Mazáň i Mihalík si užívajú prechod od Hapala ku Kozákovi

Jaroslav Mihalík (s číslom 7) si zahral aj na majstrovstvách Európy hráčov do 21 rokov. Na snímke oslavuje svoj gól do siete Švédska.
Jaroslav Mihalík (s číslom 7) si zahral aj na majstrovstvách Európy hráčov do 21 rokov. Na snímke oslavuje svoj gól do siete Švédska. (Autor: TASR)
SITA|28. aug 2017 o 21:01

Nováčikovia v národnom futbalovom A-tíme sa tešia, je to pre nich výzva.

ŠAMORÍN. Ľavý obranca MŠK Žilina Róbert Mazáň i krídelník poľskej Cracovie Krakov Jaroslav Mihalík reprezentovali Slovensko na júnových futbalových majstrovstvách Európy hráčov do 21 rokov v Poľsku, teraz majú šancu nastúpiť aj v najcennejšom drese.

Obaja sa totiž ako nováčikovia dostali do 24-člennej nominácie kouča A-tímu SR Jána Kozáka na blížiace sa duely proti Slovinsku (hrá sa 1. septembra o 20.45 h v Trnave) a Anglicku (4. 9. o 20.45 h SELČ v londýnskom Wembley) v rámci F-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Ruska.

"Samozrejme, že mám pozitívne pocity. Som rád, že som sa tu stretol aj s niektorými spoluhráčmi z dvadsaťjednotky i s novými, staršími a skúsenými futbalistami, ktorí hrajú už dlhšie za seniorskú reprezentáciu. Veľmi sa teším, že môžem byť na tomto zraze," uviedol 23-ročný Mazáň na pondelňajšom popoludňajšom zraze slovenskej reprezentácie v Šamoríne.

"Zatiaľ sa iba spoznávame. Verím, že s pribúdajúcimi dňami to bude lepšie a lepšie. Byť v národnom tíme a pôsobiť s hráčmi svetového kalibru je pre mňa obrovská výzva. Opakujem, veľmi sa teším na celý zraz," dodal Mazáň.

Šanca pre Mazáňa môže prísť

Na klubovej úrovni sa Žiline ako úradujúcemu majstrovi v novom ročníku Fortuna ligy nedarí. Piatkové domáce víťazstvo nad Trnavou 3:1 však môže psychicky pomôcť mužstvu, a tým aj ľavonohému obrancovi MŠK.

Róbert Mazáň
Róbert Mazáň (Autor: TASR/Pavel Neubauer)

"Určite je to tak. Duel proti Spartaku nám vyšiel. Chceli sme ho zvládnuť, čo sa nám aj podarilo. A ja som s dobrou náladou prišiel do Šamorína na zraz slovenskej reprezentácie," dodal Mazáň.

Pri nútenej absencii obrancov Martina Škrtela a Jána Ďuricu, ktorý proti Slovinsku nemôžu nastúpiť pre dištanc za žlté karty, existuje šanca, že by rodák z Trenčína v prvý septembrový deň mohol dostať príležitosť na trnavskom trávniku.

Na otázku, ako sa na túto možnosť pozerá, Róbert Mazáň poznamenal: "Určite vnímam túto situáciu. Maťo Škrtel i Jano Ďurica sú vykartovaní. Tá šanca pre mňa môže prísť, nechám to pochopiteľne na trénerovi a jeho rozhodnutí. Ja sa budem chcieť dobre pripraviť a potom uvidíme."

Mihalík cíti víťaznú atmosféru

Druhý novic v seniorskej reprezentácii na spomenuté septembrové kvalifikačné súboje Jaroslav Mihalík na pondelňajšom zraze v Šamoríne skonštatoval:

"Zatiaľ sme toho veľa neabsolvovali, tréneri nám stihli iba niečo krátko povedať k zápasom, ktoré nás čakajú. Túto kvalifikáciu máme dobre rozbehnutú. Som rád, že som prišiel teraz aj ja a môžem byť súčasťou tohto tímu. Dúfam, že mužstvu budem prospešný a pomôžem mu. Párkrát som figuroval v pozícii náhradníka, teraz som sa dostal do 24-člennej nominácie. Teší ma, že som v nej."

Dvadsaťtriročný rodák zo Spišskej Novej Vsi je spokojný, že ho kouč Ján Kozák zaradil do kádra.

"Či som počítal s nomináciou? Trošku možno aj áno, ale nebol som si úplne istý. Nevedel som, či budem v pozícii náhradníka alebo prídem v pondelok do Šamorína. Som však pochopiteľne rád, že som tu."

"Na klubovej úrovni v Cracovii som začiatok nemal dobrý, pred mesiacom som bol pre nich ešte drahý, ale kúpili ma a zrazu sa situácia zmenila. V poľskom klube ma teraz inak vnímajú, hrávam. Myslím si, že aj na základe toho som sa dostal do seniorskej reprezentácie," uviedol Mihalík.

Jaroslav Mihalík
Jaroslav Mihalík (Autor: SITA/Diana Černáková)

Na margo účinkovania v mužstve SR "21" povedal: "Určite, aj v dvadsaťjednotke boli dôležité a pekné zápasy, ale predsa len - ´áčko´ je ´áčko´ a vrchol snaženia každého futbalistu. Seniorská reprezentácia má najväčšiu vážnosť."

Bývalý hráč Žiliny i Slavie Praha sa určite nebráni tomu, aby vybehol aspoň na pár minút proti Slovinsku či v Anglicku.

"Nastúpiť za slovenskú reprezentáciu by bolo určite pekné. Uvidíme, je to na trénerovi Kozákovi," vyjadril sa Jaroslav Mihalík.

Na adresu slovinského protivníka dodal: "Hrajú už dlhšie spolu. Myslím si, že budú zohraní, nebude to ľahký protivník. Nelichotivú bilanciu proti Slovincom chceme prelomiť, teraz je na to v domácom prostredí asi najlepšia príležitosť. Presadiť sa môžeme tou hrou, ktorou sme sa prezentovali v ostatných dueloch. Začiatok tejto kvalifikácie nebol až taký dobrý, po dvoch prehrách však prišli štyri víťazstvá, postupne sa to nabaľovalo. V mužstve cítiť víťaznú atmosféru."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Mazáň i Mihalík si užívajú prechod od Hapala ku Kozákovi