Slováci zvládli aj druhý zápas, Francúzov zdolali 5:1

Gólová radosť slovenských hokejistov.
Gólová radosť slovenských hokejistov. (Autor: TASR)
Marek Kantorík, Andrej Kuzmány|8. máj 2016 o 08:00

Po dvoch zápasoch šesť bodov. Slováci v Rusku majú za sebou úspešný víkend.

MS v ľadovom hokeji 2016 - B-skupina (Petrohrad):

Francúzsko - Slovensko 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

Góly: 2. Perret (Beron) – 4. Sekera (L. Hudáček, Viedenský), 14. Graňák (Dravecký, Lušňák), 35. Bakoš (Meszároš, Sersen), 36. L. Hudáček (Viedenský, Jurčo), 59. Jaroš (Viedenský, Jurčo)

Rozhodovali: Björk (Švéd.), Gebei (Maď.) - Lazarev (Rus.), Ritter (USA), vylúčení: 5:5 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0

Francúzsko: Huet (41. Hardy) - Auvitu, Trabichet, Beron, Chakiachvili, Raux, Janil, Dieude Fauvel - D. Fleury, Bellemare, Desrosiers - Y. Treille, Meunier, Perret - S. Treille, Bertrand, Bozon - T. Da Costa Ritz, Lamperier - Claireaux

Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Sersen, Marinčin, Sekera, Graňák, J. Mikuš, Jaroš, Švarný - M. Bakoš, Réway, Daňo - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, T. Marcinko, M. Bartánus - Lušňák, A. Šťastný, T. Hrnka 

PETROHRAD. Slovenskí hokejisti majú po dvoch zápasoch na MS v Rusku plný počet šesť bodov.

Po úvodnom triumfe 4:1 nad Maďarmi si v B-skupine poradili aj s Francúzmi, s ktorými zlomili zápas v druhej tretine a triumfovali 5:1. Víťazný gól strelil v jubilejnom 160. reprezentačnom zápase Dominik Graňák.

Zverenci trénera Zdena Cígera si v pondelok oddýchnu a nasledujúci deň o 15.15 SELČ nastúpia proti Nemcom. Francúzov vyzvú o štyri hodiny neskôr Maďari.

hlasy po zápase:

/zdroj: RTVS/

Zdeno Cíger, tréner SR: "Som rád, že sme to dotiahli do víťazného konca. Francúzi hrajú veľmi dobre, bola cítiť ich sila. Naši si ale verili, vnímal som to už na rozcvičke. Bol som rád, že pochopili veci, ktoré od nich chcem. Boli tímoví, disciplinovaní, inak sa hokej hrať nedá. Pomáhali sme si, viac komunikovali. Na tomto sa dá stavať."

Dave Henderson, tréner Francúzska: "Gratulujem Slovensku k víťazstvu a dobrému zápasu. Nám vôbec nešli nohy, po sobotňajšom zápase sme ich mali ťažké. Pomaly sme reagovali, hrali sme slabo do tela, urobili veľa chýb. Vyhral lepší."

Online prenos

III. tretina

60. min - Zápas sa skončil. Slováci vyhrali 5:1 a do tabuľky získali ďalšie tri body. Po dvoch dueloch majú na konte šesť bodov so skóre 9:2.

58. min - Jaroš dostal tretí dvojminútový trest v zápase, Slováci sa však v oslabení ubránili. A práve mladý obranca strelil pár sekúnd po návrate na ľad piaty gól po tom, čo zužitkoval prihrávku Viedenského. 

55. min - Slováci hrajú aktívnejšie ako Francúzi, ktorých zomkli v ich pásme. Brankár Hardy zatiaľ odoláva. 

50. min - Réway skvele našiel Bakoša, ktorý sa rútil sám na brankára. Z pravej strany však Hardyho neprekonal.

46. min - Pekná akcia štvrtého slovenského útoku, Lušňák sa dostal až pred Hardyho, no ten mu nedovolil streliť piaty gól.

