Slabý príjem a servis. Volejbalisti nepôjdu na MS a šanca už nemusí prísť

Volejbalisti v Poprade počas zápasu Slovensko - Fínsko o postup na MS vo volejbale mužov v Poľsku.
Volejbalisti v Poprade počas zápasu Slovensko - Fínsko o postup na MS vo volejbale mužov v Poľsku. (Autor: TASR)
Tomáš Prokop|6. jan 2014 o 12:22

Slovenský tím nezvládol kvalifikáciu o svetový šampionát v Poprade. Prehral s Ukrajinou a Fínskom a svetový šampionát si znova nezahrá.

BRATISLAVA. Slovenskí volejbalisti nevyužili jedinečnú šancu, ktorá sa nemusí opakovať. Na premiérový postup na svetový šampionát mali všetky predpoklady. V domácom prostredí v Poprade zdolali v piatok Grékov, ale cez víkend prehrali s Ukrajinou aj Fínskom.

Pritom v nedeľu boli stále v hre o prvé miesto v skupine, s Fínmi potrebovali vyhrať 3:1. Nádej však živili len úvodný set. Ďalšie dva prehrali a z postupu na svetový šampionát sa tešia fínski volejbalisti, ktorí celkovo vyhrali 3:2. Slováci skončili až tretí, keď ich predbehla aj Ukrajina.

Slabý príjem a servis

„Našim najväčším problémom na turnaji bol príjem a nekonzistentný servis. Dostali sme dve šance, keď Gréci vyhrali nad Fínmi set a nad Ukrajinou dokonca dva. Podobné veci sa stávajú v športe zriedkavo a my sme ich nevyužili,“ hovoril svf.sk taliansky tréner Slovákov Flavio Gulinelli.

„Pol roka sme počúvali, že to je dobrá skupina, z ktorej by sa mohlo postúpiť. Hralo sa doma pred super divákmi, šanca to bola obrovská, ale bohužiaľ to chalani nezvládli. Tých dôvodov bolo viacej. Vôbec im nevyšiel zápas proti Ukrajine, zle prihrávali a potom museli útočiť do plných,“ hovoril SME bývalý skvelý blokár Richard Nemec.

Naši volejbalisti hrávajú pravidelne na majstrovstvách Európy, dostali sa už do Svetovej ligy, ale majstrovstvá sveta im stále unikajú. Zlá správa je to najmä pre starších hráčov, ktorí už podobnú šancu asi nebudú mať.

„Je to veľká škoda. Ja osobne už asi nebudem mať šancu si zahrať na šampionáte, keďže ďalšia kvalifikácia je za štyri roky. Odohrali sme päť majstrovstiev Európy, vyhrali sme dvakrát Európsku ligu a toto je okrem olympiády jediné, čo nám chýba. Teraz bola asi najväčšia šanca, ale bohužiaľ sa to nepodarilo,“ hodnotil smutne kapitán Slovákov Tomáš Kmeť.

Nehrali ako tím

Slovensku chýbal v Poprade líder, ktorý by im vedel pomôcť v rozhodujúcich momentoch. Fíni ho mali v podobe smečiara Urpa Sivulu.

V našom drese podobný hráč nebol. Viac sa čakalo od hviezdneho Lukáša Diviša, ktorého však naďalej trápi operované koleno. Slabšie hral aj skúsený František Ogurčák, ktorý dlhodobo pôsobí v talianskej lige.

„Chalani sú dosť skúsení, aby tam bol každý líder. Nehrali dobre ako tím a problémom boli technické veci. Nedalo sa im uprieť, že by nechceli. V rozhodujúcich chvíľach však nevedeli využiť ponúknuté šance,“ pokračoval Nemec, ktorý si nemyslí, že tím sa musí obmeniť.

„Nemôžeme si vyskakovať. Mladých hráčov veľmi nemáme. Obmieňať káder by bolo diskutabilné. Predsa len nás toho stále dosť čaká, či už Svetová liga alebo kvalifikácia na majstrovstvá Európy,“ uzavrel najlepší slovenský volejbalista v ére samostatnosti.

svk_poprad_sita_600.jpg

Našim v Poprade nepomohlo ani skvelé publikum.

FOTO: SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slabý príjem a servis. Volejbalisti nepôjdu na MS a šanca už nemusí prísť