Oslavuje kebabom, jeho popularita rastie. Už sa špekuluje o jeho ceste do finále

Luke Littler oslavuje výhru v 2. kole na MS v šípkach 2024.
Fotogaléria (10)
Luke Littler oslavuje výhru v 2. kole na MS v šípkach 2024. (Autor: TASR/PA via AP)
Sportnet|22. dec 2023 o 09:00

Domáci šípkar vyradil z turnaja nasadenú sedmičku.

LONDÝN. Kým väčšina jeho rovesníkov sa teší na dni voľna počas vianočných prázdnin, 16-ročný Luke Littler má úplne iné povinnosti.

Na MS v šípkach 2024 postúpil už do tretieho kola, za 24 hodín zvládol dva duely.

Najskôr v 1. kole zdolal Holanďana Christiana Kista 3:0 na sety a v tom druhom získal skalp nasadenej dvadsiatky Andrewa Gildinga.

Jeho výkon však nebol taký dominantný, ako v úvodnom zápase. Priemer troch šípok mal 92,65 a jeho najvyšší záver bol 80.

Aj to však stačilo na výhru proti poslednému šampiónovi UK Open, ktorému dovolil uhrať len jeden set a dokopy osem legov.

Momentky zo 7. hracieho dňa MS v šípkach 2024

Potenciálna cesta do finále

V treťom kole narazí mladík na Matta Campbella z Kanady, ktorý prekvapivo vyradil v druhom zápase trinástku Jamesa Wadea.

Sky Sports sa pozrel detailnejšie na to, aká cesta môže čakať tínedžera až do prípadného finále. Ak by zdolal Campbella, môže sa v osemfinále stretnúť s nasadeným Holanďanom Raymondom van Barneveldom.

Ďalšia jeho cesta by mohla byť o dosť náročnejšia.

Vo štvrťfinále by sa mohol stretnúť so svetovou päťkou Gerwynom Priceom, v semifinále s úradujúcim šampiónom Michaelom Smithom.

No a ak by sa mu podarilo prejsť aj cez týchto súperov, Sky Sports mu predpokladá vo finále Michaela van Gerwena z Holandska.

Bookmakeri vo Veľkej Británii po jeho dominantnej výhre v prvom kole nad Kistom znížili kurz na jeho celkové víťazstvo na 11.

Po víťazstve nad Gildingom však tento kurz znížili už na 6,5, dostal sa na celkovú štvrtú pozíciu za van Gerwena, Lukea Humphriesa a Pricea.

Postup oslávil kebabom

Tým, že má Littler len 16 rokov, alkoholickými nápojmi oslavovať nemôže.

Na svetovom šampionáte si našiel iný spôsob.

"Ideme akurát na kebab. Ten, ktorý mi včera objednal môj manažér, mi príliš nechutil. Tentoraz si dám vlastný. Myslím, že bude iný," povedal.

Po tom, čo po prvej výhre zverejnil fotku s kebabom, hneď sa stala virálnou.

"Hneď ako som otvoril telefón, na rôznych sociálnych sieťach som mal najmenej 500 oznámení. Nemal som čas na všetky odpovedať.

Na Instagrame som sa zo 4 000 sledovateľov dostal za noc na 11 000. Sledovali ma futbalisti a všelikto iný. Je neuveriteľné, že ma chce poznať toľko ľudí," povedal po zápase.

Sedmičku zaskočil Angličan

Prekvapením 7. hracieho dňa MS bolo vypadnutie sedmičky turnaja Holanďana Dannyho Nopperta, ktorého zaskočil domáci šípkar Scott Williams.

Williams, ktorý vyhral 3:0 na sety, sa mohol postarať aj o prvý leg uzavretý na deväť šípok. V treťom sete hodil za sebou dvakrát maximum a od najnižšieho možného uzavretia ho delili milimetre na double osemnásť.

VIDEO: Pokus o zavretie deviatou šípkou v čase od 17:24 min

"Trénoval som veľmi dobre a trafil som niekoľko legov na deväť šípok, takže som bol sám na seba nahnevaný, keď som to v zápase netrafil.

Chýbala jediná šípka. Bol som z toho vykoľajený, ale vyhral som zápas, kvôli ktorému idem ďalej," okomentoval po zápase.

Ďalej postúpil aj Rob Cross z Anglicka, ktorý je nasadenou osmičkou a takisto aj desiatka turnaja Damon Heta z Austrálie.

Výsledky 7. hracieho dňa MS v šípkach 2024

1. kolo

Michael Mansell (Ang.) - Xiao Chen Zong (Čín.) 3:0

Luke Woodhouse (Ang.) - Berr van Peer (Hol.) 2:3

2. kolo

Madars Razma (Lot.) - Mike De Decker (Bel.) 3:1

Rob Cross (Ang) - Thibault Tricole (Fra.) 3:0

Andrew Gilding (Ang.) - Luke Littler (Ang) 1:3

Danny Noppert (Hol.) - Scott Williams (Ang.) 0:3

Gabriel Clemens (Nem.) - Man Lok Leung (Hon.) 3:1

Damon Heta (Aust.) - Martin Lukeman (Ang.) 3:1

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Oslavuje kebabom, jeho popularita rastie. Už sa špekuluje o jeho ceste do finále