vystúpení v I. štvrťfinálovej skupine domácemu Chorvátsku 25:31, zástupcom svetovej veľmoci a jednému z hlavných favoritov na titul svetového šampióna pred vypredaným hľadiskom Areny Zagreb s kapacitou 15.000 divákov však statočne vzdorovali, pričom sa museli zaobísť bez služieb zranenej kľúčovej opory brankára Richarda Štochla.

Semifinalistami sú Francúzi a Chorváti

Zverenci trénera Zoltána Heistera po prehre stratili šancu na postup do semifinále, v utorok ich čaká ešte vystúpenie proti Švédom, ktoré rozhodne o tom, či si v záverečnom dueli na ich premiérových MS vo štvrtok zahrajú o 5., 7. alebo 9. miesto.

Francúzski reprezentanti postúpili do semifinále 21. majstrovstiev sveta ako prvý tím, keď vyhrali nad Kórejskou republikou 30:21. Výsledok zároveň znamenal, že Kórejci už v tabuľke nemôžu predbehnúť Slovákov a Heisterov tím tak pri svojej premiére na MS neskončí horšie ako na 10. mieste.

V prvom zápase nedeľňajšieho programu I. štvrťfinálovej skupiny na MS v Záhrebe zdolali reprezentanti Maďarska hádzanárov Švédska tesne 31:30. Slováci nastúpia o 20.30 proti domácim Chorvátom.

Slováci sa súpera nezľakli

Sedem špičkových individualít zo svetových klubov, takmer 16 000 frenetických hlasiviek a hlavný pilier slovenskej hry - gólman Štochl po troch dávkach utišujúcich prostriedkov sediaci na lavičke - také bolo úvodné rozloženie síl na palubovke pred súbojom slovenského Dávida s chorvátskym Goliášom.

Nováčik šampionátu sa však atmosféry nezľakol. Úvodná desaťminútovka bola úplne otvorená a družina Lina Červara sa rozbiehala len pomaly. V polovici polčasu viedli domáci len o gól a nebyť niekoľko zbytočne zahodených tutoviek, mohli sa "šachovnice" trápiť ešte viac.

Ďalší súper sa ale Slovákom postupne vykľul z bieloruského rozhodcovského dua, ktoré prehliadalo chorvátske prešľapy pri náskokoch do sedmičky, či jasný faul v bránkovisku odmenilo alogicky žtlou kartou, ale nie automatickou sedmičkou. Slováci hrali na domácich pomerne účinnú vysunutú obranu, na opačnej strane útoky zakončovali najčastejšie cez krídla.

Pod päťgólový náskok, s ktorým sa Chorváti išli do kabín, sa podpísal predovšetkým kanonier z Pamplony a bývalý svetový hádzanár roka Ivano Balič skvelými strelami i prihrávkami. Biely tím naznačil hneď v úvode druhej časti tradične dobrý vstup a stiahol na rozdiel troch gólov, keď sa však zdalo, že by mohli znepokojovať vyrovnaním skóre, doplatili na skvelého Aliloviča v chorvátskej bránke a až príliš chúlostivé bieloruské píšťaľky posielajúceho jedného Slováka na lavičku za druhým. Záverečná desaťminútovka už priniesla pre domácich želaný priebeh, po Kukučkovom vylúčení sa Chorváti vzdialili na rozdiel siedmich gólov a v predstihu sa mohli tešiť z postupu do bojov o medaily.

Tréner SR Zoltán Heister: "Rozhodcovia robili chyby, ale prakticky sa na nich nemôžeme vyhovárať. V dôležitých okamihoch sme chybili, nepremieňali sme vyložené šance a následne sme inkasovali, čím sa súper od nás vzďaľoval. Na lepší výsledok to chcelo predovšetkým účinnejšiu streľbu."

Spojka SR Daniel Valo: "Miestami nám dochádzali sily a citeľne nám chýbali aj maródi ako Štochl a Kopčo. V každom prípade ma teší, že budeme figurovať v najlepšej svetovej desiatke."

Ohlasy chorvátskych médií:

Sportske Novosti: "Chorvátsko vyhralo aj siedmy zápas na svetovom šampionáte a bez väčších problémov sa cez Slovensko kvalifikovalo do semifinále. V utorok pôjde v súboji s Francúzskom o prvé miesto v skupine. Súboj so Slovákmi však vôbec nebol jednoduchý, ukázali sa totiž vo veľmi dobrom svetle. Keď bolo v 54. minúte 28:22, ďalší víťazný príbeh bol dokončený. Dráma sa nekonala."

24 sata: "Kovboji dosiahli siedme víťazstvo v rade. Teraz je na rade Francúzsko, a potom ideme bojovať o medaily. Slovensko ukázalo, že je iným súperom ako Kuba alebo Kuvajt. Aj keď halou znela v podaní fanúšikov oslavná pieseň Morská víla, ťažko sa ubrániť dojmu, že chorvátski hádzanári nevynaložili na víťazstvo maximálne úsilie. Vyhrali o šesť gólov, ale pri plnom nasadení to mohlo byť aj o desať. Ale stačilo to na výhru aj postup do semifinále."

