Na Vlčeka tlačili, aby štartoval v K1. Nemal som záujem, tvrdí rekordér

Peter Gelle na MS v Szegede.
Peter Gelle na MS v Szegede. (Zdroj: TASR, Autor: Pavel Neubauer)
Titanilla Bőd|23. jún 2021 o 10:30

V nominácii chýba napokon Csaba Zalka.

BRATISLAVA. Päť miesteniek, šesť popredných kajakárov. Bolo vopred jasné, že jeden z nich sa v Tokiu nepredstaví.

Pred nedávnymi majstrovstvami Európy v rýchlostnej kanoistike sa zdalo, že čierny Peter ostane Petrovi Gellemu. Napokon však v nominácii chýba Csaba Zalka.

Nominácia rýchlostných kanoistov na OH v Tokiu

K1 1000 m: Peter Gelle

K2 1000 m: Samuel Baláž, Adam Botek.

K4 500 m: Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek

Slovenskí kajakári si olympijské miestenky vybojovali na majstrovstvách sveta v Szegede pred dvoma rokmi.

Štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek získal na päťstometrovej trati bronzovú medailu. V posádke chýbal strieborný medailista z Ria de Janeiro Denis Myšák pre dlhotrvajúce problémy s ramenom.

V K1 na tisíc metrov bol Peter Gelle štvrtý, čo tiež znamenalo olympijskú miestenku.

Tie však patria krajine a nie konkrétnym pretekárom. Už v Szegede bolo jasné, že kajakárov čaká ešte tuhý boj o miesta v lodi.

Gelleho nenominovali na ME

Na tohtoročných prvých kontrolných pretekoch na Zemníku bol na kilometri najrýchlejší Myšák, ktorý sa vrátil po zranení vo výbornej forme. Gelle skončil až piaty, predstihli ho Baláž, Botek i Vlček. 36-ročnému pretekárovi Dukly sa tým olympiáda výrazne vzdialila.

S Myšákom prehral na rovnakej trati aj na Svetovom pohári v Szegede. Následne sa nedostal ani do nominácie na majstrovstvá Európy.

Veľkým prekvapením bolo, že na kontinentálny šampionát v Poznani nominoval zväz v disciplíne K1 na 1000 metrov Erika Vlčeka.

Vlček K1 ani netrénuje

Najúspešnejší slovenský kajakár najprv vyhlásil, že na tej trati ani nebude štartovať. Napokon však súťažil a bol piaty v B-finále.

„Vravel som si, že v singlkajaku som ešte nikdy neštartoval na veľkom podujatí, tak nebudem sedieť doma. Išiel som tam, vyskúšal som si to, ale bral som to iba ako tréning,“ poznamenal Erik Vlček.

Túto trať už roky netrénuje, odkedy sa olympijská disciplína pre K4 zmenila z tisícky na päťsto metrov.

„Niečo sa mi ešte marilo z minulosti, ako sa súťaží na tisícke a nejako som dopádloval do cieľa. Nebolo to až také hrozné, ale na to, aby som sa pripravil na olympiádu v K1, je už trochu neskoro,“ dodal.

Zdôraznil, že do Tokia nechce cestovať na výlet, ale chce zabojovať o popredné umiestnenie. V singlkajaku by naň nemal šancu.

Štvorkajak si vyjazdil olympijskú miestenku na MS v Szegede v zložení Baláž, Vlček, Zalka, Botek.
Štvorkajak si vyjazdil olympijskú miestenku na MS v Szegede v zložení Baláž, Vlček, Zalka, Botek. (Zdroj: TASR, Autor: Pavol Neubauer)

Zalka už zmenu nečakal

Štvorkajak medzitým v pozmenenom zložení s Csabom Zalkom namiesto Vlčeka získal striebro.

Predtým na Svetovom pohári v Szegede s Vlčekom v lodi obsadili šieste miesto.

Aj preto už Csaba Zalka dúfal, že miesto v posádke má isté. „Po medaile v Poznani som nečakal, že sa ešte zmení zloženie štvorkajaka. Nakoniec sa však rozhodlo medzi mnou a Erikom v rozstrele,“ uviedol Zalka.

Napätie v tíme rástlo. „Boli na mňa tlaky, aby som si zobral K1, lebo iba tak by sme mohli ísť piati pretekári z ŠCP do Tokia. Táto disciplína však nie je pre mňa. Nemal som o ňu záujem, na olympiádu má pre mňa význam ísť len ako člen štvorkajaka,“ vravel pre Sportnet Erik Vlček.