41. min - Začala sa tretia tretina. Do zápasu už nezasiahnú Marko Daňo, ktorý má problémy so slabinami, a francúzsky brankár Cristobal Huet. Toho nahradil Hardy.

II. tretina

40. min - Skončila sa druhá tretina.

36. min - Skvelé! Slováci vyhrávajú už o tri góly. Hudáček sa z ľavého kruhu dostal až pred bránku a pohodlne zvýšil na 4:1.

35. min - Da Costa dostal dvojminútový trest za nebezpečnú hru vysokou hokejkou a Slováci majú ďalšiu početnú výhodu. A zahrali ju skvele. Bakoš si medzi kruhmi spracoval Meszárošovu prihrávku, otočil sa okolo svojej osi a prekonal Hueta.

33. min - Bozon unikol slovenskej obrane, dostal sa do nájazdu, ale jeho strelu Július Hudáček vyrazil do rohu klziska.

31. min - Hrá sa ofenzívny hokej na oboch stranách. Fleury sa natlačil pred Hudáčkovu bránku a chcel dorážať, no slovenský gólman skvele zareagoval.

30. min - Jaroš fauloval a Francúzi hrali opäť v presilovej hre. Pomer síl na ľade sa však po vylúčení Desrosiersa vyrovnal. Slováci mali následne krátku presilovku, v ktorej neskórovali, a tak sa skóre nezmenilo.

Na snímke dole Ivan Švarný (Slovensko) a hore Teddy Da Costa (Francúzsko),
Na snímke dole Ivan Švarný (Slovensko) a hore Teddy Da Costa (Francúzsko), (Autor: TASR)

26. min - Viedenský s Jurčom sa dostali do prečíslenia dva na jedna, druhý menovaný sa dostal do zakončenia, no puk skončil na zadnom mantinely.

25. min - Francúzska presilovka sa skončila bez gólu. Július Hudáček však predviedol niekoľko dobrých zákrokov. 

23. min - Vzájomné vylúčenia sa skončili, no rozhodcovia následne vylúčili Graňáka. Francúzi hrajú presilovú hru.

21. min - Začala sa druhá tretina. Oba tímy hrajú so štyrmi korčuliarmi, pretože v závere prvej časti dostali Francúz Claireaux a Slovák Jaroš dvojmínutové tresty za hrubosť.

I. tretina

20. min - Skončila sa prvá tretina.

17. min - Slovenskí fanúšikovia sa bavia hokejom a v Petrohrade spustili mexickú vlnu.

14. min - Slovenská presilovka sa skončila po Daňovom faule. V hre štyroch proti štyrom však náš tím strieľa druhý gól. Graňák využil po buly v útočnom pásme zaváhanie francúzskej obrany, od modrej čiary si s pukom nakorčuľoval bližšie k bránke a delovkou poslal Slovensko do vedenia 2:1.

14. min - Pekná spolupráca Slovákov, Bakoš našiel križnou prihrávkou Réwaya, ktorý pálil z prvej. Puk ešte tečoval Sekera, no francúzsky gólman bol pozorný.

13. min - Hrnka sa dostal z ľavej strany do zakončenia, ale Huet puk vyrazil. O pár sekúnd na to však rozhodcovia vylúčili Meuniera a Slováci budú hrať druhý raz v početnej výhode.

11. min - V Petrohrade sa zatiaľ hrá vyrovnaný hokej, tímy sa však nedostávajú do gólových šancí.

8. min - Aktívny Marko Daňo vybojoval pre náš tím prvú presilovú hru. Slováci držali puk v útočnom pásme, no väčšiu príležitosť si nevypracovali. 

4. min - Rýchla odpoveď slovenského tímu! Libor Hudáček prekorčuľovaľ od mantinelu až k modrej čiare, prihral kapitánovi Andrejovi Sekerovi a ten príklepom prestrelil Hueta. Vyrovnané 1:1.

