Slovákom sa darilo, skórovali až traja. Jurčo čakal na gól v NHL viac ako rok

Tomáš Jurčo oslavuje svoj prvý gól v sezóne a zároveň premiérový zásah v drese Chicaga Blackhawks.
Tomáš Jurčo oslavuje svoj prvý gól v sezóne a zároveň premiérový zásah v drese Chicaga Blackhawks. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|28. mar 2017 o 07:56

Tomáš Jurčo sa v NHL presadil prvý raz od februára 2016. Skórovali aj jeho spoluhráč Richard Pánik a Tomáš Tatar.

BRATISLAVA. V tejto sezóne sa trápil. V Detroite Red Wings nedostával veľa priestoru, často vysedával na tribúne. Keď ho klub vymenil do Chicaga Blackhawks, naskytla sa mu šanca na reštart. Na nový začiatok.

"Je to hráč, o ktorom sme v našom tíme hovorili už dlhší čas a sledovali sme ho," priznal bezprostredne po výmene generálny manažér Chicaga Stan Bowman.

"Sledovali sme tiež jeho štýl hry v predchádzajúcich rokoch. Má veľa hokejových zručností vrátane rýchlosti a svojím štýlom hry korešponduje s tým, ako hráme my. Sme nadšení z predstavy, čo sa stane, keď sa v našom klube aklimatizuje."

Lenže slovenský útočník Tomáš Jurčo sa veľmi dlho hľadal aj v Chicagu. Bodovo sa nevedel presadiť - a podobne ako v Detroite strávil niektoré zápasy na tribúne.

Až v noci z pondelka na utorok konečne smolu prelomil. V stretnutí na ľade Tampy Bay čakal pred bránou na vyrazený puk, aby ho poslal do siete.

18. februára 2016

skóroval Tomáš Jurčo v profilige naposledy. Podarilo sa mu to do siete Pittsburghu Penguins. Bol to zároveň aj jeho posledný bod v NHL. Až do dnešnej noci.

Zvyšoval už na 3:1 v prospech svojho tímu. Neskôr dokonca jeho krajan Richard Pánik upravil na 4:1, ale Blackhawks skvelo rozohraný duel stratili.

Tampa vyrovnala a v predĺžení strhla víťazstvo na svoju stranu.

Do zápasu zasiahol aj Budaj

Dvadsaťštyriročný Jurčo zaznamenal nielen prvý gól v tejto sezóne, ale vôbec prvý bod. Čakal naň dvadsaťšesť duelov. Posledné dva súboje Chicaga pritom vynechal.

Jeho doteraz posledný získaný bod v profilige sa však datuje omnoho ďalej. Prešiel odvtedy už viac ako jeden rok. Jurčo naposledy bodoval a skóroval v prestížnej NHL ešte 18. februára 2016. Vtedy sa presadil do siete Pittsburghu.

Výbornú formu v tomto ročníku potvrdil Richard Pánik. Dal už svoj 21. gól, dokopy má na konte 41 bodov a je druhým najproduktívnejším Slovákom.

Už len o bod viac (24+18) má jeho spoluhráč z Chicaga Marián Hossa, ktorý na ľade Tampy Bay nebodoval. Blackhawks stratili trojgólové vedenie, do ktorého ich dostal Pánik v 29. minúte, ešte v priebehu prostrednej časti hry.

Domáci vyrovnali z 1:4 na 4:4 za necelých päť minút.

Do zápasu zasiahol aj brankár Lightning Peter Budaj. V 14. minúte po Jurčovom góle vymenil Andreja Vasilevského, ktorý inkasoval trikrát z ôsmich striel.

Peter Budaj (vpravo) vymieňa Andreja Vasilevského.
Peter Budaj (vpravo) vymieňa Andreja Vasilevského. (Autor: TASR/AP)

Lenže do druhej tretiny opäť vyšiel na ľad Vasilevskij a duel dochytal až do konca. Budaj tak strávil na ľade len čosi viac ako šesť minút a kryl všetky tri pokusy.

Vyrovná Tatar svoju najlepšiu sezónu?

Veľmi dobre sa v poslednom období darí aj Tomášovi Tatarovi z Detroitu. Gólom prispel k dôležitému víťazstvu 4:3 po predĺžení na klzisku Caroliny.

Ak sa obzriete späť, odohrali sme mnoho stretnutí, ktoré sa skončili o gól. A tie posledné sme dokázali strhnúť na svoju stranu. To je rozdiel oproti minulosti, keď sme viaceré veľmi tesne stratili.


Jeff Blashill, tréner Detroitu

Red Wings stále bojujú o zachovanie si nádeje na účasť v play-off, aj keď ich šanca je už len minimálna. Sedem zápasov do konca základnej časti zaostávajú na predposlednom pätnástom mieste konferencie za poslednou postupovou priečkou o desať bodov.