Hry v Tokiu budú pre Vlčeka už šiestou olympiádou. Týmto sa 39-ročný Komárňan stane slovenským rekordérom.

Dve desatiny a štyri stotiny

V rozstrele súťažili Vlček a Zalka dvakrát na 400 metrov, rátal sa súčet časov. V oboch prípadoch bol rýchlejší Vlček. „Rozdiely však boli minimálne. Prvý raz ma zdolal o dve desatiny sekundy, druhý raz dokonca iba o štyri stotiny. Voľným okom je takýto rozdiel už nepostrehnuteľný,“ poznamenal Zalka.

Vlček považuje takýto spôsob rozhodnutia za férový, aj keď sa mu zle súťažilo proti kamarátovi.

„Som rád, že sa rozhodlo na vode. Nikto z trénerov nechcel brať na seba zodpovednosť, že by sa rozhodlo od stola. Ak by štvorkajak v Tokiu neuspel, určite by sa naňho valila kritika.

Je mi však ľúto Csabiho Zalku. Sedeli sme spolu v štvorkajaku i v dvojkajaku. Je to môj kamarát, dúfam, že ním ostane aj po týchto udalostiach,“ vyjadril sa Vlček.

Náročné mesiace pre dušu

Zalka sa na Vlčeka nehnevá. Ťažké srdce má skôr na zväz. Po neúspešnom rozstrele čakal, že dostane príležitosť aspoň v singlkajaku. Tisícka síce nie je jeho disciplína, ale mohol by štartovať aj na 200 m. Práve na túto trať je špecialista.

Výkonný výbor zväzu však uprednostnil Petra Gelleho, ktorý si miestenku vyjazdil. Preňho to bude už tretia olympiáda.

V Londýne štartoval v dvojkajaku spolu s Erikom Vlčekom a bol aj členom štvorkajaka, v Riu súťažil v K1.

Správa o tom, že sa nakoniec predsa dostal do nominácie, ho zastihla na sústredení v Taliansku. „Boli to náročné mesiace pre moju dušu. Teraz necítim euforickú radosť, skôr akúsi úľavu či uvoľnenie,“ prezradil Gelle.

Už pred olympijskou kvalifikáciou sa dostal do nezávideniahodnej situácie, keďže jeho partnera z dvojkajaku, Adama Boteka preložili do K4. Predtým boli spolu druhí na majstrovstvách sveta v roku 2017 v Račiciach. 

Gelle sa však úspešne preorientoval na singlkajak a v Szegede si vybojoval olympijskú miestenku.

Jeho tohtoročnú prípravu zase poznamenali aj problémy s regeneráciou, neskôr vysvitlo, že má histamínovú intoleranciu. Zmenil si jedálniček a už pociťuje zlepšenie. „Po tréningoch už nie som knokautovaný, cítim sa úplne v pohode,“ uviedol. V Tokiu je jeho cieľom A-finále.

„Zvyčajne mám najlepšiu výkonnosť na vrchole sezóny, verím, že to potvrdím aj v tomto roku,“ dodal Gelle.

Nie je to ideálne

Štvorkajak patrí medzi tradičné medailové nádeje slovenskej olympijskej výpravy. Erik Vlček bol členom všetkých medailových posádok – v Pekingu a v Riu získal striebro, v Aténach bronz.

Vlček očakáva v Tokiu vyrovnané preteky, no verí, že slovenská posádka má na pódiové umiestnenie aj teraz. Nepopiera však, že vzťahy v tíme momentálne nie sú ideálne.

„V lodi sú štyri miesta a keď je na ne päť rovnocenných pretekárov, je to ťažké. Obzvlášť pred olympiádou. Dúfam, že to spolu ešte vydržíme, zomkneme sa a spravíme všetko pre dobrý výsledok,“ vyhlásil kajakár z Komárna.

Nezhody pred olympijskými hrami zažil už v roku 2012, keď sa v štvorkajaku napokon neušlo miesto bratom Riszdorferovcom. Pre roztržky v tíme pri posádke skončil legendárny tréner Tibor Soós. Odvtedy vedie prípravu štvorkajaka nekompromisný Peter Likér.

Do Tokia pocestuje aj Csaba Zalka. V realizačnom tíme figuruje ako podpora. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Na Vlčeka tlačili, aby štartoval v K1. Nemal som záujem, tvrdí rekordér