Slovenky spoznali súperky na MS v Bratislave. Chceme hrať o medaily, tvrdí tréner

V Bratislave vyžrebovali zloženie skupín majstrovstiev sveta.
V Bratislave vyžrebovali zloženie skupín majstrovstiev sveta. (Autor: TASR)
SITA|8. mar 2017 o 16:46

Florbalistky Slovenska sa v základnej C-skupine stretnú s reprezentáciami Singapuru, Estónska a Austrálie.

BRATISLAVA. Hráčky Singapuru, Estónska a Austrálie budú súperkami domácich Sloveniek v základnej C-skupine decembrových majstrovstiev sveta florbalistiek, ktoré sa konajú v Bratislave od 1. do 9. decembra 2017.

Zloženie skupín:

(v zátvorke je umiestnenie vo svetovom rebríčku)

A-skupina: Nórsko (8.), Lotyšsko (5.), Fínsko (2.), Česko (4.)

B-skupina: Poľsko (7.), Nemecko (6.), Švédsko (1.), Švajčiarsko (3.)

C-skupina: Singapur (18.), Estónsko (20.), Austrália (12.), SLOVENSKO (9.)

D-skupina: USA (17.), Thajsko (29.), Japonsko (13.), Dánsko (10.)

Stredajší popoludňajší žreb v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton rozhodol aj o tom, že úradujúce svetové šampiónky Švédky si v B-skupine zmerajú sily s Poľkami, Nemkami a Švajčiarkami.

Na slávnostnom akte sa zúčastnili prezident Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) Tomas Eriksson, šéf Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Daniel Granec a viceprezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Zdenko Kríž.

"SOV preberá patronát nad MS a považuje toto podujatie za jedno z najdôležitejších v roku 2017. Florbal je veľmi dynamický šport a veríme, že sa bude rozvíjať aj naďalej," skonštatoval Kríž.

Tréner: Chceme hrať o medaily

Zápasy šampionátu sa uskutočnia na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu a v Hant aréne. Slovensko dosiaľ neorganizovalo majstrovstvá sveta dospelých, svetový šampionát žien do 19 rokov áno. Konal sa v máji 2012 v Nitre.

"Máme jedinečnú príležitosť zorganizovať seniorské majstrovstvá sveta vo florbale. Rád by som zdôraznil, že ide o vôbec prvé majstrovstvá sveta žien v akomkoľvek kolektívnom športe organizované na Slovensku, preto je to pre nás obrovská výzva," informoval prezident SZFB Daniel Granec.

"Pre každú z nás je to vrchol, najväčšia výzva - hrať pred domácim publikom. Naším cieľom je triumf v skupine, chceme zvíťaziť v každom stretnutí," skonštatovala reprezentantka SR Romana Janegová. Tréner SR Michal Jedlička doplnil: "Chceme hrať o medaily, je tam tá šanca. Urobíme pre to maximum."

Nemuseli hrať v eliminácii

Na prelome januára a februára odohrali kvalifikačné turnaje, na ktorých sa rozhodlo o účastníkoch decembrových majstrovstiev sveta.

Slovenky ako reprezentantky hostiteľa postúpili na šampionát bez nutnosti odohrať eliminačné súboje. V európskej časti kvalifikácie sa v španielskom Madride a talianskom Celane bojovalo o celkovo desať miesteniek.

Pre každú z nás je to vrchol, najväčšia výzva - hrať pred domácim publikom. Naším cieľom je triumf v skupine, chceme zvíťaziť v každom stretnutí.


Romana Janegová, reprezentantka Slovenska

Získali ich Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, Česko, Lotyšsko, Nemecko, Poľsko, Nórsko, Dánsko a Estónsko. Ázijsko-oceánsku zónu zastupujú Austrália, Japonsko, Singapur a Thajsko.

V americkej časti kvalifikácie uspeli hráčky Spojených štátov amerických, ktoré si poradili s Kanaďankami.

Doteraz trikrát

Stredajší žreb rozdelil krajiny do štyroch štvorčlenných skupín.

A a B-skupinu utvorili po dve družstvá z prvého a druhého koša, C a D-skupinu po dve družstvá z tretieho a štvrtého koša. Po dva najlepšie tímy z výkonnostne vyššej A aj B-skupiny preniknú priamo do štvrťfinále, na zostávajúce čakajú súboje play-off o postup do štvrťfinále proti najlepším dvom z C aj D-skupiny.

MS žien sa konajú od roku 1997 a v dvojročnom intervale, šampionát v Bratislave bude jedenásty v poradí. Prvenstvo obhajujú Švédky, ktoré triumfovali na ostatných piatich MS, celkovo majú na konte sedem zlatých úspechov.

Slovenky sa na majstrovstvách sveta predstavili trikrát - vo Švajčiarsku 2011 (12. miesto), Česku 2013 (9. miesto) a Fínsku 2015 (8. miesto).

Rozdelenie do košov pred žrebom:

1. kôš: Švédsko (1.), Fínsko (2.), Švajčiarsko (3.), Česko (4.)

2. kôš: Lotyšsko (5.), Nemecko (6.), Poľsko (7.), Nórsko (8.)

3. kôš: SLOVENSKO (9.), Dánsko (10.), Austrália (12.), Japonsko (13.)

4. kôš: USA (17.), Singapur (18.), Estónsko (20.), Thajsko (29.)

Medailová bilancia krajín na MS:

Švédsko 7 - 1 - 2

Fínsko 2 - 6 - 2

Švajčiarsko 1 - 3 - 3

Nórsko 0 - 0 - 2

Česko 0 - 0 - 1

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slovenky spoznali súperky na MS v Bratislave. Chceme hrať o medaily, tvrdí tréner