Totálna Slavia! Škoda, že sa neinšpirujeme aj na Slovensku (komentár)

Juraj Berzedi|26. feb 2021 o 10:20

Pri zápasoch Slavie si prajem, aby nikdy neskončili.

Město se třese, Slavie je na výjezdě, město se třese v Evropě i v naší lize.

Tento chorál si spievajú fanúšikovia Slavie Praha, pred ktorou sa v súčasnosti môže triasť každý futbalový klub na svete.

Áno, aj veľkokluby z Anglicka, Španielska, Talianska či Nemecka. Futbalisti Slavie v 16-finále Európskej ligy vyradili anglický Leicester City.

Po domácej bezgólovej remíze, zvíťazili vonku 2:0. Tréner Slavie Jindřich Trpišovský to prirovnal k športovému zázraku, ako keď Leicester vyhral anglický titul alebo česká obojživelníčka Ester Ledecká získala dve zlaté medaily z olympiády.

Má, ale aj nemá pravdu.

Leicester je momentálne tretí v Premier League, každý týždeň súperí s najlepšími, má niekoľkonásobne väčší rozpočet a väčšie hviezdy ako Slavia.

Postup českého majstra je pritom úplne zaslúžený. Nebola to žiadna náhoda či nečakaná zhoda okolností. V oboch zápasoch hrali s Leicesterom vyrovnanú partiu a v kľúčových momentoch boli lepší.

Ako je to vôbec možné?

Tréner Trpišovský priniesol do Slavie totálny futbal. Na začiatku boli reakcie ľudí rovnaké. Hrať s priemernými hráčmi takýto futbal? Nemožné. Smiešne. Absurdné.

Slavia Praha vyradila Leicester City v Európskej lige.
Slavia Praha vyradila Leicester City v Európskej lige. (Autor: TASR/AP)

Českého kouča to nezastavilo. Svoj koncept založil na brutálnej fyzickej príprave a kondícii. Jeho zverenci hýria veľkým pohybom pri útočení i obrannom napádaní, čím likvidujú súpera.

Presvedčili sa o tom za posledné roky tímy ako Zenit Petrohrad, FC Sevilla, Chelsea, FC Barcelona, Dortmund, Inter Miláno, Leverkusen, Nice a naposledy Leicester.

S futbalovými gigantmi hrali otvorený futbal ako málokto. Niekedy to hraničilo až so šialenosťou. Svoj atraktívny štýl však často nedokázali pretaviť do výsledkov.

Proti Leicesteru to bola trochu iná Slavia, ktorá hrala viac s rozumom. Príbeh pražského klubu je o to zaujímavejší, že už predáva hráčov do top líg.

Tomáš Souček a Vladimír Coufal si vo West Hame za krátky čas urobili obrovské renomé. A čoskoro ich budú nasledovať ďalší.

Veď 20-ročný stopér David Zima vygumoval hviezdneho útočníka Jamieho Vardyho. Devätnásťročný Abdallah Sima sa stáva najžiadanejším mladým hráčom na svete.

Len škoda, že sa trochu od Slavie Praha neinšpirujú aj slovenské kluby, minimálne jeden, ktorý by na to aj mal finančné možnosti. Akurát mu chýba všetko ostatné.


V klube vyskakujú aj ďalší menej známi českí futbalisti. Niekedy sa zdá, že ich skauti Slavie vyťahujú z čarovného klobúka.

Celý boom Slavie je založený na správnej filozofii. Typovo vhodných hráčov zaradí tréner Trpišovský do systému a namieša ingrediencie úspechu.

Trochu si z neho vezmú aj Slováci, minimálne tým, že v klube hráva Jakub Hromada, ale aj preto, že stále existujú národnostné väzby.

Len škoda, že sa trochu neinšpirujú aj slovenské kluby, minimálne jeden, ktorý by na to aj mal finančné možnosti. Akurát mu chýba všetko ostatné. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Totálna Slavia! Škoda, že sa neinšpirujeme aj na Slovensku (komentár)