Poľskí skokani kritizujú Malysza. Verejnosť sa však postavila proti nim

Kamil Stoch pózuje so soškou Zlatého orla pre víťaza Turné štyroch mostíkov.
Kamil Stoch pózuje so soškou Zlatého orla pre víťaza Turné štyroch mostíkov. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|6. apr 2022 o 11:30

Tréner Doležal aj napriek podpore reprezentantov skončil.

BRATISLAVA. Každý január sa na poľskej strane Tatier v Zakopanom zídu desaťtisíce fanúšikov, aby povzbudzovali svojich skokanov na lyžiach na pravidelnom podujatí Svetového pohára. 

Ďalšie milióny ľudí po celej krajine sledujú preteky v televízii. Všetko vďaka jednému športovcovi – štvornásobnému víťazovi SP Adamovi Malyszovi. 

V prvej dekáde 21. storočia vypukla v Poľsku Malyszmania“. V takmer 40 miliónovej krajine ovládal masy športový hrdina, ktorý ukázal, že lietať je možné. 

Muž, ktorý spojil národ

„Pri vstupe do Nemecka sa už nemusíme hanbiť, že sme Poliaci. Všetci Nemci vedia, kto je Malysz,“ povedal v marci 2001 sociológ Janusz Czapiňski. 

V časoch najväčšej slávy mu zhotovili sochu z čokolády, objavil sa v betleheme a na známku s jeho podobizňou stáli ľudia fronty. V popularite konkuroval prezidentovi i pápežovi. Na každé preteky, do Škandinávie, Rakúska, či Švajčiarska za ním cestovali tisíce krajanov.

Poľský novinár Michal Pol, ktorý bol svedkom vzniku legendy na prelomovom Turnaji štyroch mostíkov 2000/2001, povedal: 

„Rozsah Malyszmanie nikdy neprekoná obdiv žiadneho iného poľského športovca. Práve teraz máme najlepšieho futbalistu na svete Roberta Lewandowskeho s množstvom fanúšikov, ale nedá sa to porovnať s tým, ako Adam zaujal našu predstavivosť.“

Bohatú kariéru uzavrel v roku 2011. Skončila sa s ňou aj jedna éra, ale ani zďaleka to nebol koniec poľských úspechov v skokoch na lyžiach.

Krajina sa stala v tomto športe veľmocou. Malysz mal nasledovníkov a jednému z nich sa podarilo svoj vzor prekonať. 

Kamil Stoch je trojnásobným olympijským šampiónom. Tento titul legendárnemu skokanovi unikal. Trikrát opanoval Turné štyroch mostíkov.

V sezóne 2017/2018 dosiahol prestížny Grand Slam, keď vyhral všetky štyri podujatia Turné v jednom ročníku. Predtým sa to podarilo iba Nemcovi Svenovi Hannawaldowi (2001/2002). 

Súčasná poľská reprezentácia v skokoch na lyžiach sa môže pochváliť ďalšími dvoma majstrami sveta, Piotrom Zylom a Dawidom Kubackim.

V uplynulých rokoch sa do popredia dostali Jan Ziobro, Maciej Kot, Stafan Hula a Andrzej Stekala. 

Ani Lewandowski si nevyberá trénera

Posledné tri roky viedol tím český tréner Michal Doležal, ale po poslednom neúspešnom ročníku nedostal novú zmluvu. Stalo sa tak po vzájomnej dohode s Poľským lyžiarskym zväzom. 

Poľskí skokani nedokázali vyhrať ani jedny preteky Svetového pohára. V celkovom hodnotení sa najvyššie umiestnil na 14. mieste Piotr Zyla. Náplasťou na neúspech bola bronzová medaila Dawida Kubackého zo stredného mostíka na zimných olympijských hrách v Pekingu. 

Tridsaťdvaročný medailista v pondelkovej diskusii Misia Sport“ kritizoval poľský zväz na čele s Adamom Malyszom, ktorý pôsobí vo funkcii tímového koordinátora, a zastal sa trénera Doležala.

„Chceli sme si ho brániť. Vieme, ako sme pracovali a aké chyby sme urobili. Mali sme v hlave, čo musíme urobiť ďalej a zmeniť v príprave na ďalšiu sezónu. Nastala však situácia, že z toho nič nebude, pretože sa mení okrem trénera aj celý realizačný tím.“ 

S odchodom nesúhlasili ani ostatné hviezdy v skokanskom tíme Stoch a Zyla. Poľský lyžiarsky zväz ich pripomienky neakceptoval a krátko na to oznámil, že zmluvu s Čechom nepredĺži. 

„Problém bol v tom, že sme nemali žiadne konkrétne informácie. Sme zvyknutí, že sa po Planici začíname pripravovať na novú sezónu a teraz nikto nič nevie,“ pokračoval Kubacki. 

Trojica skokanov na lyžiach sa teší v Poľsku veľkej podpore verejnosti, ale po kritike na Adama Malysza sa značná časť ľudí postavila proti nim. 

„Vďaka nemu sú tam, kde sú. Mám dojem, že naši traja mušketieri na to úplne zabudli. Napriek víťazstvám, ktoré dosiahli, si neviem predstaviť, že by mali mať právo na výber svojho trénera,“ uviedol moderátor TVP. 

„Pokiaľ viem, nikto neprišiel do Mníchova žiadať Roberta Lewandowskeho o súhlas pri výbere nového trénera,“ pokračoval. 

Premiéra pri kormidle

Novým trénerom poľskej reprezentácie sa stal nečakane Thomas Thurnbichler, ktorý pôsobil ako asistent v rakúskom tíme.

„Pred niekoľkými dňami ma ubezpečil podaním ruky, že zostane u nás. Jeho rozhodnutie ma prekvapilo,“ uviedol pre Onet Sport riaditeľ Rakúskeho lyžiarskeho zväzu Mario Stecher.

„Som vďačný za príležitosť a dôveru, ktorú som dostal. Thomasa Thurnbichlera veľmi dobre poznám a bude to jeho prvá skúsenosť viesť tím. Myslím, že má šancu. Bude mať k dispozícii najlepších športovcov sveta a musí to využiť,“ prezradil Doležal v rozhovore pre denník Przeglad Sportowy. 

Rodák z Jablonca dosiahol s poľskou reprezentáciou niekoľko úspechov.

Medzi najväčšie patrí titul majstra sveta Piotra Zylu vlani v Oberstdorfe alebo tohtoročný olympijský bronz Dawida Kubackého na strednom mostíku v Pekingu.

Počas jeho pôsobenia Kubacki a Stoch vyhrali Turné štyroch mostíkov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Poľskí skokani kritizujú Malysza. Verejnosť sa však postavila proti nim