2. min - Francúzi majú skvelý začiatok zápasu. Marinčinovi preskočil puk hokejku, Perret sa dostal do samostatného nájazdu a prekonal Júliusa Hudáčka - 1:0.

1. min - Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - Až 54,8 percenta hlasujúcich čitateľov našej stránky verí, že Slováci vyhrajú nad Francúzskom. Len 11,1 percenta (71 zo 637) si myslí, že vyhrajú o tri góly a viac.

Viac než štyridsať tri percent tvrdí, že to bude o jeden alebo dva góly. Deväť percent ľudí očakáva, že sa zápas skončí remízou v riadnom hracom čase. 

Slovákom nedôveruje 228 (35,8 percenta). Takmer tridsať štyri percent (208) si pritom myslí, že Francúzi zvíťazia jeden alebo dva góly. Len dvadsať ľudí očakáva, že tím Zdena Cígera prehrá o tri góly a viac. 

Pred zápasom - Proti Francúzsku sa v bráne Slovenska predstaví Július Hudáček. V úvode šampionátu pred ním dostal príležitosť Branislav Konrád, ktorý v súboji s Maďarskom dostal z dvadsaťjeden striel jediný gól.

Branislav Konrád pustil v zápase proti Maďarsku za svoj chrbát iba jeden gól.
Branislav Konrád pustil v zápase proti Maďarsku za svoj chrbát iba jeden gól. (Autor: TASR)

"Čaká nás tu ešte veľká fyzická aj psychická záťaž, máme pred sebou veľa zápasov. Chceme využiť aj Jula. Nemáme veľké výkonnostné rozdiely, ani medzi brankármi, ani medzi hráčmi, preto si to môžeme dovoliť," vysvetľoval Cíger.

Hoci v sobotu pripustil, že v dueli proti Francúzsku pozmení zostavu, napokon to neurobí. "V hráčskom kádri zatiaľ nenastanú žiadne zmeny. Pred zápasom nás ešte čaká video. Chceme poukázať na chyby, ktoré je potrebné odstrániť."

Pred zápasom- Víťazstvom začali aj Francúzi. V súboji tímov, ktoré budú spolu organizovať budúcoročný šampionát, zdolali Nemecko 3:2 po nájazdoch.

"Podali sme skutočne silný výkon v defenzíve. Dva body nás tešia, musíme na ne nadviazať v ďalšom zápase," vravel francúzsky útočník Teddy da Costa.

"Slováci sú oproti Nemcom ešte viac technickejší. Ak chceme proti nim uspieť, musíme zahrať kvalitne v obrane a najmä sa vyvarovať vylúčení."

Pred zápasom - Slováci doteraz odohrali proti Francúzom dvadsaťpäť zápasov. Tím SR si pripísal osemnásť víťazstiev, štyrikrát sa z triumfu tešili hokejisti Francúzska. Trikrát sa duel skončil nerozhodne. Na MS sa obaja súperi stretli naposledy pred dvoma rokmi. V Minsku 2014 si triumf 5:3 pripísali Francúzi. 

Vzájomné zápasy Slovenska s Francúzskom:

​(25 zápasov, 18 víťazstiev SR, 3 remízy, 4 prehry, skóre: 111:47)

Slovensko - Francúzsko 2:2 (Rouen, 12. februára 1993) 

Slovensko - Francúzsko 14:0 (Trenčín, 22. augusta 1993) 

Slovensko - Francúzsko 8:1 (Bratislava, 23. augusta 1993) 

Slovensko - Francúzsko 3:1 (Lillehammer, 16. novembra 1993) 

Slovensko - Francúzsko 1:1 (St. Gervais, 28. decembra 1993) 

Slovensko - Francúzsko 6:2 (Gjövik, ZOH, 21. februára 1994) 

Slovensko - Francúzsko 3:2 (Rouen, 10. februára 1995) 

Slovensko - Francúzsko 8:1 (Asiago, 27. októbra 1995) 

Slovensko - Francúzsko 5:0 (Bratislava, 19. apríla 1996)

