Takí hokejisti na Slovensku už dlho nevyrástli. Zoberie ich Ramsay na MS?

Ramsay na lavičke slovenského tímu.
Ramsay na lavičke slovenského tímu. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Juraj Berzedi|5. máj 2021 o 18:50

Tréner Javorčík hodnotí nováčikov.

BRATISLAVA. Ich mená bežným hokejovým fanúšikom veľa nehovoria. Sú mladí a talentovaní.

Väčšina z nich zbiera prvé skúsenosti v seniorskej reprezentácii. Aj napriek tomu bojujú o účasť na tohtoročných majstrovstvách sveta v hokeji.

„Realizačný tím na čele s Craigom Ramsaym prioritne hľadá dobrých hráčov, nie mladých hráčov,“ povedal pre Sportnet hokejový tréner Norbert Javorčík.

Do reprezentácie kanadský kouč nevolá hráčov za zásluhy. Dôležitá je ich výkonnosť a tiež či zapadnú do jeho koncepcie.

„Je pozitívne, že pri hľadaní sa neboja sa dať priestor mladíkom či hráčom, ktorí nie sú lídrami bodovej produktivity vo svojich kluboch,“ dodáva Javorčík.

Prinášame zoznam dvanástich Slovákov, ktorí patria medzi nováčikov v reprezentácii a bojujú o účasť na svojich premiérových seniorských majstrovstvách sveta.

Samuel Kňažko (18)

Dvakrát si zahral na majstrovstvách sveta do 18 rokov a dva razy aj na juniorskom šampionáte do 20 rokov. Naposledy bol aj kapitánom slovenského výberu.

Už tri roky pôsobí vo fínskom TPS Turku. Zatiaľ zaň nastúpil len v juniorských súťažiach. Mohlo by sa to však zmeniť, keďže nedávno s klubom podpísal prvý profesionálny kontrakt.

Paradoxne si svoju seniorskú premiéru odkrútil až v slovenskej reprezentácii.

Samuel Kňažko.
Samuel Kňažko. (Autor: TASR)

„Je to tvorivý obranca, s veľkým prehľadom v hre a kvalitnou kontrolou puku. Svoje atribúty preniesol z juniorky i do seniorskej reprezentácie,“ tvrdí mládežnícky tréner Norbert Javorčík.

V lete bol jedným z dvoch draftovaných Slovákov. V 3. kole si ho z celkového 78. miesta vybral klub NHL Columbus Blue Jackets.

Šimon Nemec (17)

Mal len šestnásť, keď si na prelome rokov zahral na MS do 20 rokov. A svojimi výkonmi ohúril slovenských fanúšikov i odborníkov.

Pokračoval v nich aj v Nitre. V 37 zápasoch v základnej časti strelil dva góly a pridal sedemnásť asistencií. Režíroval nitrianske presilovky a rovnakú úlohu má aj v reprezentácii.

Prípravné zápasy proti Česku

6. mája, 17:10: Česko – Slovensko (Praha) naživo na Dajto, ČT sport
7. mája, 20:00: Česko – Slovensko (Praha) naživo na RTVS Dvojka a ČT sport

„Jeho najsilnejšou stránkou je prehľad v hre, vnímanie a správne rozhodnutia. Nebojí sa zakončovať,“ opisuje Javorčík.

„Možno nemá najrazantnejšiu strelu, ale dokáže nájsť správny moment, kedy vystreliť, aby z toho bola nebezpečná strela alebo následná šanca pre spoluhráčov,“ dodáva.

Do istej miery je to podobný typ ako obrancu Kňažko. Obaja sa vyznačujú kvalitnou ofenzívou a pri obranných úlohách namiesto razantnej hry využívajú šikovnosť.

Martin Bučko (20)

V aktuálnej sezóne hrával v Česku, kde pendloval medzi extraligovými Pardubicami a prvoligovým Vrchlabí.

Jeho nominácia do seniorskej reprezentácie mnohých prekvapila. V prípravných zápasoch však hrá stabilne a zodpovedne.

„Nie je až taký viditeľný ako Kňažko a Nemec, ktorí veľa hrajú s pukom. Je však dobre stavaný obranca. Je dôsledný v defenzíve, razantný v súbojoch, vie ich dohrať, ustáť a udržať súpera na mantineli,“ naznačil Javorčík.

So seniorským hokejom má už skúsenosti, keďže vlani odohral 31 zápasov v Košiciach. A tiež si zahral aj na svetovom šampionáte do 20 rokov.

„Spolupracovali sme v projekte a vždy na mňa pôsobil ako tímový hráč, ktorý je ochotný sa obetovať v prospech kolektívu,“ prezradil Javorčík.

