Rarita v slovenskom futbale. Šiestoligista má v tíme samých ľavákov

Momentka zo 70. výročia voznického futbalu.
Momentka zo 70. výročia voznického futbalu.
Ivan Mriška|11. apr 2022 o 12:05

Hrajú v nezvyčajnom postavení, preto sú veľmi vzácni.

VOZNICA. Predstavujú približne desať percent populácie. Úrazy v domácnosti ich postihujú o 54 percent častejšie ako pravákov.

Ľavorukosť bola v minulosti považovaná za abnormalitu, príznak slabosti. V staroveku za to upaľovali.

Nie tak dávno sa aj na Slovensku ľavákov snažili prerábať na pravákov, čo im spôsobovalo ťažkosti.

Hra v opačnom postavení

Ľaváci majú kratší život, ale bývajú úspešnejší. A v športe sú veľmi vzácni.

Neraz je to prednosť, pretože hra v opačnom postavení je pre súpera nezvyčajná a protivník sa jej ťažko prispôsobuje.

Ľaváci navyše mávajú lepší reakčný čas.

„Tendencia fetišizovať ľavonohých futbalistov má hlboké korene,“ písal britský denník Telegraph.

„Ľaváci sú označovaní za vzdelaných alebo kultivovaných, kým pravou nohou vie kopať každý neandertálec,“ dodal Telegraph.

(Autor: ŠK Voznica)

Sú vzácnosťou

Ľaváci sú vo futbale vzácnosťou, zháňajú sa už od žiackych kategórií.

„Ľaváci sú podpultový tovar. To však neznamená, že každý ľavák je automaticky dobrý hráč,“ pre Sportnet vravel bývalý futbalový reprezentant a ľavák Vratislav Greško.

Zaujímavým úkazom je šiestoligista z ObFZ Žiar nad Hronom.

Predstavte si, že by za jedno mužstvo, okrem brankára, nastúpili iba ľaváci. Nemožné? Nie v ŠK Voznica, ktorý má v tíme až desať ľavonohých futbalistov.

„Nie vždy sa všetci zídeme, ale je to veľká výhoda. Chlapcov rotujeme a môžeme ich použiť na viacerých postoch. Neviem si predstaviť, že by sme v tíme nemali ani jedného ľaváka,“ uviedol hrajúci tréner ŠK Voznica Ľuboš Laurov, ktorý je takisto ľavákom.

Ďalšími ľavákmi vo Voznici sú Adam Mihálik, Marek Kaška, Matej Michalov, Kamil Blaho, Michal Blaho, Michal Hock, Tomáš Kopčák, Martin Vajda a Ján Kotrla.

„Ľaváci sú v dnešnom futbale vzácnosť. Nebezpeční vedia byť z priamych kopov, ale i z hry,“ dodal.

Vyhrali derby so susedmi

Voznica je aktuálne na dvanástom mieste šiestej ligy. V prvých jarných kolách v derby zdolala Žarnovicu, Veľkú Lehotu a remizovala s poprednou Lovčou.

„Keď začala korona, zastal tréningový proces a chuť vrátiť sa na ihrisko bola mizerná. Niektorí hráči skončili, no našťastie k nám prišli chlapci z okolitých dedín. Teraz sa však stretávame vo vyšších počtoch. Dúfam, že to tak bude aj ďalej,“ opísal a zaprial si Laurov, ktorý je rodákom z Voznice.

Podľa neho sú v dedinskom futbale viac ako víťazstvá dôležité priateľstvá. A aby ľudia športovali.

„V kabíne boli stále zvady, vyčítali sme si chyby. Sadli sme si preto a začali robiť futbal priateľskejšie,“ vysvetlil.

Ľaváci v ŠK Voznica

  • Adam Mihálik
  • Marek Kaška
  • Matej Michalov
  • Kamil Blaho
  • Michal Blaho
  • Michal Hock
  • Tomáš Kopčák
  • Martin Vajda
  • Ján Kotrla
  • Ľuboš Laurov

V obci so šesťsto obyvateľmi plánujú zapracovať s mládežou.

„V dedine máme veľa malých detí, preto ideme založiť prípravku. A do budúcnosti uvažujeme o ďalších kategóriách,“ dodal tréner.

ŠK Voznica nedávno oslávil sedemdesiate výročie organizovaného futbalu. Medzi najväčšie úspechy klubu patrí účasť v krajskej súťaži.

„Trikrát sme boli v piatej lige. Silná partia hráčov u nás pôsobila v osemdesiatych rokoch, kedy sme vyhrali vtedajší Zimný pohár, v ktorom sme porazili ligové mužstvá ako Ladomerská Vieska či Hliník nad Hronom. Keďže sme v tom čase hrali okres, bola to veľká vzácnosť,“ zaspomínal.

Vo Voznici vyrástli ligisti

Na voznickom trávniku vyrástol napríklad Ján Maslen, ktorý hrával 1.SNL za Petržalku a Levice.

