Rozhodcu veľkého zápasu tajili do poslednej chvíle. Nakoniec prišla aj šéfka komisie

V piatoligovom derby Pozba – Podhájska (0:0) sa hralo od podlahy. V bielom Marcel Bagala a Pozban Marián Sásik.
V piatoligovom derby Pozba – Podhájska (0:0) sa hralo od podlahy. V bielom Marcel Bagala a Pozban Marián Sásik. (Autor: Juraj Martinec)
Marián Dragúň|15. nov 2021 o 16:07

Polovičnému majstrovi stačil u druhého aj bod.

POZBA. Pred sobotňajším šlágrom celej jesennej časti piatej ligy Východ na západe Slovenska nebolo do poslednej chvíle známe, kto tento ostro sledovaný duel prvého s druhým bude pískať.

Hodinu pred zápasom roka na Šuriansku sa v Pozbe nakoniec objavil treťoligový arbiter Zsolt Fehér a do najmenšej dediny piatej ligy si ho prišla osobne skontrolovať v pozícii delegáta stretnutia rovno šéfka Komisie rozhodcov ZsFZ Alena Jančoková-Žáčiková.

V ťaháku 17. kola piatej ligy Východ ŠK Sokol Pozba – ŠK Termál Podhájska nechýbala v hľadisku ani pyrotechnika, zato gólu sa nevídane početná návšteva nedočkala. S konečným bezgólovým rezultátom boli nakoniec spokojnejší hostia zo susednej Podhájskej, veď po vylúčení ich hráča v 23. minúte to s nimi nevyzeralo ktovieako.

Najmenšia dedina v piatej lige Pozba zažila uplynulú sobotu nielen zápas ako remeň, ale aj nebývalý záujem médií, medzi ktorými nechýbal napríklad ani televízny miništáb populárnej „Inej ligy“ z Banskej Bystrice.

K špeciálnemu derby zápasu susedov treba dodať i to, že ešte pred štyrmi rokmi tvorili aktuálne prvé dva tímy piatej ligy jeden klub a Pozba hrala ako béčko Podhájskej o súťaž nižšie.

Podhájsku nepoložila ani červená karta

FK Sokol Pozba – ŠK Termál Podhájska 0:0. ČK: 23. Roman Szabó (Termál).

FK Sokol: U. Krnčan – T. Krnčan, M. Fogad, D. Zoller, M. Lontoš, M. Sücs, M. Sásik, D. Korman, L. Pásztor (80. M. Lipták), T. Benkó (70. J. Husovský), M. Predajnianský.

ŠK Termál: L. Norovský – M. Bagala, P. Varga, L. Szolnoki, L. Magdolen (76. M. Sládeček), R. Szabó, A, Soboňa (90. T. Bagala), A. Konvický, I. Lovska, K. Pavlatovský, P. Nagy (12. T. Hatala, 79. J. Tóth).

V dlho očakávanom šlágri a susedskom derby išlo o titul jesenného majstra a kým prvým hosťom stačila aj remíza, domáci potrebovali tri body.

A veru Pozbania išli od úvodného hvizdu arbitra z tretej ligy naplno a na šmykľavom teréne mali loptu častejšie na kopačkách. Viac sa hralo na polovici hostí, ktorí ešte neprehrali a hlavne ich defenzívne opory si v ostrých súbojoch „prišli na svoje“. Napríklad Ukrajinec Ihor Lovska sa až vyžíval v čistých obranných zákrokoch a svojim futbalovo „drzým“ prejavom ešte viac burcoval svojich.

V 12. minúte sa ale udial prvý vážny moment zápasu, keď sa vypýtal dole najväčší útočný tromf lídra a najlepší strelec celej súťaže Peter Nagy, ktorý nerozbehal svalové zranenie z predchádzajúceho kola.

Druhý dôležitý moment sa udial v 23. minúte. Keď boli súperi v enormnom nasadení a svoje už hrali aj emócie, v novozámockom okresnom derby ešte priliala olej do ohňa „levická“ estrádna vložka. Skúsený „Pozban“ z Levíc a záložník s veľkým prehľadom v hre Marián Sásik poštipol na zadnej časti tela spolurodáka Romana Szabá, ktorý mu to - prudkým sotením - okamžite vrátil. Nasledoval teatrálny pár a – červená karta pre Szabá, ktorý oslabil svoju Podhájsku v najnevhodnejší čas.