Daniel Gachulinec (27)

Jeho kariéra je výlučne spojená so slovenským hokejom. Posledných päť sezón hrával za Detvu. A až teraz debutuje v seniorskej reprezentácii. Vo veku 27 rokov.

Javorčík ho pozná z pôsobenia pri reprezentačnej dvadsiatke, kde bol asistentom trénera Ernesta Bokroša.

„Už vtedy bol pracovitý, robil tvrdo na sebe. Vždy bol dobre fyzicky pripravený i mentálne nastavený na zápas,“ vraví Javorčík.

Daniel Gachulinec prišiel do reprezentácie z Detvy.
Daniel Gachulinec prišiel do reprezentácie z Detvy. (Autor: TASR)

Je skôr typom defenzívneho obrancu. Na ľade pôsobí nenápadne, ale poctivo si plní stanovené úlohy. Je podobným typom ako Bučko. Oboch chválil aj Miroslav Šatan.

„Páči sa mi, že hráč z našej ligy sa dokázal svojím progresom dostať až do záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta,“ dopĺňa Javorčík.

Juraj Slafkovský (17)

Je to hokejista, akého sme na Slovensku už dlhšie nevychovali. Spolu so Šimonom Nemcom môžu byť v rebríčkoch na budúcoročnom drafte NHL vysoko. Možno až v prvej desiatke.

Posledné dve sezóny hráva za juniorské tímy TPS Turku. Už v šestnástich nastupoval aj za tím do 20 rokov. Javorčík ho bližšie spoznal počas dvoch stáží v TPS Turku.

„Imponuje mi, že je veľmi sebavedomý, ale v hokejovom zmysle. Nie je arogantný či namyslený,“ opisuje Javorčík.

Kvalitné výkony predvádzal už počas posledných majstrovstiev sveta do 20 rokov. Je silný na puku a súperi ho len tak neodtlačia. Meria 192 centimetrov a váži 100 kíl.

„Dokáže sa dostať do šance, čo je základný predpoklad, aby bol úspešný a mohol dávať góly. Má herné sebavedomie a nemá problém sa zhostiť ani defenzívnych úloh.“

Martin Faško-Rudáš (20)

Tri roky pôsobil v zámorských juniorských súťažiach, odkiaľ sa pred sezónou presunul do Banskej Bystrice. A hneď v prvom roku medzi mužmi ukázal svoje ofenzívne vlohy.

V 48 zápasoch strelil 15 gólov a pridal 23 asistencií.

O Martinovi Faškovi-Rudášovi

Cením si na ňom, aká je osobnosť. Je to veľmi pozitívny človek, ktorý kabínu pozdvihne len tým, že do nej príde.


Norbert Javorčík, hokejový tréner

„Poznám ho dlhší čas. Cením si na ňom, aká je osobnosť. Je to veľmi pozitívny človek, ktorý kabínu pozdvihne len tým, že do nej príde,“ tvrdí Javorčík.

Počas tejto sezóny ho trénoval v Banskej Bystrici.

„Z hernej stránky je vynikajúci na korčuliach. Po ľade sa kĺže bez veľkého úsilia. Hoci vyzerá subtílne, dokáže ustáť náročné súboje. Má dobrý prehľad, šikovný ruky a rýchle zakončenie.“

Od budúcej sezóny bude hrávať v Česku za Liberec.

Daniil Fominych (23)

Narodil sa v Rusku a do 16 rokov tam aj hrával hokej. Neskôr sa presťahoval aj s rodičmi na Slovensko.

„Pre ľudí, ktorí sa hýbu v mládežníckom hokeji, nie je neznámy hráč. Vždy bol nebezpečný a ako tréner som naňho hráčov často upozorňoval,“ vraví Javorčík.

Počas sezóny v Nitre príliš nevynikal, ale v prípravných zápasoch reprezentácie ukázal potenciál a šikovné ruky najmä v samostatných nájazdoch.

„Má výborný prehľad, je vynikajúci korčuliar a technik. Nečakal som, že realizačný tím po ňom siahne, keďže nemal excelentnú sezónu,“ naznačil Javorčík.

Vypovedá to o kvalitnom skautingu, je vidieť, že svojim štýlom hry zapadá do koncepcie reprezentačného trénera. „To ako sa zhostil svojej úlohy, je príjemné prekvapenie,“ dodal.

Adrián Holešinský (25)

Predošlé tri sezóny hrával univerzitnú ligu v USA. Za tri roky však odohral len 17 zápasov. V Nitre však hokejovo ožil. A ešte viac v slovenskej reprezentácii.