Ikonou klubu je Jozef Dian, ktorý roky obliekal dres Spartak TAZ Trnava. Vo federálnej lige nastúpil v 240 stretnutiach a zaznamenal 32 gólov. V Pohári víťazov pohárov hral dve stretnutia.

Ďalšími zaujímavými osobnosťami sú bývalí ligoví hráči ako Peter Kršiak, Jaroslav Kršiak, Ján Antošík, Cyril Slosiar, Jaroslav Mádel, Ľubomír Mihálik a mnohí ďalší.

„Silnú generáciu vystriedali mladé talenty, ktoré to dotiahli až do najvyššej súťaže,“ prezradil Laurov.

Z mladších hráčov vyrástol v dedinke pri Žarnovici napríklad Patrik Blahút, ktorý aktuálne hráva za fortunaligistu FK Pohronie.

Ďalšími zaujímavými menami sú Jozef Arvaj, bývalý hráč Pohronia a Podbrezovej, Ján Blahút, Pavol Blaho, Kamil Blaho a Marek Blaho.

Zahral si tam aj Škriniar

Medzi mladé talenty patria Patrik Lučaník, člen širšej nominácie reprezentácie Slovenska do 16 rokov, Lucas Laurov z FK Pohronie a Dominik Mihálik z Podbrezovej.

„Voznica je futbalová dedina, o futbal tu bol vždy záujem. Do obce pribudlo vďaka výstavbe bytoviek mnoho nových obyvateľov, ktorí si dúfam tiež nájdu cestu na ihrisko,“ zaprial si.

(Autor: archív - ŠK Voznica)

Vo Voznici pravidelne organizujú turnaje. V spolupráci s bývalým futbalistom Lukášom Štefankom je to v regióne známy Pišta Cup, na ktorom si zahrali hráči ako Milan Škriniar, Adam Nemec, Lukáš Tesák, Lukáš Pellegríni, Šimon Kupec a mnohí ďalší.

„Pre koronavírus sme s organizáciou podujatí prestali. Teraz však plánujeme tradíciu obnoviť a opäť s turnajmi začať. Chceme, aby to vo Voznici futbalom žilo,“ uzavrel tréner ŠK Voznica Ľuboš Laurov.

História ŠK Voznica

Najpopulárnejším športom v obci bol odjakživa futbal. Športovalo sa už pred vojnou, aj tesne po nej, no myšlienka organizovanej telovýchovnej jednoty uzrela svetlo sveta na jar v roku 1948. V tomto čase vznikla Dobrovoľná organizácia športu DOŠ Sokol Voznica. Jej vznik je spätý s menami: Pavol Repiský, Viliam Rafaj, Anton Mihálik, Tomáš Ziman, Anton Pavol, Emil Rybár, Michal Repiský a Laurinc Ziman. Za prvého predsedu telovýchovnej jednoty bol zvolený Peter Mihálik.

V roku 1948 sa ešte organizovaná futbalová súťaž nehrala, začala až o rok neskôr. Bola riadená Stredoslovenskou župou futbalového zväzu v Banskej Bystrici. Prvý zápas odohrali futbalisti obce v Dobrej Nive, kde prehrali 1:3. V roku 1953 nastala reorganizácia súťaží, mužstvá novobanského okresu boli rozdelené do dvoch skupín. Futbalové mužstvo podalo na ihrisku v Tekovskej Breznici skvelý výkon a vyhralo 16:0.

Od roku 1953 sa do súťaží začalo zapájať aj mužstvo dorastu. V roku 1954 hralo mužstvo Voznice o postup do krajskej súťaže. Rozhodujúci zápas s Vyhňami sme však prehrali a naviac došlo aj k inzultácii rozhodcu, za čo nasledovali tvrdé tresty. Rok 1955 znamená uzavretie ihriska a ukončenie činnosti voznického futbalového družstva. Východiskom z núdze bolo spojenie sa s mužstvom Dynamo Žarnovica a neskôr, v roku 1961 voznický futbalisti hrávali za Spartak Sandrik Dolné Hámre B.       

Za podpory JRD Voznica sa v roku 1964 založila nová organizácia Telovýchovnej jednoty pod názvom TJ Družstevník Voznica. Mužstvo začínalo odznova v IV. triede, ktorú ale s prehľadom vyhralo a postúpilo do III. triedy. V roku 1967 mužstvo postupuje do II. triedy a znovu začína hrať aj družstvo dorastu. V roku 1973 organizácia uvoľnila dorastencov Jozefa Diana a Mariana Volentiera pre národnú dorasteneckú ligu do TJ ZSNP Žiar nad Hronom. Práve tu odštartoval Jozef Dian svoju futbalovú kariéru a v roku 1975 sa stal hráčom tímu Spartak TAZ Trnava. Za mužstvo odohral 240 zápasov a súperom vsietil 32 gólov. V roku 2014 tragicky zahynul. Smrť ho zasiahla práve pri činnosti, ktorú tak miloval, pri futbale. Ďalším futbalovým odchovancom bol Ján Maslen, ktorý v roku 1981 prestúpil do mužstva Petržalky, neskôr do tímu Slovan Agro Levice. Futbal úspešne reprezentovali aj rozhodcovia Vladimír Maslen a Vojtech Jančok, ktorí rozhodovali krajské súťaže 1.A a 1.B triedy.

