Slovenky proti Taliankam bez Kučovej, domácim chýba Vinciová

Daniela Hantuchová ešte končiť s tenisom nehodlá.
Daniela Hantuchová ešte končiť s tenisom nehodlá. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. feb 2017 o 16:42

Slovenky nastúpia bez Dominiky Cibulkovej, ktorá sa rozhodla vynechať celý fedcupový ročník a sústrediť sa na individuálny turnajový program.

BRATISLAVA. Kvarteto slovenských tenistiek, Jana Čepelová, Rebecca Šramková, Daniela Hantuchová, Anna Karolína Schmiedlová figuruje v nominácii na stretnutie 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie na pôde Talianska (11.-12. februára na antuke vo Forli).

Nová talianska kapitánka Tathiana Garbinová vyrukuje bez tímovej líderky Roberty Vinciovej, ale k dispozícii bude mať Saru Erraniovú a bývalú víťazku Roland Garros Francescu Schiavoneovú.

Štvoricu dopľňajú debutantky Jasmine Paoliniová a Martina Trevisanová.

Cibulková sa sústredí na individuálny program

Slovenky nastúpia bez aktuálnej svetovej päťky Dominiky Cibulkovej, ktorá sa rozhodla vynechať celý fedcupový ročník a sústrediť sa na individuálny turnajový program.

Úvodné sobotňajšie dvojhry odštartujú v hale PalaGalassi o 15. hodine. V nedeľu od 13. hodine sú na programe ďalšie dva single a záverečná štvorhra.

Hlavným rozhodcom bude Nemec Norbert Peick, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Francúz Pascal Maria a Nemka Miriam Bleyová. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Clay Court.

Pôjde o druhý vzájomný zápas oboch krajín v histórii prestížnej tímovej súťaže. V roku 2002 zvíťazilo slovenské družstvo v semifinále finálového turnaja v španielskom Maspalomase 3:1 a spanilú jazdu napokon zakončilo ziskom cennej trofeje.

Dva body vtedy vybojovala Janette Husárová - terajšia fedcupová trénerka.

Slovenky v roku 2002 Fed Cup celkovo ovládli.

Kučovej problémy s kolenom

Okrem Cibulkovej nebude mať slovenský kapitán Matej Lipták k dispozícii ani Kristínu Kučovú, ktorá má problémy s kolenom.

Keby sme mali v tíme Dominiku, mali by sme väčšie šance na úspech.


Matej Lipták, kapitán slovenskej reprezentácie

"Bol som s Kikou v kontakte. Sľúbila mi, že sa pokúsi dať zdravotne do poriadku, aby mohla hrať. V utorok som však hovoril s doktorom Romanom Fanom, ktorý mi tlmočil, že to nie je dobré. Koleno je v takom stave, že Kika zvažuje operáciu," povedal Lipták prostredníctvom videokonferenčného hovoru z ruského Petrohradu, kde tento týždeň sprevádza Cibulkovú na turnaji WTA.

"Pôvodne som mal dilemu, kto bude štvrtá hráčka. Rozhodol som sa pre Kaju, no momentálne sa situácia vyvinula tak, že je v tíme aj Daniela. Mám referencie, že ani Janka Čepelová nie je stopercentne fit. Ak by nemohla ísť, do Forli by cestovala Viktória Kužmová," dodal.

Favorizované Talianky

Podľa Liptáka sú Talianky jednoznačné favoritky, Slovenky však môžu prekvapiť.

"Keby sme mali v tíme Dominiku, mali by sme väčšie šance na úspech. Aj neúčasť Kiky Kučovej vnímam ako oslabenie, určite však vopred neskladáme zbrane. Kaja s Danielou majú veľké fedcupové skúsenosti."

"Ich forma nie je ideálna, no Fed Cup je niečo úplne iné ako turnaje. Kaja má rada antuku a ako jediná má pozitívnu bilanciu s Vinciovou. Daniela je rutinérka a mala by byť oporou pre mladé hráčky," povedal Lipták.

"Fedcupová debutanka Šramková má veľký potenciál, je nebezpečná. Počítam s tým, že Talianky nastúpia s Vinciovou i Erraniovou a budú sa snažiť zlomiť Francescu Schiavoneovú. Karin Knapppová je zranená a Camila Giorgiová má dlhodobé spory s Talianskou tenisovou federáciou," dodal Lipták.

Slovenky odletia do dejiska zápasu v pondelok 6. februára o 14.hodine a 30. minúte.

Vzor pre mladé hráčky

Talianska kapitánka očakáva, že Erraniová so Schiavoneovou budú vzorom pre mladé hráčky.

"Verím, že Sara s Francescou pomôžu dvom novým dievčatám a navodia v tíme pozitívnu atmosféru. Sara utrpela na Australian Open v zápase s Jekaterinou Makarovovou zranenie lýtka, po niekoľkodňovej pauze však už začala opäť trénovať."

"Som presvedčená, že na zápas so Slovenskom bude stopercentne pripravená a vydá zo seba všetko. Má veľkú motiváciu, veď hráme doma a Forli sa nachádza neďaleko jej rodného mesta."

"Francesca je veľmi skúsená hráčka a určite pomôže Jasmine a Martine, ktoré sú prvýkrát vo fedcupovej nominácii, pri ich tenisovom raste," citovala slová Garbinovej oficiálna stránka Talianskej tenisovej federácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovenky proti Taliankam bez Kučovej, domácim chýba Vinciová