„Istý čas sa zo slovenského povedomia vytratil, ale tento rok sa vrátil vo veľkom štýle. Koordinácia rúk a nôh vo veľkej rýchlosti sú jeho typickým znakom,“ opisuje Javorčík.

V reprezentácii upútal svojou rýchlosťou. Viackrát s noblesou zaviezol puk spoza vlastnej bránky až do útočného pásma.

„Je to niečo, čím sa presadzoval aj v mládežníckom hokeji,“ dodáva.

Andrej Kollár (21)

Je rodák i odchovanec Nitry, kde najmä v posledných dvoch sezónach ukazuje svoj potenciál. V reprezentácii nie je úplný nováčik, zahral si za ňu už aj vlani.

„Je to šikovný hráč s veľkým prehľadom. Nie je to typický zakončovateľ, skôr tvorca hry,“ naznačil Javorčík.

Spolu s klubovými spoluhráčmi Fominychom i Holešinským ich reprezentácia posunula ešte na vyššiu úroveň.

„Môže to byť impulz do ich ďalšej kariéry,“ myslí si slovenský tréner.

Pavol Regenda (21)

Dva roky skúšal šťastie vo švédskej juniorke, vlani si zase vyskúšal fínsku juniorku. Zahral si aj na juniorskom šampionáte do 20 rokov. V aktuálnej sezóne hrával za Michalovce.

O Pavlovi Regendovi

Jeho energie a agresivita udrie každému do očí. Nie je to však len rozbíjač a defenzívny špecialista. Skrýva v sebe aj kreatívnu stránku.


Norbert Javorčík, hokejový tréner

„Hrá agresívnym štýlom, odkedy ho poznám. Je tvrdý, ale nie zákerný. Má solídnu techniku i čítanie hry,“ tvrdí Javorčík.

Silný je najmä v predbránkovom priestore, čo z klubu preniesol aj do reprezentácie, čo si pochvaľoval aj tréner Craig Ramsay.

„Jeho energie a agresivita udrie každému do očí. Nie je to však len rozbíjač a defenzívny špecialista. Skrýva v sebe aj kreatívnu stránku,“ upozorňuje Javorčík.

Miloš Roman (21) a Patrik Hrehorčák (22)

Sú to dvojičky z Třinca, kde obaja pôsobili v mládežníckych akadémiách. Neskôr si vyskúšali pôsobenie v zámorskej juniorke, a následne sa opäť vrátili do Třinca.

A v tejto sezóne s ním získali majstrovský titul.

„Spravili veľký pokrok tým, že sa presadili v kádri majstra. To už hovorí samo osebe. Sú to technickí hráči, ale obaja sú ochotní tvrdo pracovať v defenzíve,“ hovorí Javorčík.

„Paťo je ešte trochu dynamickejší. Miloš je center a oveľa viac využíva svoj prehľad v hre,“ hodnotí ich slovenský tréner.

V Třinci hrávali vo štvrtej formácii. Poctivo si plnili defenzívne úlohy, ale v dôležitých momentoch vedeli streliť gól.

„Sú použiteľní pre akékoľvek úlohy. Považujem ich za komplexných hokejistov, ktorá ich v budúcnosti môže zdobiť,“ dodal Javorčík.

Káder SR pred dvojzápasom s Českom

Brankári: Július Hudáček (Spartak Moskva), Matej Tomek (KalPa Kuopio), Branislav Konrád (HC Olomouc)

Obrancovia: Samuel Kňažko (TPS Turku), Šimon Nemec (HK Nitra), Martin Bučko, Marek Ďaloga (obaja HC Dynamo Pardubice), Daniel Gachulinec (HC 07 Detva), Mário Grman (SaiPa Lappeenranta), Adam Jánošík (IK Oskarshamn), Patrik Koch (HC Vítkovice Ridera), Martin Gernát (HC Oceláři Třinec), Mislav Rosandič (Bílí Tygři Liberec)

Útočníci: Juraj Slafkovský (TPS Turku), Dávid Buc (iClinic Bratislava Capitals), Martin Faško-Rudáš (HC 05 Banská Bystrica), Daniil Fominych (HK Levice/HK Nitra), Adrián Holešinský (HK Nitra), Pavol Regenda (HK Dukla Michalovce), Andrej Kollár (HK Nitra), Matúš Sukeľ (HC Sparta Praha), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec), Peter Cehlárik, Marek Hrivík (obaja Leksands IF), Michal Krištof (Kärpät Oulu)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Takí hokejisti na Slovensku už dlho nevyrástli. Zoberie ich Ramsay na MS?