Jutarnji list: "Sme krôčik od medaily. Padlo aj Slovensko, Chorvátsko postúpilo medzi štyri najlepšie tímy na šampionáte. Kovboji po výsledku 31:25 získali siedme víťazstvo v rade."

Slobodna Dalmacija: "Chorvátsko sa pridalo k Francúzsku a je v semifinále. Bez ohľadu na utorkový výsledok s Francúzmi si zverenci Lineho Červara zaistili postup medzi štyri najlepšie mužstvá na svete. O víťazstve nad Slovenskom, ktoré v kvalifikácii na šampionát vyradilo silné Slovinsko a hladko postúpilo aj do druhej fázy MS, nik nepochyboval ani sekundu."

Javno: "Chorvátsko na ceste do semifinále prekonalo poslednú prekážku - Slovensko. Ideme bojovať o medailu, dúfajme, že najvyššieho lesku. Na začiatku súboja so Slovákmi sa naša obrana trochu trápila, ale po dvadsiatich minútach sme sa upokojili a bezpečne sme zdolali aj debutanta na majstrovstvách sveta."

Výsledky

Chorvátsko - Slovensko 31:25 (18:13)

Chorvátsko: Alilovič, Losert Hrvatin 5, Balič 2, Duvnjak 5, Lackovič 3, Zrnič 3, Kopljar, Vori 2, Gojun, Spoljarič, Metličič 3, Valčič 5, Čupič 3/3.

Slovensko: Paul, Shejbal, Štochl Szücs, Kukučka 4/2, Šulc 7, Nižňan, Urban, Pekár, Petro 1, T. Straňovský 4, Antl 1, M. Straňovský 4.

Rozhodovali: Gousko a Repkin (obaja Ukr.), vylúčení: 1:4, 7 m hody: 4/3 - 2/2, 15.200 divákov.

Kórejská republika - Francúzsko 21:30 (15:15)

Francúzi v úvode stretnutia značne svojho súpera podcenili. Ázijčania dlho držali olympijských víťazov na uzde skvelou hrou na pivote a skórovali aj z protiútokov. Viedli dokonca 8:5 i 10:7, ale od tej chvíle zapli Francúzi na vyššie obrátky. Do polčasu vyrovnali a súpera účinnou obranou "zničili" najmä v prvých 15 minútach druhého dejstva, kedy mu dovolili dať jediný gól. Počas štvrťhodinky si vytvorili rozhodujúci náskok, ktorí s prehľadom ustrážili až do konca.

Švédsko - Maďarsko 30:31 (18:16)

Maďari začali zápas lepšie. Viedli už 12:9, ale v závere polčasu ich pribrzdili dve vylúčenia krátko po sebe. Švédi počas nich skórovali štyrikrát a otočili polčas vo vlastný prospech. Po obrátkach zverenci Jánosa Hajdua rýchlo vyrovnali a mužstvá šli až do konca bok po boku. V záverečnej minúte pri stave 31:30 chytil Arrheniusovi tutovku Fazekas. Švédi mohli v posledných sekundách ešte zrovnať stav, ale na hrdinu stretnutia už nestihli vystreliť.

Priebežná tabuľka I. štvrťfinálovej skupiny

1. Francúzsko 4 4 0 0 120:90 8
2. Chorvátsko 4 4 0 0 115:99 8
3. Maďarsko 4 1 1 2 99:108 3
4. SLOVENSKO 4 1 1 2 98:110 3
5. Švédsko 4 1 0 3 108:114 2
6. Kórejská rep. 4 0 0 4 92:111 0

ONLINE PRENOS

60. min - Kukučka ho premenil a stanovil konečný výsledok zápasu - 25:31

60. min - Tri sekundy rped koncom má Slovensko možnosť sedemmetrového hodu

60. min - Tréner slovenskej reprezentácie Zoltán Heister si zobral oddychový čas

59. min - Shejbal si pripísal ďalší úspešný zákrok, no na druhej strane aj Alilovič

58. min - Kukučka sa presadil razantnou strelou spoza obrancu - 24:30

56. min - Tonči Valčič striela tridsiaty gól Chorvátov - 23:30

55. min - Duvnjakova strela takmer pretrhla sieť - 22:29, presadil sa i Petro - 23:29

54. min - Antl sa z krídla dostal až pred brankára, ale Losert úspešne zasiahol

53. min - Vori sa ocitol v dobrej šanci, ale Shejbal ho vychytal

52. min - Kukučka dostal dvojminutový trest za podržanie lopty, skóroval Hrvatin - 22:27

51. min - Čupič využil sedemmetrový hod - 22:26

50. min - Ďalším fantastickým zákrokom sa prezentoval Shejbal, Szücz dostáva dve minúty