"Ak sa obzriete späť, odohrali sme mnoho stretnutí, ktoré sa skončili o gól. A tie posledné sme dokázali strhnúť na svoju stranu," vravel pre nhl.com tréner Detroitu Jeff Blashill.

"To je rozdiel oproti minulosti, keď sme viaceré veľmi tesne stratili."

Tomáš Tatar nazbieral v tomto ročníku už štyridsaťjeden bodov - rovnako ako Pánik. Do siete Caroliny pritom zaznamenal svoj dvadsiaty tretí gól.

Prežíva strelecky druhú najlepšiu sezónu v NHL v kariére. V ročníku 2014/2015 dal 29 gólov. Teraz má aspoň na jej vyrovnanie ešte sedem duelov.

Ak si udrží súčasnú formu, mohlo by sa mu to podariť. V predchádzajúcich siedmich stretnutiach totiž strelil šesť gólov.

A je najlepším strelcom Detroitu. Druhý Andres Athanasiou dal o päť gólov menej.

Gól Tomáša Tatara na 2:3 pre Detroit.

NHL - pondelok:

NY Islanders - Nashville 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Góly: 38. Josh Bailey (Leddy) - 11. Kevin Fiala (Järnkrok, Bitetto), 24. Viktor Arvidsson (Filip Forsberg, M. Ekholm), 60. Ryan Johansen (Ryan Ellis)

/Jaroslav Halák (Islanders) nechytal, prednosť pred ním dostal Thomas Greiss/

Carolina - Detroit 3:4 pp (1:0, 1:2, 1:1 - 0:1)

Góly: 6. Skinner (Slavin, Stempniak), 40. Faulk (Slavin, D. Ryan), 60. Faulk (Hanifin, V. Rask) - 30. Mantha, 31. Mantha (Athanasiou, DeKeyser), 49. TOMÁŠ TATAR (Nyquist, Zetterberg), 62. Athanasiou (Nyquist)

/Tomáš Tatar (Detroit) odohral 17:23 minúty, vyslal tri strely na bránu súpera, dal jeden gól, zaznamenal i jeden mínusový bod a tri hity/

Tampa Bay - Chicago 5:4 pp (1:3, 3:1, 0:0 - 1:0)

Góly: 10. Ondřej Palát (Hedman, N. Kučerov), 32. J. Drouin (Killorn, Straalman), 33. Straalman (McKegg, Ondřej Palát), 37. J. Drouin (Hedman, N. Kučerov), 65. Gourde (Hedman) - 2. Panarin (Kero), 11. Patrick Kane (Hjalmarsson, D. Keith), 14. TOMÁŠ JURČO (Schmaltz), 29. PÁNIK (Trevor van Riemsdyk, Schmaltz)

/Peter Budaj (Tampa Bay) odchytal 6:19 minúty, kryl všetky tri strely/

/Marián Hossa (Chicago) odohral 17:45 minúty, trikrát strelecky ohrozil bránu domácich, do štatistík si zapísal len tri hity a zblokoval dva pokusy súpera/

/Richard Pánik (Chicago) odohral 17:27 minúty, vyslal štyri strely na bránu, dal jeden gól a okrem toho ešte zblokoval jeden pokus súpera/

/Tomáš Jurčo (Chicago) odohral 11:45 minúty, dvakrát strelecky ohrozil súperovu bránu, dal gól a takisto zblokoval jeden pokus hráčov Tampy Bay/

Buffalo - Florida 4:2 (2:0, 2:2, 0:0)

Góly: 4. Ryan O'Reilly (Eichel, Kulikov), 15. Bogosian (Girgensons, Matt Moulson), 22. Brian Gionta (Matt Moulson), 36. Marcus Foligno (Eichel, Reinhart) - 31. Jonathan Marchessault (Huberdeau, Yandle), 37. Huberdeau

St. Louis - Arizona 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)

Góly: 28. J. Schwartz (Steen, Vladimir Tarasenko), 33. Pietrangelo (N. Jakupov, Steen), 51. J. Schwartz (Vladimir Tarasenko, Steen), 59. Vladimir Tarasenko (J. Schwartz, Steen) - 42. Anthony DeAngelo (Vrbata, Goligoski)

Calgary - Colorado 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)

Góly: 2. S. Monahan (Brodie), 25. Ferland (J. Gaudreau, S. Monahan), 45. T. Brouwer (S. Monahan, K. Versteeg), 60. J. Gaudreau (Ferland, S. Monahan) - 44. Andrighetto (E. Johnson, MacKinnon), 57. Andrighetto (Rantanen, E. Johnson)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slovákom sa darilo, skórovali až traja. Jurčo čakal na gól v NHL viac ako rok