Uplynulá sezóna priniesla rast skokanského odvetvia, zaujali juniori

Hektor Kapustík.
Hektor Kapustík. (Autor: Adrian Kapustik/ facebook)
TASR|20. apr 2023 o 12:49

Šéf severských disciplín už myslí na nadchádzajúce zimné olympijské hry.

BRATISLAVA. Uplynulá lyžiarska sezóna priniesla rast slovenského skokanského odvetvia.

Ročník 2022/23 bol prvý pod plnohodnotným patronátom Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) a v severských disciplínach zaujali najmä dorastenci Hektor Kapustík a Tamara Mesíková.

Pätnásťročný Kapustík obsadil na MSJ v kanadskom Whistleri 19. miesto v skokoch a 30. pozíciu v severskej kombinácii.

Na svetovom šampionáte bol najmladší účastník a rovnako ako Mesíková navyše zaistil v marci pre Slovensko právo na štart vo Svetovom pohári. Podarilo sa mu to na Kontinentálnom pohári v Zakopanom, kde skončil na 27. a 23. mieste.

Najväčší úspech Mesíkovej je z EYOFu v Taliansku, kde vybojovala 9. miesto. Šesťkrát štartovala vo Svetovom pohári vrátane prvej edície silvestrovského turné v slovinskom meste Ljubno.

Perspektívne družstvo v skokoch na lyžiach

"Skoky na lyžiach nám začali po dlhých rokoch fungovať a rásť. Dovolím si tvrdiť, že najperspektívnejšie juniorské družstvo máme v ZSL práve v skokoch na lyžiach," uviedol šéf sekcie severských disciplín Marián Baláž na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave.

Podľa jeho slov už myslia aj na nadchádzajúce zimné olympijské hry v Cortine d'Ampezzo.

"V sekcii severského lyžovania je pre nás tento tím prioritný, ich perspektíva je obrovská a treba im vytvoriť čo najlepšie podmienky a usmerniť ich k dvom vrcholom.

To sú MS 2025 v nórskom Trondheime a ZOH 2026. Povinnosťou zväzu a našej sekcie je, aby v roku 2025 a 2026 mohli ukázať svoj plný potenciál a v ďalšom olympijskom cykle boli nosným produktom ZSL," priblížil ambície sekcie severských disciplín Baláž.

Samotných skokanov čaká o niekoľko týždňov začiatok prípravy na letnú časť ročníka.

"Sezóna by sa mala začať začiatkom júla v Poľsku na Európskych hrách, ktoré organizuje Medzinárodný olympijský výbor.

Potom nás čaká niekoľko podujatí FIS a nasleduje príprava na zimu. Začneme o dva až tri týždne," priblížil najbližšie plány Kapustík.

Skvelé výsledky napriek zlým podmienkam

Samotnú prípravu komplikuje absencia skokanského mostíku na slovenskom území. Športovci preto musia za tréningom cestovať do okolitých krajín.

"Infraštruktúra pre skoky je v katastrofálnom stave, nemáme ani jeden mostík a vidím tam obrovský hendikep.

Musíme využívať mostíky v Poľsku, Českej republike a Rakúsku. V behu je to oveľa lepšie, v rámci lyžiarskych športov možno aj najlepšie," zhodnotil podmienky šéf sekcie.

Spomedzi bežcov ocenil najviac výsledok sestier Barbory a Marianny Klementových na MS v Planici, kde obsadili v tímovom šprinte pätnáste miesto.

"Sezóna 2022/23 bola z pohľadu bežeckého lyžovania ešte trocha rozdrobená. Dosiahli sme veľmi cenný výsledok sestier Klementových ma MS v Planici.

Najmä vzhľadom na to, že boli jediné neprofesionálne športovkyne. Chceme sa od toho odraziť aj do ďalšieho ročníka," zhodnotil Baláž.

Vyzdvihol i organizáciu štyroch FIS pretekov na území Slovenska vrátane podujatia na Štrbskom Plese, ktoré bolo zároveň majstrovstvami Slovenska.

To isté dejisko by mohlo v budúcej sezóne hostiť prvé spoločné majstrovstvá Slovenska a Česka, druhá možnosť je Nové Město na Moravě.

Ďalší plán je vytvoriť jednotný juniorský tím, ktorý dostane od zväzu rovnocenné podmienky na prípravu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Uplynulá sezóna priniesla rast skokanského odvetvia, zaujali juniori