Inak, vynikajúci arbiter Zsolt Fehér s červenou kartou neváhal, no Sásikova „provokácia“ mu na diaľku unikla. Lenže, nevšimol si ju ani jeho prvý asistent, ktorý stál blízko.

Aj v ďalšom priebehu mali domáci navrch, no iba po šestnástku. Tam stačila obrana lídra na čele s výborným Petrom Vargom lopty s prehľadom odvracať.

Neujal sa ani priamy kop Tomáša Benká z 18 metrov a potom prišla najväčšia šanca prvého polčasu. Nemali ju však domáci, ale na opačnej strane Adam Konvický. Ten však tutovku nevyužil a početný „fanklub“ zo susednej Podhájskej oslavne neexplodoval.

Kto čakal, že po obrátke oslabený líder kondične odpadne, mýlil sa. Hra sa dokonca vyrovnala a skúsení hostia hrali až do konca vyrovnanú partiu.

V 57. minúte predviedli rýchlu akciu domáce útočné tykadlá, ale ani dobrý center Tomáša Benká Matúš Predajniansky nepretavil na vytúžený gól. Neujala sa ani nebezpečná hlavička Tomáša Krnčana, ale to už rozchytaný Lukáš Norovský vo svojej šestnástke dominoval. V 90. minúte ešte pohrozila šancou Podhájska, ktorá si za predvedený výkon v hre bez vylúčeného hráča bod zaslúžila. Celú jeseň – ako jediná – neprehrala a aj preto si bude cez zimu hovieť na najvyššom stupienku.

Szegény: Vylúčenie nám skôr uškodilo

K šlágru, ktorému chýbalo iba gólové korenie sa vyjadril tréner FK Sokol Pozba Marek Szegény. „Stretli sa dve vyspelé mužstvá, z ktorých ani jedno nechcelo úplne otvoriť hru. Prvých dvadsať minút sme boli herne jasne lepší, no na hrote nemáme vysokého hráča, ktorý by sa dokázal na ťažkom teréne presadiť napríklad nejakou hlavičkou. Prekvapilo ma však, ako zatiahnutá hrala Podhájska. Na takomto teréne bol ten „autobus“ pred šestnástkou pre nás naozaj priveľkou prekážkou.“

Hráči Podhájskej (zľava) Peter Varga (4), Adam Konvický (77) a Lukáš Magdolen (16).
Hráči Podhájskej (zľava) Peter Varga (4), Adam Konvický (77) a Lukáš Magdolen (16). (Autor: Juraj Martinec)

A ako videl domáci kouč situáciu pred červenou kartou? „Marián Sásik najskôr vyčítal Romanovi Szabóovi, ako prehnane dohrával predchádzajúci súboj s našim Marekom Lontošom a že či ho potom aj poštipol, to neviem, lebo hra už medzitým bola na opačnej strane. Poviem však, že červená karta nám skôr uškodila, pretože hostia sa po nej zatiahli ešte viac.

Uznať však treba aj kvality súpera, nám jednoducho chýbala finálna prihrávka. Zimujeme síce druhí, no pred jarnými odvetami je všetko otvorené,“ zakončil Marek Szegény.  

Soboňa: Rozhodla naša trénovanosť

Prvý tím súťaže si udržal neporaziteľnosť aj po zápase v Pozbe, s tým musel byť spokojný aj hrajúci tréner ŠK Termál Podhájska Alexander Soboňa. „Vzhľadom na priebeh zápasu určite sme spokojní, no ak by nedošlo k vylúčeniu nášho hráča, myslím si, že naša trénovanosť by sa v druhom polčase prejavila ešte viac a možno ten jeden gól by sme dokázali streliť.“

A čo hovorí na vylúčenie tréner hostí, ktorý bol priamo na hracej ploche. „Ja som stál ďalej a z tej pozície nebolo celú situáciu dobre vidieť. Ale áno, náš Roman Szabó je trochu prchkej povahy a ďalší Levičan Marián Sásik to dobre vedel. Práve preto ho provokoval a zámer mu vyšiel. A že ho pred sotením aj poštipol? Možno áno, obaja súperi však máme po bode a po zápase sme sa v dobrom rozišli,“ usmial sa tréner lídra súťaže.

