Slováci príjemne prekvapili. Až polovica môže ísť na olympiádu, tvrdí Šatan

Slovenskí hokejisti ďakujú divákom po stretnutí hokejového turnaja Nemecký pohár Slovensko - Rusko.
Slovenskí hokejisti ďakujú divákom po stretnutí hokejového turnaja Nemecký pohár Slovensko - Rusko. (Autor: TASR/Pavel Neubauer)
Juraj Berzedi|12. nov 2017 o 17:44

Hoci sme na turnaji skončili druhí, cieľ sme splnili, tvrdí kanadský tréner Craig Ramsay.

BRATISLAVA. Nebol to typický prípravný turnaj, v ktorom hráči niekedy podvedome vypustia súboj alebo skúšajú rôzne parádičky. Na Nemeckom pohári išlo tentoraz o veľa.

Na ľade bolo vidieť obrovské nasadenie. Niet sa čomu čudovať. Hráči zo všetkých tímov bojovali o účasť na olympiáde v Pjongčangu, ktorá sa začne o tri mesiace.

Pred turnajom sme mali obavy, či hráči v krátkom čase ukážu nový systém aj na ľade. Boli sme prekvapení, ako rýchlo si ho osvojili.


MIROSLAV ŠATAN, GENERÁLNY MANAŽÉR REPREZENTÁCIE

Slovenskí hokejisti skončili na druhom mieste. Po víťazstvách nad Američanmi 2:1 a Nemcami 3:0, podľahli v zápase o prvenstvo Rusku 2:4.

Na tradičnom turnaji síce neobhájili minuloročné víťazstvo, ale pod vedením nového trénera Craiga Ramsayho zanechali dobrý dojem.

Učili sa hrať z obrany

Už to nebolo len bezhlavé korčuľovanie. V Nemecku bolo vidieť, že nový systém kanadského trénera začínajú postupne chápať.

„Odkedy sme sem prišli, učili sme sa hrať z obrany. Každý vie, čo má robiť a všetci to robia na sto percent,“ priznal kapitán Slovenska Peter Ölvecký.

Američania aj Nemci nastúpili s tímami, z ktorých viacerí hráči pôjdu aj na olympiádu. V inej situácii boli ruskí hokejisti. Ich najsilnejší výber hral na Karjala Cupe.

Sprava asistent trénera Michal Handzuš, tréner Slovenska Craig Ramsay a asistent Vladimír Országh.
Sprava asistent trénera Michal Handzuš, tréner Slovenska Craig Ramsay a asistent Vladimír Országh. (Autor: TASR/Pavel Neubauer)

Na Nemeckom pohári dostala priestor druhá garnitúra. Ani to Rusom neprekážalo a turnaj ovládli po troch víťazstvách s impozantným skóre 17:6.

„Rusi boli o niečo lepší, ale ukázali sme kvalitný hokej. Mal som z toho dobrý pocit,“ cituje TASR útočníka Marcela Haščáka, ktorý strelil na turnaji dva góly.

Nová črta slovenského hokeja

Špeciálnou kategóriou na turnaji boli slovenskí brankári. Ján Laco žiaril s Američanmi, debutujúci Patrik Rybár si udržal čisté konto s Nemcami a Marek Čiliak nesklamal proti Rusom.

„Vo všetkých zápasoch podali obdivuhodné výkony. Hoci sme na turnaji skončili druhí, cieľ sme splnili, keďže sme dali šancu ďalším hráčom a videli ich v novom systéme,“ reagoval tréner Craig Ramsay.

„Pred turnajom sme mali obavy, či hráči v krátkom čase ukážu nový systém aj na ľade. Boli sme prekvapení, ako rýchlo si ho osvojili,“ dodal generálny manažér Miroslav Šatan.

Slovenskí hokejisti hrali súdržne. Piati korčuľovali dopredu i vzad. V obrannej tretine sa hádzali do striel a mnohé zblokovali.

„V minulosti to nebolo pre našu hru typické. Toto je črta, ktorá by v budúcnosti mohla byť charakteristická pre náš hokej,“ myslí si Šatan.

Záborský má šancu

Na turnaji hrali zväčša hokejisti zo slovenskej a z českej Extraligy. Debut v národnom tíme zažili Patrik Lamper, Juraj Bezúch, Michal Krištof, Marek Hecl a Boris Sádecký.

V obrane patrili medzi ťahúňov Ďaloga, Čajkovský, Čerešňák a Mikuš. V útoku sa bodovo darilo Haščákovi, Bakošovi a Bubelovi.

„Približne polovica tohto kádra pôjde na olympiádu,“ vyhlásil Šatan.

Poslednou previerkou Slovákov pred olympiádou bude decembrový turnaj v Nórsku, na ktorom sa okrem domáceho výberu predstaví Francúzsko a olympijský tím Ruska.

„Na turnaji ešte dostanú šancu hráči, ktorí tu neboli. Z väčšej časti však chceme mať mužstvo, ktoré pôjde do Pjongčangu,“ dodal.

Šancu možno dostane aj kreatívny útočník Tomáš Záborský, ktorý dlhšie reprezentáciu odmietal. „So Záborským som hovoril. Teraz sa rozhodol neprísť, ale či príde v decembri, je na ňom,“ uzavrel Šatan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci príjemne prekvapili. Až polovica môže ísť na olympiádu, tvrdí Šatan