Dieťa Ajaxu dnes hrá za amatérov. Skauti Slovana sa mýlili, Kmotrík ich prepustil

Ricky van Haaren v drese ŠK Slovan Bratislava.
Ricky van Haaren v drese ŠK Slovan Bratislava. (Autor: TASR – František Iván)
Michal Šášky|21. sep 2022 o 19:00

Ktoré prestupy belasým skautom nevyšli?

BRATISLAVA. Roky sa pod výrazom „zemetrasenie v Slovane“ skrýval prievan v kabíne bratislavského klubu. Po neúspechoch sa menili hráči a hlavne tréneri.

Za štrnásť rokov pod majiteľom Ivanom Kmotríkom obliekal belasý dres dlhý rad hráčov, najmä legionárov. A udialo sa dvadsať trénerských zmien.

V máji 2021 sa po takmer desiatich rokoch vrátil Vladimír Weiss starší. Je kamarát s majiteľom vyše štvrťstoročia, odkedy viedol Artmediu Petržalka.

Po príchode sľúbil, že Slovan bude fungovať inak. „Neprišiel som nikoho vyhadzovať,“ vravel. V lete na istý čas dokonca skončil, pre nezhody v oblasti prestupovej politiky.

Teraz hrá druhýkrát po sebe skupinovú fázu Európskej konferenčnej ligy (EKL). V nej však Slovan po nepresvedčivom výkone remizoval so Žalgirisom a prehral s Pjunikom Jerevan.

Weiss sľúbil, že vyvodí dôsledky. Hovorilo sa aj o tom, že možno odíde. O deň neskôr zasiahol Kmotrík starší.

V tíme skončil Richard Trutz, od leta 2015 generálny, neskôr športový riaditeľ. Spolu s ním aj všetci skauti Slovana.

„Vyvodili sme dôsledky z toho, čo nastalo, spor medzi manažmentom a kabínou,“ povedal Kmotrík starší pre RTVS. Vo vedení zostal iba jeho syn.

Na najbližšie ligové derby s Trnavou neprišiel na Štadión Antona Malatinského nikto z funkcionárov Slovana.

V Slovane sa za posledné roky premlelo mnoho hráčov. Časté príchody, no len málo prestupov do väčších klubov či súťaží.

V tíme vyrástlo niekoľko odchovancov na čele s Dominikom Greifom či Dávidom Strelcom, vrátili sa reprezentanti Róbert Vittek, Ján Mucha, Filip Hološko či Kornel Saláta.

Dotiahli sa kvalitní futbalisti ako Seydouba Soumah, Andraž Šporar či Moha, ktorí pozdvihli úroveň klubu aj ligy. Úspešné nákupy však striedali časté omyly.

Hráči, ktorí nedokázali rozviť svoj potenciál, boli náladoví, problémoví či mali špecifické vlastnosti. Klubu sa nevyplatili.

Vasilios Pliatsikas

Slovan sa v istú dobu zameral na juh Európy. Štyri dni po príchode Trutza si na lavičku sadol cyperský tréner Nikodimos Papavasiliou. Cez zimu 2016 pribudol do kádra Grék Vasilios Pliatsikas.

Vasileios Pliatsikas v drese Slovana.
Vasileios Pliatsikas v drese Slovana. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)

Belasí ho predstavovali ako obrancu s bohatými skúsenosťami z popredných európskych súťaží, reprezentanta, odchovanca AEK Atény a bývalého hráča Schalke 04.

Polroka pred príchodom do Slovana však nikde nehrával.

„Po odchode Erika Čikoša bola jedna z našich priorít vyriešiť post pravého obrancu. Pliatsikasa sme dlhšiu dobu analyzovali z jeho predchádzajúcich pôsobísk. Na základe pozitívnych výsledkov analýz sme ho pozvali na prvé sústredenie do Turecka, kde sme si hráča dôkladne otestovali,“ objasňoval jeho príchod Kmotrík mladší.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Dieťa Ajaxu dnes hrá za amatérov. Skauti Slovana sa mýlili, Kmotrík ich prepustil