Hrajúceho trénera Podhájskej Alexandra Soboňu vyspovedala aj „Iná liga“ z Banskej Bystrice.
Hrajúceho trénera Podhájskej Alexandra Soboňu vyspovedala aj „Iná liga“ z Banskej Bystrice. (Autor: Marián Dragúň)

Alexander Soboňa vie, čo robí a za celú jeseň bez jedinej prehry nechcel vyzdvihnúť ani jedného svojho hráča. Naveľa naveľa sa vyjadril aspoň k výkonu v šlágri. „V Pozbe podali nadštandardný výkon najmä obrancovia Peter Varga a Lukáš Szolnoki, tiež hráči vyššie Ihor Lovska a Kamil Pavlatovský, ktorý nastúpil po pauze. Ale pochvalu si určite zaslúži celé mužstvo.“

Líder súťaže trénuje trikrát do týždňa a o body prišiel v 17-kolovej súťaži päťkrát iba po remízových rezultátoch. „Mrzí ma iba jedna remíza. Tá v Mužli, kde sme v 11. kole hrali 2:2, hoci sme v zápase jasne dominovali. Vyrovnávajúci gól sme totiž dostali v poslednej minúte, keď nášmu brankárovi vypadla lopta nešťastne z rúk a Shyrokov ho následne prestrelil. S celou jeseňou sme však veľmi spokojní,“ hovorí 41-ročný hrajúci tréner.

Strelecký suverén v šlágri nepomohol

Prvá Podhájska má vo svojom kádri aj najlepšieho strelca celej súťaže Petra Nagya, ktorý strelil až 26 zo 45 gólov celého mužstva.

V najťažšom zápase celej prvej polovice súťaže však ŠK Termál jeho služby využiť nemohol. V prvej desaťminútovke druhá Pozba hosťom loptu často nepožičiavala a keď v 12. minúte signalizoval Peter Nagy, že musí striedať, hrajúcemu trénerovi Soboňovi pribudla šedina.

„Ešte v minulom kole som v domácom zápase so Svodínom pocítil pri streľbe na bránku bolesť v zadnom stehennom svale a hneď som vedel, že je zle. Nechal som sa vystriedať a v týždni pred Pozbou som na radu lekára ani netrénoval. Pred samotným zápasom sme sa dohodli, že to skúsim, no po pár minútach som to vzdal a ešte viac neriskoval,“ vysvetlil najlepší kanonier súťaže Nagy, ktorý má pred druhým Svodínčanom Adamom Kanyicskom náskok až deviatich gólov.

ŠK Termál Podhájska – jesenný majster piatej ligy.
ŠK Termál Podhájska – jesenný majster piatej ligy. (Autor: Marián Dragúň)

„Po striedaní Petra Nagya a vylúčení Romana Szabóa sme museli plány trochu upraviť a boli by sme spokojní aj s bodom, čo sa nám nakoniec aj podarilo,“ nič netajil hrajúci tréner Soboňa, ktorý je kovaný defenzívny záložník, no i tak sa v priebehu zápasu posunul vyššie. „Ešte z treťoligových hráčskych čias som mal aj ofenzívnejšie návyky a hore som chcel aspoň si vypýtať nejaký faul a podržať loptu v bezpečných priestoroch,“ hovorí otvorene.

V prvom polčase sa hralo najmä na polovici Podhájskej, no v 32. minúte sa dostal do veľkej šance na opačnej strane Adam Konvický, ktorý ju zahodil. Len dve kolá predtým pritom podobnú šancu Peter Nagy v Komjaticiach za rovnako bezgólového stavu s prehľadom premenil...

„V zápase na Pozbe sa ukázalo, ako dôležitá je pre mužstvo dobrá trénovanosť. Jednoducho, nezlomili sme sa ani pri zlom vývoji a uhrali to, po čo sme si prišli,“ zdupľoval Soboňa.

Vyššie by mali ísť obaja a asi aj tretí

Po jesennom finiši bude dosť času bilancovať, no v tejto chvíli to vyzerá tak, že do štvrtej ligy Juhovýchod postúpia po naplánovanej reorganizácii súťaží (ktorá stále platí) z piatej ligy Východ prví dvaja a možno aj tretí v poradí.