Slovensko - Francúzsko 5:3 (Helsinki, MS, 28. apríla 1997) 

Slovensko - Francúzsko 6:1 (Kloten, 20. decembra 1997) 

Slovensko - Francúzsko 4:5 (Tomakomai, 1. februára 1998) 

Slovensko - Francúzsko 2:0 (Spišská Nová Ves, 18. decembra 1998)

Slovensko - Francúzsko 4:4 (Trenčín, 17. decembra 1999) 

Slovensko - Francúzsko 3:0 (Piešťany, 31. augusta 2001)

Slovensko - Francúzsko 7:1 (Salt Lake City, ZOH, 15. februára 2002)

Slovensko - Francúzsko 3:2 (Lausanne, 8. februára 2008) 

Slovensko - Francúzsko 5:4 (Helsinki, MS, 15. mája 2012) 

Slovensko - Francúzsko 6:2 (Helsinki, MS, 3. mája 2013)

Slovensko - Francúzsko 2:4 (Gap, 17. apríla 2014)

Slovensko - Francúzsko 3:1 (Grenoble, 19. apríla 2014)

Slovensko - Francúzsko 3:5 (Minsk, MS, 12. mája 2014) 

Slovensko - Francúzsko 2:1 (Innsbruck, 11. februára 2016)

Slovensko - Francúzsko 4:1 (Megéve, 22. apríla 2016)

Slovensko - Francúzsko 2:3 po sam. nájazdoch (Grenoble, 24. apríla 2016)​

"Prípravné zápasy proti Francúzom nám ukázali, že ich treba brať vážne. Musíme sa na duel proti nim poriadne pripraviť. Myslím si však, že máme dostatočne dobré mužstvo na to, aby sme do duelu vstupovali sebavedome a aj tak hrali,“ povedal pre agentúru SITA obranca Dominik Graňák, ktorého v nedeľu večer čaká 160. reprezentačný zápas.

Pred zápasom - Proti Francúzsku možno očakávať iný zápas ako s Maďarskom. „Budeme musieť pridať. Taký výkon na Francúzov stačiť nebude,“ vravel ešte po sobotňajšom dueli v štúdiu RTVS asistent trénera Ernest Bokroš.

„Francúzi disponujú kvalitnejšími hokejistami. Musíme sa lepšie pripraviť. Proti Maďarom nás brzdila zodpovednosť, zväzovala nám nohy,“ dodal Bokroš.

Pred zápasom- „V prvých dvoch tretinách sme hrali dobre. To, čo sme si povedali. V tretej sme začali trochu vymýšľať, mali sme viac vylúčení. Potom nie sme v tempe, lebo na oslabenia chodí len zopár chalanov a mužstvo vypadne z rytmu," upozorňoval po súboji s Maďarskom kapitán Andrej Sekera.

„Musíme si dávať pozor na vylúčenia, v zápasoch proti silnejším súperom to môže byť kľúčové. A keď na nás súper vybehne, musíme sa upokojiť, nehrať zbrklo," dodáva reprezentačný útočník Tomáš Jurčo.

Pred zápasom- Hoci proti Maďarom boli Slováci favoritmi, mnohým sa vracali spomienky na vzájomný duel z roku 2009, kedy na šampionáte vo Švajčiarsku rozhodol o víťazstve 4:3 Ľuboš Bartečko trinásť sekúnd pred koncom tretej tretiny.

V Petrohrade tím pod vedením trénera Zdena Cígera podobnú drámu nedopustil.

Slováci v úvodnom zápase zdolali Maďarsko : fotogaléria

7.5.2016

Pred zápasom - Vstup do majstrovstiev sveta 2016 v Rusku majú úspešne za sebou. Maďarsko v sobotu zdolali presvedčivým výsledkom 4:1.

Už dnes čaká hokejistov Slovenska druhý zápas na šampionáte. V petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj nastúpia od 19.15 hod. proti Francúzsku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci zvládli aj druhý zápas, Francúzov zdolali 5:1