V roku 1983 voznický futbalisti dosiahli významný úspech v histórii futbalu v obci, keď postúpili do I.A. triedy. Pamätný zápas s Lovčou sme vyhrali 2:1. Na jeseň 1984 začína hrávať aj žiacke družstvo, ktoré spočiatku dosahovalo výborné výsledky, no neskôr sa prejavil generačný problém a družstvo zo súťaže vypadlo. Nasledujúce obdobie sa družstvá dorastu a dospelých umiestňujú v strede tabuľky.

Zmeny sa v roku 1994 dočkal aj areál TJ Voznica, keď sa podarilo rozšíriť hraciu plochu na súčasné rozmery 95x62 m. V roku 1998 družstvo dospelých po slabých výkonoch vypadlo do II. triedy skupiny Juh. Bolo potrebné skloniť hlavy a zapracovať na všetkých úsekoch klubu od organizácie až po disciplínu a prípravu hráčov. Výsledky sa dostavili už v nasledujúcej sezóne, kedy mužstvo postúpilo späť do I. triedy oblastnej súťaže.

V roku 2000 sa futbalová organizácia rozrástla o mužstvo žiakov, ktorí taktiež dosahovali vynikajúce výsledky v 1. triede starších žiakov. V roku 2001 vzniklo nové združenie pod názvom Športový klub (ŠK) Voznica. V sezóne 2005 – 2006 sa tím umiestnil na druhom mieste. V roku 2005 vznikla aj futbalová prípravka.  

Za podpory obecného úradu, zastupiteľstva a sponzorov mal Športový klub Voznica v sezóne 2006 – 2007 štyri mužstvá – prípravku (Ján Antošík, Ľubomír Mihálik), žiakov (Peter Blaho, Milan Gunda), dorast (Jaroslav Beňovský, Milan Valach) a dospelých (Kamil Blaho, Richard Fusatý).2

 V súčasnosti má ŠK Voznica jedno družstvo dospelých, ktoré v sezóne 2014/2015 pôsobilo v V. lige. Po roku mužstvo z V. ligy vypadlo a v aktuálnej sezóne 2015/2016 bude hrať Oblastné majstrovstvá oblastného futbalového zväzu Žiar nad Hronom.

Zdroj: voznica.sk

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
TJ Inter Horná VesTJ Inter Horná VesTJ Inter Horná Ves
26
20
4
2
67:28
64
V
V
V
V
V
2
OŠK Hodruša - HámreOŠK Hodruša - HámreOŠK Hodruša - Hámre
26
21
0
5
68:25
63
V
V
P
V
V
3
TJ Sokol RepišteTJ Sokol RepišteTJ Sokol Repište
26
19
2
5
72:34
59
P
P
V
V
V
4
Telovýchovná jednota LovčaTelovýchovná jednota LovčaTelovýchovná jednota Lovča
26
18
2
6
81:35
56
P
V
V
V
V
5
ŠKF KremnicaŠKF KremnicaŠKF Kremnica
26
14
3
9
60:42
45
V
P
V
V
V
6
MESTSKÝ FUTBALOVÝ KLUB ŽARNOVICAMESTSKÝ FUTBALOVÝ KLUB ŽARNOVICAMESTSKÝ FUTBALOVÝ KLUB ŽARNOVICA
26
13
4
9
57:36
43
V
R
V
P
P
7
OŠK LutilaOŠK LutilaOŠK Lutila
26
12
3
11
45:44
39
R
P
P
P
P
8
Obecný futbalový klub ŠTART PRENČOVObecný futbalový klub ŠTART PRENČOVObecný futbalový klub ŠTART PRENČOV
26
10
3
13
56:62
33
P
V
V
V
P
9
TJ Družstevník Lovčica - TrubínTJ Družstevník Lovčica - TrubínTJ Družstevník Lovčica - Trubín
26
10
3
13
47:48
33
V
P
P
P
P
10
OŠK BrehyOŠK BrehyOŠK Brehy
26
8
6
12
48:59
30
P
R
P
P
P
11
TJ Družstevník Janova LehotaTJ Družstevník Janova LehotaTJ Družstevník Janova Lehota
26
7
3
16
47:76
24
V
P
P
P
V
12
ŠK VoznicaŠK VoznicaŠK Voznica
26
4
2
20
30:77
14
P
V
R
P
P
13
TJ Sokol Tekovská BreznicaTJ Sokol Tekovská BreznicaTJ Sokol Tekovská Breznica
26
2
5
19
19:70
11
P
R
R
P
P
14
TJ Partizán Veľká LehotaTJ Partizán Veľká LehotaTJ Partizán Veľká Lehota
26
2
4
20
25:86
10
R
R
P
V
V
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Rarita v slovenskom futbale. Šiestoligista má v tíme samých ľavákov