Zatiaľ sú to teda Podhájska a Pozba, no dosť pravdepodobné je, že cesta vyššie bude v lete otvorená aj pre bronzového v konečnom poradí.

Po vynikajúcom jesennom finiši sa na tretiu priečku prešmykol nakoniec FC Veľký Kýr, ktorý posledné štyri majstráky vyhral so skóre 18:4 a práca trénera Jaroslava Kostolániho slávi úspech.

Na štvrtej priečke prezimuje MŠK Želiezovce, ktorý vyhral dokonca päť posledných jesenných kôl.

Iba o skóre zimujú piate Šurany, ktoré v posledných šiestich kolách prehrali iba v Okoličnej najtesnejšie 1:0 a zvyšných päť zápasov zverenci Mariana Huríka vyhrali so skóre 16:5.

Teraz to vyzerá tak, že trio 32-bodových (Veľký Kýr a mestečká Želiezovce a Šurany) by sa malo v jarných odvetách pobiť o prípadnú tretiu miestenku na ceste do štvrtej ligy.

Ak by ale napríklad štvrté Želiezovce neprehrali doma hneď v prvom kole so Zemným (1:2) alebo v deviatom tiež na vlastnom trávniku so Salkou (2:3), či piate Šurany v ôsmom doma s Komjaticami (0:3) mohli v odvetách možno ešte aj ponaháňať duo jesenných suverénov.

Každopádne, v bitke o konečný bronzový stupienok bude mať veľkú výhodu Veľký Kýr, ktorý bude mať na jar Želiezovce a aj Šurany doma. A tam vedia Bátorovci spolu s „hetrikovým“ špecialistom Verbírom neraz roztočiť veľký kolotoč.

Až na jar však uvidíme, komu sa bude nakoniec najviac točiť hlava.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Termál PodhájskaŠK Termál PodhájskaŠK Termál Podhájska
34
26
6
2
97:27
84
P
V
V
V
V
2
FK Sokol PozbaFK Sokol PozbaFK Sokol Pozba
34
25
6
3
122:29
81
V
V
P
V
V
3
FC Okoličná na OstroveFC Okoličná na OstroveFC Okoličná na Ostrove
34
21
4
9
78:44
67
V
V
R
R
V
4
ŠK ŠuranyŠK ŠuranyŠK Šurany
34
19
4
11
71:48
61
V
P
R
V
V
5
FC Veľký KýrFC Veľký KýrFC Veľký Kýr
34
18
6
10
92:55
60
V
P
V
V
R
6
MŠK ŽeliezovceMŠK ŽeliezovceMŠK Želiezovce
34
18
3
13
66:65
57
P
P
P
V
P
7
Športový klub SvodínŠportový klub SvodínŠportový klub Svodín
34
17
3
14
90:66
54
V
P
R
V
V
8
ŠK KmeťovoŠK KmeťovoŠK Kmeťovo
34
14
10
10
78:51
52
P
V
R
P
R
9
TJ SalkaTJ SalkaTJ Salka
34
15
6
13
75:56
51
V
R
V
R
V
10
FC KomjaticeFC KomjaticeFC Komjatice
34
15
5
14
61:59
50
V
P
P
R
V
11
TJ AC MužlaTJ AC MužlaTJ AC Mužla
34
14
5
15
80:73
47
V
V
V
R
P
12
OŠK LipováOŠK LipováOŠK Lipová
34
11
8
15
56:60
41
P
R
V
P
P
13
TJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva Bánov
34
11
5
18
54:91
38
P
V
P
P
V
14
ŠK PodlužanyŠK PodlužanyŠK Podlužany
34
10
5
19
50:77
35
P
V
V
P
V
15
FC DulovceFC DulovceFC Dulovce
34
10
4
20
43:79
34
P
V
P
P
P
16
OŠK Svätý PeterOŠK Svätý PeterOŠK Svätý Peter
34
7
3
24
46:108
21
V
P
P
P
P
17
OŠK Dolný OhajOŠK Dolný OhajOŠK Dolný Ohaj
34
6
1
27
47:114
19
P
P
P
V
P
18
TJ AGRO ZemnéTJ AGRO ZemnéTJ AGRO Zemné
34
6
2
26
48:152
14
P
P
V
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Rozhodcu veľkého zápasu tajili do poslednej chvíle. Nakoniec prišla aj šéfka komisie