50. min - Andrej petro krásne našiel Radoslava antla, ktorý sa nemýlil - 22:25

49. min - Chorvátom pomahla tyčka

48. min - Z väčšej vzdialenosti sa presadil Hrvatin - 21:25

46. min - Daniel Valo sa presadil i keď trochu so šťastím - 21:24

45. min - Chorváti mali rovnakú možnosť ale Hrvatina vychytal Shejbal

44. min - Po individuálnom úniku sa presadil Daniel Valo - 20:24

44. min - Šulcov pokus nevyšiel, pri druhom mal prešlap

41. min - Losert na opačnej strane chytil pokus Tomáša Straňovského

40. min - Šulc prekonal brankára Loserta podstrelom - 19:23, Shejbal opäť úspešne zakročil

40. min - Chorváti majú možnosť ďalšej sedmičky v krátkom časovom úseku, no nevyužili to

39. min - Tomáš Straňovský pekne našiel brata martina no ten nedal

38. min - Šulc dostal dvojminutový trest, Vorič premenil sedemmetrový hod - 18:23

37. min - Vorič skóruje, na druhej strane Valo prestrelil - 18:22

36. min - Slováci znižujú na rozdiel troch gólov zásluhou Kukučku - 18:21

36. min - V bránke Slovenska sa predstavil Shejbal, pripísal si úspešný zákrok

35. min - Pokus o nahodešnie na Voriho nevyšiel, František Šulc strelil svoj štvrtý gól - 17:21

34. min - Kukučka premieňa a následne z protiútoku aj Šulc - 16:21

33. min - Na druhej strane vybojoval Kukučka sedmičku a dvojminutovú presilovku

33. min - Ďlaší protiútok a rozdiel už na sedem gólov - 14:21

32. min - Hrvatin zvyšuje z protiúku svojim piatym gólom - 14:20

31. min - Slováci sa uviedli gólom - 14:18

Začiatok 2. polčasu

Koniec 1. polčasu

30. min - Poslednú chorvátsku akciu premenil Balič a stanovil polčasový výsledok - 13:18

30. min - František Šulc koriguje na rozdiel štyroch góloc - 13:17

29. min - Najlepší hádzanár Chorvátska Balič sa opäť presadil - 12:17

28. min - Baličovu strelu opäť likviduje Paul, Voriho pokús však už bol úspešný - 12:16

27. min - Valo koriguje stav - 12:15, ostáva však ležať na zemi po zásahu do hrude

26. min - Slováci sa nepresadili už v tretej akcii v rade, Paul zneškodnil ďalšiu strelu

26. min - Po peknom uvoľnení Hrvatina strielajú Chorváti 15. gól - 11:15

25. min - Na druhej strane sa presadil domáci Lackovič - 11:14

24. min - Martin Straňovský sa tentokrát nepresadil

23. min - Paul opäť úspešne zasahuje, na zemi ostáva ležať Balič, hra je prerušená

23. min - Tomáš Straňovský znižuje - 11:13

22. min - Balič striela gól, ale po odpískaní, druhýkrát už platí - 10:13

21. min - Chorvátsky útok mimo brány, Gojun dostáva žltú kartu

20. min - Ďalší pokus Tomáša Straňovského vychytal brankár Losert

19. min - Peknú strelu vyslal Tomáš Straňovský a znižuje - 10:12

19. min - Nepríjemný zásah do tváre dostal Duvnjak, hra je prerušená

17. min - Paul sa prezentoval ďalším úspešným zákrokom, no z ďalšej šance už inkasoval - 9:12

15. min - Slovensko je už v plnom počte, Paul chytá, opäťsa presadil Martin Straňovský - 9:10

14. min - Desiaty gól Chorvátov strelil Sprem - 7:10, Tomáš Straňovský dáva gól v oslabení - 8:10

13. min - Martin Straňovský strelil už svoj tretí gól - 7:9

13. min - Vori vybojoval sedmičku, ktorú premenil - 6:9

13. min - Z rýchleho protiútoku skóroval Vori - 6:8, Martin Straňovský nedal

12. min - Martin Straňovský sa presadil z krídla - 6:7, Chorváti striedajú brankára

11. min - Na rozdiel jediného gólu znížil Šulc - 5:6, Chorváti taktiež nechybovali - 5:7

11. min - Skvelým zákrokom sa prezentoval Paul, keď zneškodnil útok po krídle

10. min - Tonci Valcic zvýšil opäť na rozdiel dvoch gólov - 4:6

9. min - Hrvatin pridal ďalší gól - 3:5, na druhej strane korigoval Tomáš Straňovský - 4:5

7. min - Domáci vyrovnali - 3:3, následne Hrvatin poslal Chorvátov do vedenia 3:4

7. min - Chorváti nevyužili príležitosť, ale z protiútoku skóroval Martin Straňovský - 3:2

6. min - Duvnjak posiela domácich do vedenia - 1:2, na druhej strane vyrovnáva Valo - 2:2

4. min - Vori vyrovnáva - 1:1, Chorváti hrajú obranný systém 1 - 2 - 3

2. min - Z protiútoku bol úspešný Šulc - 1:0

1. min - V bránke Slovenska sa úspešným zákrokom prezentoval Paul

Začiatok zápasu

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slovenskí hádzanári prehrali s Chorvátskom 25:31