Zbohom paradajky, banány a hrušky. Kajakár bojuje o Tokio aj zmenou stravy

Peter Gelle (v popredí) zaostal za očakávaniami.
Peter Gelle (v popredí) zaostal za očakávaniami. (Zdroj: TASR, Autor: Pavol Neubauer)
Titanilla Bőd|6. máj 2021 o 06:30

Olympijská miestenka patrí krajine, nie pretekárovi.

Na predchádzajúcej olympiáde štartoval v K1. Skončil ôsmy, spomalili ho aj riasy, ktoré sa mu namotali na pádlo.

Rok po Riu sa zdalo, že cesta do Tokia bude viesť cez dvojkajak. Na MS 2017 v Račiciach získal v K2 striebornú medailu s Adamom Botekom. Toho však zlákal štvorkajak.

Niekoľko mesiacov pred kvalifikačnými majstrovstvami sveta v roku 2019 sa Peter Gelle ocitol sám a o Tokio sa rozhodol zabojovať znovu v K1. Na svetovom šampionáte v Szegede skončil senzačne štvrtý, čo znamenalo olympijskú miestenku. Tá však patrí krajine a nie pretekárovi.

36-ročný kajakár tak tri mesiace pred štartom olympijských hier musí o svoju tokijskú letenku bojovať znova. Na prvých domácich kontrolných pretekoch skončil Gelle na 1000 m iba piaty a jeho cesta na olympiádu sa skomplikovala.

Likér: „Náš tím exceloval“

Na Zemníku bol na kilometrovej trati najrýchlejší Denis Myšák, za ním skončili Samuel Baláž, Adam Botek a Erik Vlček. Práve títo štyria pretekári budú súťažiť aj v štvorkajaku budúci týždeň na Svetovom pohári v Szegede.

Na kontrolných pretekoch skončili všetci v prvej štvorke aj na 500-metrovej trati, najrýchlejší z nich bol Baláž. Gelle sa na tejto vzdialenosti nedostal ani do A-finále.

Myšák bol – spolu s Vlčekom, Tiborom Linkom a Jurajom Tarrom – členom aj strieborného štvorkajaka v Riu, potom sa však dlho trápil s ramenom a tak „káštvorka“ pred dvoma rokmi získala na 500-metrovej trati bronzovú medailu na svetovom šampionáte v zložení Baláž, Csaba Zalka, Vlček a Botek. Zalka sa špecializuje aj na šprinty, ale stále má šancu dostať sa aj do posádky K4.

„Mám v klube piatich špičkových pretekárov a medzi nimi sa rozhodne, kto bude sedieť v štvorkajaku. Teraz sa nám však naskytla šanca získať aj piatu olympijskú miestenku, keďže Peťo Gelle zaostal za očakávaniami. Náš tím naopak exceloval na všetkých tratiach, na tisícke, na päťstovke, v K1 i v K2,“ uviedol komárňanský tréner Peter Likér.

Štvorkajak prebral ešte pred olympiádou v Londýne, keď aj pre nezhody v tíme skončila pri tíme trénerská legenda Tibor Soós. Likér od začiatku dával najavo, že sa nebojí ani nepríjemných rozhodnutí, aby našiel ideálne zloženie posádky.

Gelleho výkon na Zemníku ho prekvapil, ale určite ho neodpisuje. „Nikdy by som nepodcenil Peťa Gelleho, už veľakrát ukázal svoje kvality. Uvidíme, čo ukážu chlapci v Szegede,“ dodal Likér.

Nedokázal zregenerovať

Na to, aby si Gelle zachoval šancu štartovať na olympiáde, musí v Szegede na kilometri zdolať Denisa Myšáka. „Teraz sa sústredím len na Svetový pohár. Ak tam budem lepší ako Denis, čakajú ma ďalšie preteky, kde musím zdolať všetkých štyroch, aby som mohol cestovať do Tokia,“ objasnil kritériá Gelle.

Veril, že na domácich kontrolných pretekoch dosiahne lepší výsledok, chcel sa dostať aspoň pred Erika Vlčeka. „Vzhľadom na to, ako som sa cítil dva týždne pred kontrolnými pretekmi, považujem za zázrak, že som bol schopný takto súťažiť,“ prezradil.

Počas prípravy totiž mal problémy s regeneráciou. Po tréningoch sa cítil zničený a zbitý, a len pomaly sa dával do poriadku.

„Hľadali sme príčinu s trénerom, prečo neviem regenerovať. Skúšali sme všetko možné. Prišli sme na to, že mám problém s histamínom. Začal som si na to dávať pozor a už pociťujem zlepšenie,“ vysvetlil Gelle.

Vraví, že by bolo jednoduchšie vymenovať, čo môže jesť, ako to, čomu sa musí vyvarovať. Z jedálnička vyradil konzervy, paradajky, banány i zrelé hrušky. „Je to dosť jednotvárna strava, ale verím, že to pomôže,“ dodal 37-ročný kajakár.

Na definitívu je čas do júla

V Szegede súťaží rád, pred desiatimi rokmi tam v dvojkajaku získal s Erikom Vlčekom titul majstra sveta, pred dvoma rokmi vybojoval olympijskú miestenku. Teraz je odhodlaný o ňu znovu zabojovať.

„Uvidíme, či to bude moja obľúbená trať aj po tomto Svetovom pohári. Teším sa na preteky, lebo je úplne iné súťažiť v svetovej konkurencii ako na domácej kvalifikácii na Zemníku,“ zdôraznil Gelle.

Peter Likér je tiež zvedavý na výkon svojich zverencov v medzinárodnej konkurencii. Vlani totiž takmer všetky preteky zrušili pre koronavírus a na Svetový pohár do Szegedu slovenská výprava nevycestovala.

„Ak Denis vyhrá nad Peťom, piata miestenka ostane v našom tíme. Potom si ich vieme rozdeliť tak, aby sme dosiahli najlepší výsledok vo všetkých disciplínach, v ktorých štartujeme. Definitívnu zostavu musíme určiť do 10. júla, takže ešte máme čas,“ uzavrel tréner.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Zbohom paradajky, banány a hrušky. Kajakár bojuje o Tokio aj zmenou stravy